Közélet

2015.02.24. 10:05

Bekeményít a kormány: sokba fájhat a késés

Aki nem fejezi be időben az elvállalt pályázatot, pénzelvonásra, a támogatás megszüntetésére számíthat. Heves megyében több mint hatvan önkormányzati, állami projekt van veszélyben.

Tóth Balázs

Fotós: Daniel Beran

Megjelent a késedelemben lévő uniós támogatású állami, illetve önkormányzati fejlesztések listája a pályázati honlapon. A több mint ezer beruházást felsoroló lajstromban több mint hatvan megyénkbeli projekt (szennyvizes, hulladéklerakós beruházások, egészségügyi intézmények fejlesztései) található. Ezek közül több az olvasók számára is ismerős lehet, hiszen a kórházberuházásokról, az egri vár felújításáról, vagy az éppen folyó útépítésekről korábban is beszámoltunk.

Vannak persze a listán olyanok is, amelyek csekély hátrányban voltak a tervekhez képest, s már be is fejeződtek, netán csak a pályázat adminisztrációs lezárása van hátra.

Az egri kórház rekonstrukcióján gőzerővel dolgoznak. Dr. Tóth Ildikó, a kórház új főigazgatója lapunknak adott interjúban a következőket nyilatkozta: – Nagyon későn indult el a beruházás, ezért szakaszolást hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy két befejezés lesz. Az egyik, amit az unió finanszíroz, illetve egy másik, amihez a kormány segíti hozzá az intézményt. Jelenleg úgy állunk, hogy a kivitelezőnek december 31-ig kell befejeznie a munkáját, de szeptember 30-ig szeretnénk szakaszolni az első átadást. Eddig finanszírozná az unió, a fennmaradó pénzt pedig gépek, műszerek beszerzésére fordíthatnánk... Ám ehhez egy kormányhatározat kell, amire most várunk.

Nagy erőket kell mozgósítani az egri várban folyó beruházásnál is. Itt a csúszás egyik oka az volt, hogy a pályázatot még a megyei önkormányzat nyújtotta be, ám a vár fenntartója, a pályázat kedvezményezettje előbb a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ, majd Eger városa lett. A turisztikai attrakciónak 2014 végére el kellett volna készülnie.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az egri vár felújítását több tényező hátráltatta: először a fenntartóváltások, később pedig a régészeti feltárások Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Zentai László, az egri városháza médiareferense elmondta, a kivitelező 2013 decemberében vette át a munkaterületet, aztán szembesült az előkerülő régészeti leletekkel. A feltárások akadályozták az előrehaladást, terveket kellett módosítani, ezek engedélyezése folyamatban van. Idén év végére befejeződik a kivitelezés második üteme: átalakítják a Dobó u. 12. alatti ingatlant, felújítják a Setét kapu felépítményét, a kaszárnyatermeket és a kazamatafolyosókat.

A bélapátfalvi fogyatékosotthon egymilliárdos kiváltási projektjével 6-12 fős lakóotthonokat alakítanak ki a városban és a szomszédos településeken. A városi lakóotthonok építése a földmunkákkal megkezdődött, a többi építmény átalakítása viszont csak márciusban indulhat.

Országosan a csúszó projektek számában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Nemzeti Infrastuktúrafejlesztő Zrt. a csúcstartó. Előbbinek több megyei iskolájában össze kell kapnia magát, míg a közúti fejlesztésekkel foglalkozó állami cégnek a 21-es út négynyomúsításánál vannak lemaradásai, de a projektgazdát a 31-es és a 32-es útnál is szorítja az idő. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három, 1,1 milliárd forint összértékű Heves megyei pályázatánál mutatott elmaradást a pályázati központ.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola hét pályázatánál vannak kisebb-nagyobb lemaradások, bár ezek egy része valójában már befejeződött. A főiskola is felhívta a figyelmet arra, amit már korábban írtunk: a késedelmes pályázatok listája számos pontjában pontatlan adatokat tartalmaz. A lista adatai a 2014 december végi állapotot tükrözik, amelyből nem látszanak az időközben benyújtott kifizetési kérelmek összegei, illetve az estleges hosszabbítások.

Az Albert Schweitzer Kórház 2,2 milliárdos, egy központi műtőblokk kialakítását célzó fejlesztésénél a 2014 végi célhoz képest félmilliárd forinttal kevesebbet fizetett ki az unió.

A hatvani térség hulladékkezelését megoldó, 2,6 milliárd forint összértékű projekteknek szintén kis része valósult meg eddig.

A kormány úgy akarja zárni a 2015-ös évet, hogy a 2007-2013- ra megítélt uniós forrásokból minden centet hazahoz. Ez 8200 milliárd forintot jelent. A veszélyeztetett beruházásokat felülvizsgálják, s az érintett állami szereplőkkel közösen hoznak döntést arról, hogy melyeket törlik. A gazdasági élet szereplőit is értesítik, ha fejlesztéseik megvalósítását kockázatosnak ítélik. A pályázók számára hátrányos következmény, hogy a késedelmes projektek lezárásáig új támogatást nem kaphatnak az államtól pályázati rendszerben. Azok az állami intézmények, amelyek nem tudják teljesen befejezni beruházásukat, a 2016- os költségvetésből kevesebb támogatásra számíthatnak.

A határidő tavaly lejárt

Az egyik legnagyobb lemaradásban az egri Markhot Ferenc Kórház felújítása van, a 4,8 milliárd forint értékű pályázatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet gondozza, s az építkezésekkel, illetve eszközbeszerzésekkel a 2010 októberi szerződés szerint tavaly június végéig kellett volna végezni. A Miniszterelnökség számításai szerint tavaly év végéig 3,5 milliárd forinttal nagyobb értékben kellett volna munkát végezni, mint amit ténylegesen sikerült.


A csúszó projektek pénzei hiányoznak leginkább

A palyazat.gov.hu-n folyamatosan frissülnek az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos statisztikák. Heves több, hasonló méretű megyéhez képestjobban szerepelt a pályázatokon, a kifizetések arányában azonban csak a középmezőnyben található. Szűkebb hazánkban az idei esztendő végéig még közel negyvenmilliárd forintot kell lehívniuk a beruházóknak. Az egyelőre még az Európai Unió „zsebében lévő” pénz jó részét jelentik a fentebbiekben is említett fejlesztések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!