Közélet

2015.02.16. 17:19

Életeket menthetnek a védőnők

Magyarországon a méhnyakrák következtében évente legalább ötszáz lányt, asszonyt veszítünk el.

B. K.

Ennek a betegségnek az előfordulása hazánkban pontosan 7 százalékkal magasabb az európai uniós átlagnál, a méhnyakrák okozta halálozás pedig már 45 százalékkal. Ez azért nagyon szomorú tény, mert valójában a betegség kialakulása egyetlen szűrővizsgálattal megelőzhető. Ezek az elgondolkodtató statisztikai adatok indokolták azt annak idején, hogy az egészségpolitika bevonja a védőnőket a lakosság szűrésébe.

Az idei évben februártól folytatódó Védőnői Méhnyakszűrő Programban immár hatodik esztendeje vesznek részt megyénk elhivatott védőnői, akik természetesen rendelkeznek a feladathoz szükséges elméleti és gyakorlati képesítéssel. Tevékenységükkel szeretnének tenni a hazai női lakosság egészségéért, ennek köszönhetően egyelőre megyénk harminc településén csaknem húsz védőnőnél vehetik igénybe a védőnői méhnyakszűrést azok a 25-65 év közötti hölgyek, akik az ÁNTSZ-től behívó levelet kapnak.

A program elsősorban a vidéken élő, a szűrésre csak nehezen mozgósítható női lakosságot célozza meg. Viziné Kovács Klárától, megyénk vezető védőnőjétől megtudtuk azt is, hogy ez a kör folyamatosan bővül az év végéig, mivel jelenleg is több védőnő végzi a szűréshez szükséges tanfolyamot.

A sok éve tartó program során több ezer kenetvétel történt megyénkben. Az időben elvégzett szűrésnek köszönhetően több alkalommal találtak a védőnők olyan jellegű elváltozást, amely szükségessé tette a műtéti beavatkozást. A most vizsgálatra hívott nőknek a lakóhely szerint illetékes területi védőnővel kell időpontot egyeztetni. A beavatkozás fájdalommentes, egyszerű vizsgálat, ami életet menthet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!