Közélet

2015.02.28. 08:12

Ha útnak indulsz, ne fizess rá!

Külföldre költözéskor kevesen jelzik a hatóságoknak, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát. Pedig érdemes néhány intézményt indulás előttt felkeresni.

Barta Katalin

Az 58 éves egri L. Anna idestova két éve él és dolgozik Londonban. Általában fél évente jöhet haza szabadságra, két-három hét időtartamra. Meséli, hogy mivel kint se ideje, se pénze rutin egészségügyi vizsgálatokra járni, ezért a szabadsága ideje alatt itthon végezteti el a komolyabb megelőző (például nőgyógyászati, fogászati szűrő vizsgálatokat). A munkáltatója fizeti utána az Angliában kötelező egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot, ám nem tudja, hogy ez az itthoni szolgáltatások igénybe vételére feljogosítja-e. Mivel megyénkben is egyre többen vállalnak külföldön munkát, a kérdés sok honfitársunkat foglalkoztatja. Annál is inkább, mert az utóbbi időben több sorstársától is halotta, hogy akár több százezres NAV-bírságot is kaphat a külföldön dolgozó, ha itthon elmulasztja bejelentési kötelezettségét.


Utánajártunk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a külföldön dolgozókra.
A Nemzeti Adó-és Vámhivatal sajtóreferense Dr. Körtvélyesi Zsuzsanna tájékoztatása szerint belföldinek kell tekinteni többek között azt a magyar állampolgárt, aki Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Amennyiben a magánszemély külföldi tartózkodásának ideje alatt kijelentkezik a belföldi lakóhelyéről, akkor Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulékot nem kell fizetnie. Nem kell fizetnie abban az esetben sem, ha Magyarországon továbbra is bejelentett lakóhellyel rendelkezik, de az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának hatálya alá tartozik egészségbiztosítási szempontból.
Ha a belföldi személyre EGT tagállamban való tartózkodása alatt a hazai társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak, vagy olyan nem EGT tagállamban tartózkodik, melynek nincs Magyarországgal szociális biztonságról szóló egyezménye, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] A külföldön dolgozóknak is bármikor szüksége lehet orvosi ellátásra. Érdemes tájékozódni, kinek, hol kell fizetni a járulékot. FOTÓ: MEDIAWORKS
[/caption]


A járulék összege 2015. január 1-jétől 6 930 forint. Amennyiben a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap egészében, akkor egy naptári napra 231 forintot kell számítani. A fizetési kötelezettség havi jellegű, melyet a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell teljesíteni, így februárit március 12-éig kell megfizetni. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget egyébként 15 napon belül kell bejelenteni a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz a 15T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon.
Fenti bejelentés hiányában a lakóhelye szerinti területileg illetékes NAV felé meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot.


A bejelentést követően az illető járulékfizetési kötelezettsége megszűnik Magyarországon, a TAJ-kártyája érvénytelenítésre kerül, így azt már nem használhatja az egészségügyi ellátás igénybevételére. Azonban a kinti munkaviszonya alapján igényelhet egy Európai Egészségbiztosítási kártyát, amelyet az az ország állít ki, ahol az illető munkát vállal. Ezzel jogosulttá válik az egészségügyi biztosításra, tehát orvosi ellátásra itthon is, amennyiben egy esetleges hazalátogatás alkalmával beteg lesz. Ehhez csupán be kell mutatnia az Európai Egészségbiztosítási kártyáját.

Ha nem érvényes a TAJ-kártya

Az a magyar állampolgár, aki hitelt érdemlően bizonyítja, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodik vagy él, és ott rendelkezik biztosítással, visszamenőleges hatállyal mentesülhet az egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a tartósan külföldön dolgozóknak ki kell jelentkezniük a hazai rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással. Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet ugyan előre nem tervezett ellátásokban, de más kezelésekben nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!