Közélet

2015.02.12. 17:35

Négy éve a fiatalok kedvence Egerben

Az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda immár négy esztendeje, azaz 2011 óta szolgálja az egri fiatalok igényeit. A szolgáltatásai folyamatosan igazodnak az elvárásokhoz.

Nagy Tibor Balázs


– Másfél éve ismertem meg a helyet, valójában egy osztálytársam hozott be – meséli munkatársunk érdeklődésére Jakab Milán, a Lenkey János Általános Iskola 7. osztályos tanulója. – A társaság miatt kezdtem el járni az Ifi Pontba, és azért, hogy suli után együtt legyünk. Itt közösségben vagyok. Az irodavezető lányok kedvesek, jók a programok, például nagyon tetszett a Halloween nap – számol be tapasztalatairól.

– Az idényjellegű programok mindig nagy sikert aratnak a fiatalok körében – erősíti meg az elhangzottakat Garabás Titanilla ifjúsági koordinátor. – A Halloween mellett ilyennek tekinthető az Ifi Pont Szülinap és az Ifi Nyár. Most éppen az Ifi Pont Farsang az az esemény, amelyet szervezünk, s február 19-én rendezünk meg. Ezeket a programokat játékos vetélkedőkkel is színesítjük, ezért pozitív visszajelzések érkeznek a szülők részéről is – fejti ki.
A heol.hu korábban már többször is foglalkozott az Ifi Pont bázisát adó rendezvényekkel a tanácsadásoktól és az önismereti foglalkozásoktól kezdve az alkotó műhelymunkán át egészen az önszerveződő csoportokig. Akadnak olyanok, akik a kezdetektől az elsőszámú közösségi helyükként tekintenek rá. Közöttük Fűr Petra, a Városi Diáktanács (VDT) elnöke is.

– Akkor ismertem meg az Ifi Pontot, amikor létrejött – tudjuk meg tőle. – Abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Egy olyan közösségi tér, ahol bármilyen szabadidős tevékenység végezhető. A pályaorientációs foglalkozás nagyon hasznos volt nekem, és úgy látom, a többi fiatal számára is. Pozitívum, hogy sok, jól hasznosítható, információban gazdag előadást tartanak itt – emeli ki. – Szeretném, ha több lenne a sportrendezvény, mint amilyenek korábban a Fitt Nap és a tornadélutánok is voltak. Olyan dolgokra gondolok, mint például a zenés torna – számol be az igényeiről.
A bizalom tehát töretlen az Ifi Pont iránt, bár a programstruktúrában átrendeződés várható. Horváth Erika megbízott irodavezető a következőket fejti ki erről

– A tanítás miatt a délutáni klubokat elhagyjuk, az előre szervezett egész napos foglalkozásokra helyeződik a hangsúly. Köztük az Eurodesk-képzésekre, közönségtalálkozókra, tematikus programokra, utóbbira példa a „Masnis nap” a lányoknak, illetve a „Hozd a spanod! nap” a fiúknak. Újdonság lesz a nyitott könyvespolc elnevezésű esemény: egy „egyet hozol, egyet viszel” akció keretében várjuk a fiatalokat, hogy hozzanak könyveket – informál. Arra is kitér, hogy szeretnék, ha az új helyiséget a fiatalok a saját képükre formálnák.

Festős pályázatot hirdetnek: a most kialakítandó teret a diákokkal festetnék ki kreatívan. Minden időszakban lesznek majd olyan programok, amelyek az ifjúság információhoz jutását és fejlesztését szolgálják. „Pályaudvar” néven interaktív pályaorientációs órákat terveznek, ahol egy-egy divatos pálya szakembere mutatja be az adott területet. Ugyanis a hasonló események hatására a nap mint nap bejáró fiatalok tudatába bekerül a pályaválasztás fontossága, és már korábbi évfolyamokon elkezdenek tudatosan foglalkozni vele.

– Az utóbbi időben az önszerveződés is jobban beindult – közli Erika –, táncosok, amatőr zenekarok próbálnak itt délutánonként.
– Az iroda egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Felmérjük, hogy mire van igény, és ezt a programszervezésben is figyelembe vesszük – tudjuk meg Titanillától. – Egy rádióba betelefonáló szülő élő adásban vállalta: az Ifi Pont jó és hasznos a diákok számára.

A prioritások nagyobb programokba épülnek
Sokaknál probléma az időbeosztás. Ezért az eddigi foglalkozásokat – mint az önismereti csoportok vagy a Hand Art Kuckó – nagyobb programokba ágyazzák. Így nem heti rendszerességgel, hanem ritkábban, de átfogóbb keretek közt kerül sor ezekre. A cél, hogy ne terheljék a fiatalokat, de ugyanúgy fejlődjön a személyiségük. A hangsúly a pályaorientációs tanácsadáson marad, hiszen korábbi évek tapasztalatai mutatják: nagy szükség van az eligazításra ezen a területen. A jelenlegi felvételi időszakban új igény is felmerült: több gyakorlati segítségre van szükség az e-felvételi rendszer online jelentkezésének kitöltésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!