Közélet

2015.02.03. 08:09

Különleges kutatás: hadisírok nyomában a Vigyázók

Az egerszalóki születésű Hangácsi István néhány éve elhatározta, barátaival felkeresi a II. világháborúban ismeretlen helyen elhunyt nagyapja sírját. Azóta ennél sokkal többet tettek.

Pócsik Attila

Háborús időben másként történnek a dolgok, mint a béke éveiben. Így van ez a házasságkötéseknél is. A második világháború idején a jogszabály lehetőséget adott rá, hogy a vőlegény úgy is elvehesse szíve választottját, hogy közben a határainkon kívül harcol. Így történt ez az egerszalóki Rácz Barnabás puskáscsatárral is 1942-ben, aki házasságkötési kijelentését Tornahy János m. kir. honvéd alezredesnek mondta el a fronton, míg menyasszonya Oláh Katalin otthon, anyakönyvvezető előtt...

E történetre a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület hívta fel a figyelmemet, ahogy számos más fontos, érdekes eseményre. A szervezet elnöke, az egerszalóki születésű Hangácsi István kérdésemre elárulta: még 2006-ban egy baráti beszélgetés során merült fel, hogy felkeresi nagyapja sírját. Korábban csak annyit tudott, valahol Ukrajnában esett el. Az elhatározást tett követte, ma már centire pontosan meg tudja mondani, hol nyugszik őse.

– Megkerestem a honvédelmi tárcát, s kiderült, mintegy 70 ezernyi akta áll rendelkezésükre fogságba esett katonákról, de úgynevezett veszteségi kartonokat is őriznek, így leltem rá nagyapám dokumentumára – mesél a kezdetekről.

– Végül eljutottunk Taracközbe, egy olyan helyre, ahol az utóbbi évtizedekben más és más nemzet, politikai erő volt hatalmon, s sokan nem érzik magukénak a földet, így a temetőt, s a sírokat sem. Elhatároztuk, rendbe tesszük a parcellákat, kitakarítjuk a temetőt, s egyszer csak példa lett mindez a helyiek előtt, s ők is elkezdtek kijárni...

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai mára nem csak Taracközben tevékenykednek, egész a Kárpátokig ér a munkájuk. FOTÓ: BEKÜLDÖTT
[/caption]

Hangácsi István mesél arról is, a ma 18 tagot számláló egyesületben vannak volt hivatásos katonák, egykori rendőrök és közgazdászok is. Mindannyian saját elhatározásukból végzik a munkát, amelyre felfigyelt a honvédelmi tárca is. Ma már a hadisír gondozással foglalkozó szakemberek egyfajta kinyújtott karjaként, megbízás alapján is dolgoznak. Tevékenységük magában foglalja a levéltári kutatásokat, a korabeli dokumentumok feldolgozását, előadások szervezését, és az igazán aktív munkát, a hadisírok gondozását is.

– Bizony megesik, hogy először ellenségesen fogadnak minket, így kialakult az a gyakorlat, hogy felkeressük az „aranyháromszöget”, azaz az önkormányzatot, az egyházat és a kocsmát. Utóbbiban szerezzük be a legtöbb információt, és ha ott szimpatikusak vagyunk, bizony a munkához nélkülözhetetlen helyi hatósági engedélyeket is könnyebben megkapjuk...

- Számos fontos eredményt értünk el az évek során, tavaly októberben avattuk az ezeréves határtól, a Tatár-hágótól mindössze 10 km-re fekvő településen, Kőrösmezőn található temetőt, amelynek hadi parcelláiban azok a katonák alusszák örök álmukat, akik a két világégésben életük árán is védték a mindenkori haza határait. Nem túlzás azt állítani, hogy a Kárpát-medence legszebb katonatemetője lett. Legyártattuk, újraállíttattuk a kereszteket, ugyanoda, ahol egykoron álltak, idén májusban a temető második felével is végzünk. Azt pedig éppoly’ fontosnak vélem, hogy sikerült a II. világháborúban elhunyt katonákat beazonosítani, s a hozzátartozóikat is megtalálni. A legnagyobb személyes sikernek természetesen azt tartom, hogy ráleltünk a helyre, ahol nagyapámat eltemették.

Persze a fent megkezdett történet sem ért véget az igen kimondásakor. Tornahy János alezredes a Donhoz kivonuló losonci 23. gyalogezred ikerezredében volt zászlóaljparancsnok, 1943. január végén szovjet hadifogságba esett. További sorsáról nincs információ. A vőlegény, Rácz Barnabás puskáscsatár túlélte a háborút, 1979. januárjában halt meg ágyban, párnák között.

A Felső-Tisza magyarságára is odafigyelnek a Vigyázók

Hangácsi István, a Vigyázók egyesület vezetője elárulta, rendkívül fontosnak tartja, hogy az évek során jó kapcsolatot alakítottak ki a kőrösmezői magyarsággal, ami a mai, ukrajnai helyzetben különösen fontos. Mint fogalmazott: az, hogy rendbe rakták a temetőt, azt is jelenti, hogy az itt élőknek, van mihez visszanyúlniuk, hiszen e területen magyarok éltek, élnek, s élni is fognak. Elmondta, azon dolgoznak, hogy beindítsanak egy programot a Felső-Tisza magyarságáért, támogassák az ott működő magyar iskolát, segítő kezet nyújtsanak, s rámutassanak, a környéken számos olyan lehetőség van, amit érdemes kihasználni a helyieknek.

A novaji Berecz Lajos nyughelyét is felkeresték Kárpátalján

Két esztendeje, az országos hadisír felmérésnél segített a szervezet Novajon, ahol felfigyeltek a Berecz család síremlékére. Utánajártak, s kiderült, Berecz Lajos a Magyar Királyi 3. Harckocsi Ezred I. zászlóaljának címzetes tizedese a Kárpátok előterében, Galíciában esett el 1944. április 24-én. Szlobodka Lesznánál Turán harckocsiját közvetlen páncéltörő ágyú találat érte. Először itt hantolták el, majd maradványait exhumálták és Nadwornára, a görög katolikus templom kertjébe temették. A Vigyázók 2013. július 15. és 20. között Kárpátalján végzett temetői munkákat. Egy napot szántak arra, hogy a Tatár hágón túl, Ukrajna Ivano-Frankovszk megyéjében, Nadworna településen, előzetes irattári kutatások alapján megkeressék a katona sírját.

– A helyszínen sajnos csak megállapítani tudtuk, hogy az egykor Mihály utcai görög katolikus templom udvarán lévő egyéni sírokat a 90-es években felszedték, és a maradványokat a továbbiakban már nem azonosíthatóan, a nadwornai polgári temetőbe, egy tömegsírba temették át – árulta el Hangácsi István.

 

Az egyesülettel felveheti a kapcsolatot a [email protected] e-mail címen, vagy a Facebook-on, (facebook.com/vigyazok).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!