Közélet

2015.02.06. 08:10

Sokakat meglepett a bejelentés: jöhet a közös főiskola?

Sokakat meglepett dr. Nyitrai Zsolt és Horváth László keddi bejelentése. A honatyák ugyanis azt mondták: arról tárgyalnak a szaktárcával, hogy összevonják az egri és a gyöngyösi főiskolát.

Pócsik Attila


Stratégiai célnak nevezte a minap dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő egy erős észak-kelet-magyarországi főiskola létrehozását. Mint fogalmazott: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egri Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egyesítése érdekében a felsőoktatásért felelős államtitkársággal. Mindez azért is érdekes, mert eddig a megyeszékhelyen egyetemmé válási törekvésekről, a Mátraalján a Debreceni Egyetemhez való csatlakozásról lehetett hallani.

Csütörtökön az egri Líceum előtt híre-hamva se volt az említett egyesülésnek, sok hallgató éppen tőlünk értesült minderről. Aki mégis tudott róla (mert persze azért voltak többen is), nem nyilatkozott. Egy neve elhallgatását kérő oktató annyit mondott: mindenkit megdöbbentett hír, de senki nem tudja, milyen stádiumban van az ügy, mit jelentenek az „előrehaladott tárgyalások”. 

Hivatalos megkeresésünkre az Eszterházy Károly Főiskolán úgy reagáltak: az intézmény stratégiájáról, jövőbeli terveiről és régiós elhivatottságáról az intézmény rektora tud csak hitelesen nyilatkozni. „Ezt sokszor és sok helyen meg is tettük, közérthetően, őszintén, a nyilvánosság előtt. A két Heves megyei felsőoktatási intézmény egyesülése egy a sok lehetséges változat közül, amelyről a kormány gondolkodik. Döntés ez ügyben nincs. Így erről ilyen formában nem érdemes beszélni. Minden rosszul sikerült mondat fájdalmat szül, távolságokat ébreszt és fennáll a veszély, hogy olyan célok sem valósulhatnak majd meg, amelyektől karnyújtásnyira van az intézmény.”

Gyöngyösön sem tapasztalni különösebb összeolvadási lázat, sokkal inkább az érezhető, hogy korai még az egyesülésről beszélni. Ezt támasztja alá a Károly Róbert Főiskola közleménye is, amelyben a történtekre reagálnak. Mint írják, az intézmény nyitott minden olyan együttműködésre, ami szakmai, gazdasági előnyökkel kecsegtet.

„A Károly Róbert Főiskola Szenátusa – épp az intézmény akkori nehéz helyzete miatt – megvizsgálta annak lehetőségét, milyen előnyökkel járna, ha a főiskola más felsőoktatási intézménnyel fűzné szorosabbra együttműködését kölcsönös előnyök elérése érdekében. A vizsgálat alapján tavaly úgy döntött, hogy a Debreceni Egyetemhez történő csatlakozás a legígéretesebb, amelynek előnyeiből a hallgatók részesednének elsősorban. A mindkét fél támogatását élvező csatlakozási szándékról az intézmények tájékoztatták a fenntartó minisztériumot, amely a felsőoktatási stratégia kialakítását követően ígérte döntését. Főiskolánk bízik abban, hogy a fenntartó az intézményünk és a felsőoktatás egésze szempontjából is megfelelő döntést hoz, amit természetesen legjobb tudásunk szerint végrehajtunk.”

A jövő idő nem véletlen. Mint arra Horváth László honatya utalt a sajtótájékoztatón: nem diktátumról van szó, a részletes egyeztetés hátravan. Képviselőtársával hozzátette: a legfontosabb, hogy az együttműködés nyertesei a két város és annak polgárai legyenek.

A megyeszékhely polgármestere hisz az együttműködésben
Habis László, a megyeszékhely polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy célszerű erősíteni az együttműködéseket a megyében és a régióban is. – Együtt erősebbek vagyunk, külön-külön szétforgácsolódnak a törekvések. Ugyanakkor fontosnak tartom a saját arculat és értékek megőrzését is. A stratégiánkban is úgy fogalmaztunk: az erősségeinket kell erősíteni. Nem vitás, Hatvan bizonyos szempontból előnyösebb helyzetben van, Gyöngyös és Eger térségének komolyabb erőfeszítésre van szüksége, hogy befektetési célpont legyen. A főiskolákkal kapcsolatban pedig az a legfontosabb, hogy a tudásalapú társadalom ne csupán szlogen legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!