Közélet

2015.02.20. 18:30

Néhány tudnivaló az Egerszalóki horgásztó rendjéről

A helyi horgászrend mellett a pecások kötelesek betartani a halászatról és horgászatról szóló törvényt, valamint az Országos Horgászrendet, az Etikai Szabályzatot.

HEOL

A Laskó­völgyi víztározót a horgászok csak Egerszalóki horgásztónak nevezik. A tavat 1982­ben építették a Laskó­patak felduzzasztásával, funkciója a patak szabályozása, árvízmentés. A több mint négymillió köbméter víz egy 120 hektáros tóban összpontosul. A tavon csónakból is lehet horgászni. Mozgáskorlátozott sporttársaknak külön horgászhelyet alakítottak ki az egri oldalon, ahol a horgász a gépkocsijával teljesen megközelítheti a vízpartot.

A helyi horgászrend mellett a pecások kötelesek betartani a halászatról és horgászatról szóló törvényt, valamint az Országos Horgászrendet, az Etikai Szabályzatot. Az Egerszalóki tározóra váltott területi engedélyhez külön fogási naplót adnak ki. A kifogott halakat ebbe a naplóba kell beírni. Sátorállításra június 1­jétől augusztus 31­ig, minden nap 20 órától másnap 8 óráig van lehetőség. A horgászhelyet, csónakot fehér fényforrással alkonyattól napkeltéig minden irányból jól láthatóan ki kell világítani.

Gyermek és ifjúsági horgászok éjszakai horgászaton csak felnőtt felügyeletével vehetnek részt. Tüzet a tó egész területén tilos gyújtani az év bármely szakában. Kivételt képez e kempinggáz és lábon álló grill (faszén). A tüzet gyújtókat a szövetség a természetvédelmi felügyelőségen feljelenteni köteles, a területi engedélyt pedig azonnali hatállyal visszavonják.

A kifogott, méretkorlátozás alá eső halat a fogást követően azonnal golyóstollal be kell írni a fogási naplóba. Amíg a fogási naplóba a hal nincs felvezetve, addig a horgászatot folytatni nem szabad. A fogási napló vezetésének elmulasztása szabálysértési feljelentést von maga után. A kifogott halat megfelelő haltartó szákban, kíméletesen kell tartani (nem elfogadott a fém haltartó, a pányvázás, a kisméretű háló). A nem megfelelő haltartó használata állatkínzásnak minősül, és a területi engedély visszavonását, szabálysértési feljelentést von maga után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!