Közélet

2015.02.14. 13:07

Asszonyok vették át a hatalmat Parádsasváron

A helyben működő üvegfújó és üvegcsiszoló manufaktúrák mellett egy vidám „téltemető” népszokás, a borotválós asszonyfarsang is őrzi a több mint háromszáz esztendős múltra visszatekintő üveggyártás hagyományát Parádsasváron.

Rénes Marcell

A mátrai településen szombaton délelőtt tíz órától rendezték meg a színes programokkal kísért tradicionális jelmezes felvonulást.

Háromszáz éve az üvegfújó mesterek zömmel külhonból, elsősorban Szlovákiából érkeztek a faluba, magukkal hozva népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. E nap az asszonyok napja volt, akik az esti „macskabálra” valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz általában régi ruhákat, gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek. A szimbolikus hatalomátvétel eszköze a fából készült borotva, a szappan gyakran csak jégcsap, a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt, a púder liszt, a tükör pedig lyukas szita. Az asszonyok így járták be énekelve, tréfálkozva a községet, közben persze derekasan, férfi módra ittak is.

Bár a régi nagy üveggyár tíz esztendeje végleg bezárta kapuit, a helyiek fontosnak tartották, hogy fennmaradjon ez a hagyomány, ezért néhány éve az Együtt Parádsasvárért Egyesület kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával újra megrendezik a mulatságot.  Szombaton reggel a házigazdák forró teával, forralt borral és fánkkal fogadták az érkezőket a parádsasvári parkolóban, a 24-es főút mellett, majd a művelődési háztól indult a jelmezes, borotválós farsangi felvonulás a falu utcáin a Hollóének Hungarica Régizene Együttes kíséretében. A felvonulás végén kemencében sült kenyérlángossal kínálták a résztvevőket. A napközbeni programok sorában a helyi manufaktúrák közreműködésével üvegfújás és üvegcsiszolás, továbbá arcfestés, kézműves vásár és gyógyvízkóstolás szerepelt. Este természetesen a farsangi bált is megtartották a művelődési házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!