Közélet

2015.02.25. 15:45

Buda-Cash botrány: több megyénkbeli települést is érint

Az Észak-Magyarországi Regionális Bank is érintett a Buda-Cash brókerháznál történt visszaélése-gyanús esetekkel kapcsolatban.

T. B./P. Sz.

Fotós: Czimer Tamas

Miután a Magyar Nemzeti Bank kedden reggel azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt, szerdára több, a brókerház alá tartozó banknál is korlátozó intézkedéseket vezetett be. Ezek közé tartozik az Észak-Magyarországi Regionális Bank is (korábban Abasári Takarékszövetkezet), melynek több fiókja is van a környező településeken.

Az intézkedések értelmében a betétesek, bankszámla tulajdonosok részére történő 1.000.000,- Ft-os kifizetési keretet vezettek be, ami azt jelenti, hogy ügyfelenként, összesen legfeljebb ilyen összegű készpénz felvétel-, átutalás-, beszedési megbízás teljesíthető.

Az ÉRB Bank Zrt.-nél vezeti a folyószámláját Abasár, Gyöngyösoroszi, Ludas és Mátraszentimre önkormányzata is, így ők is érintettek az ügyben.

Misi Norbert, az abasári önkormányzat sajtóreferense elmondta, az önkormányzat számláját is az ÉRB vezette, így rájuk is vonatkozik a limit, amely megnehezíti a mindennapi életet, egyebek közt a fizetések utalását. Folyik az egyeztetés arról, hogy segítséget kapjanak a kormányzattól, s másik számlát is szeretnének nyitni. Igyekeznek segíteni azoknak is, akik hozzájuk fordulnak problémájukkal.

Dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármester elmondta, a testület kedden és szerdán is ülésezett már, hiszen az önkormányzat számlájára is érvényes a korlátozás.

- Meglepődtünk a történteken, hiszen számos magánszemély, civil szervezet és vállalkozás is kellemetlen helyzetbe került. Megtettük a szükséges intézkedéseket, a nyugdíjasok, ellátásban részesülők érdekében felvettük a kapcsolatot a nyugdíjfolyósítóval, így nem a számlájukra kapják meg a pénzüket. Intézményeink dolgozói az államkincstár számlájáról kapják meg fizetésüket, a pályázatokban közreműködő hatóságokat is értesítettük, így a vállalkozások sem kerülnek nehéz helyzetbe - mondta el a polgármester.
Hozzátette, az önkormányzat új számlát nyit, de figyeli az eseményeket, s kivár a végkifejletig. Ha kell, megteszi a szükséges lépéseket.

- Éppen március közepéig kell befizetni a helyi adókat, például a gépjárműadót, ebben is fennakadást okoz most a bankkal szemben indított eljárás. Késedelmi pótlékot azonban nem fogunk kiszabni. A bankkal tartjuk a kapcsolatot, polgárőrségünk pedig segít abban, hogy nyugalom legyen a faluban, de eddig nem is volt probléma. Tájékoztatjuk az itt élőket, segítjük a bankfiók munkáját - zárta szavait a polgármester.

Az önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki munkabérét a banknál vezetett folyószámlára utalják, munkahelyüknél azonnal járjanak el és kérjék munkabérük készpénzes kifizetését vagy utaltassák azt egy másik banknál vezetett számlaszámra.

A bank tájékoztatása szerint az MNB újabb döntéséig a betét elhelyezésre nincs lehetőség, a pénztárban készpénz befizetésre hiteltörlesztés, bankszámlával kapcsolatos tartozások (tőke, kamat, késedelmi kamat, költség) rendezése érdekében kerülhet csak sor. A bank hitelezési tevékenységet nem folytathat, hitel, illetve kölcsönszerződést nem köthet. A már megkötött, folyamatban levő szerződések alapján sem folyósítanak kölcsönt, de ez a Széchenyi Kártya hitelkeretre, valamint a Gazdakártya keretre is vonatkozik.

Az internetbank és az ATM-ek használatát felfüggesztették. A bankszámlákról nem teljesítik az állandó/rendszeres-, a határidővel berögzített átutalási megbízásokat, a csoportos beszedési megbízásokat, a felhatalmazó levél alapján történő beszedési megbízásokat.


Az abasárihoz hasonló a helyzet Mátraszentimr és Gyöngyösoroszi önkormányzatánál is, az ő vezetőik egyeztetnek is az ügyben. Gyöngyössolymos hivatala viszont más pénzintézet vezeti a számlát. Oroszi polgármestere, Vernyihel Lívia elmondta, nekik is problémát okoz a banki vizsgálat, hiszen hétfőn és kedden fizetéseket kellene utalniuk. Bízik abban, hogy a lakosság a következő napokban hozzájut a pénzéhez. A pénzintézettel tartják a kapcsolatot, de bővebb információkhoz ők sem jutottak, annyi biztos, hogy az átmeneti korlátozás 90 napig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!