Közélet

2015.02.08. 16:00

Átutalták a doktorok plusz havi rezsipénzét

Tavaly év végén jelentették be, hogy körzetenként havi plusz 130 ezer forintot ad a kormány a háziorvosoknak a rendelők fönntartására.

B. K.

Ezzel az állam a korábbinál nagyobb részt vállal a háziorvosi körzetek költségeiből. A Heves megyében tevékenykedő háziorvosok számlájára a közeli napokban érkezett meg az a havonkénti plusz pénz, amely elsősorban a közműdíjakat, a kisebb javításokat, a takarítást, valamint az energiaszámlát, továbbá a veszélyeshulladék-elszállítást fedezi, fedezné. Szűkebb hazánkbeli doktort kérdeztünk, mire is elég ez az összeg.
Sirok háziorvosa, dr. Kristofori György lapunk munkatársának érdeklődésére elmondta, hogy minden juttatásnak örülnek.

Még akkor is – tette hozzá –, ha a most átutalt összeg csupán részben fedezi kiadásaikat. Példaként említette, hogy az átlagosnak mondható praxisában a téli hónapokban csak a fűtésre havi 70 ezer forintot költenek, ehhez jön a víz, a világítás, az internet, a veszélyes hulladékok elszállításának költségei, a gyógyszerszekrényben tartott legfontosabb orvosságok beszerzése. Szerinte nem tűr halasztást az asszisztensek bérének rendezése sem. Erről ígéret hangzott el, miszerint a kormány 2016-tól újabb „rezsielemként” magára vállalná az asszisztensek, ápolónők bérét.

Az egészségügyi alapellátás az egyik olyan terület, amelyben az elmúlt évtizedekben a legkritikusabbá vált az orvoshiány. Megyénkben 11 olyan tartósan betöltetlen körzet van, ahová évek óta nem találnak orvost, a praxisok jelentős részében már a nyugdíjkorhatárt betöltött doktorok dolgoznak.

E körzetek vonzóbbá tételére a kormány legutóbb tavaly tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg. Ebből csupán egy Gyöngyös környéki praxis talált gazdára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!