Közélet

2015.02.13. 18:18

Nyereményeső a Füzesabonyi Kertbarátoknak

Több díjat is elhoztak a bogácsi megmérettetésről a lelkes kör tagjai.

HEOL

A Füzesabonyi Kertbarát Kör képviselte megyénket a IV. Falusi Kamra Mustra versenyen, amelyet szombaton rendeztek meg Bogácson. A bemutatóhoz kapcsolódott a Kocsonyafőző és Pogácsasütő Verseny is. A tíz résztvevő csapat a mustrán bemutatta, hogy a településen milyen a jellemző ételeket tettek el őseik a kamrába a téli hónapokra. A  füzesabonyi kertbarátok egy ízlésesen berendezett spájzban bemutatták a korabeli használati eszközöket, pl. hurkatöltő, köpülő, mozsár, daráló, kis tekenő, szűrő, stb.

A  négy polcból álló stelázsit gyönyörű korabeli hímzett stelázsicsík díszítette. Szakajtóban diót, mandulát, csöves kukoricát, vesszőkosárban almát felfüggesztett rúdon igazi házi szalonnát, füstölt húst és füstölt kolbászt csodálhattak meg többek között az érdeklődők. De volt a kamrában jóféle abanyi pálinka, valamint őseink tartósítási módszerét mutatták be: zsír közé tett tepertőt és oldalast.

Az étkező asztalon vászonszőttessel terítettek, volt ott fonottkorsóban bor, a kínáló tálon házi paprikás szalonna, hagyma és kemencében sült cipó, valamint kilenc féle pogácsa várta a kóstolókat. A szakmai zsűri a Kocsonyafőző versenyen Nagy Gyula kocsonyáját különdíjban részesítette, a pogácsasütő versenyen II. díjat, míg a Kamramustrán III. díjat szerezték meg a kertbarátok.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A füzesabonyi kertbarátok a bogácsi Falusi Kamra Mustrán. Sikeresen szerepeltek. FOTÓ: MW
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!