Közélet

2015.02.20. 14:30

Tavasztól épül az ország legnagyobb naperőműve

Harminc hektáros zagytározó tetején épít napelemparkot a Mátrai Erőmű Zrt.

HEOL

A Mátrai Erőmű tovább növeli a megújuló energiaforrások felhasználását. A megújulók közül eddig a biomasszát hasznosították, körülbelül nyolc százalékban, de idén már a napenergia is szerepet kap az áramtermelésben. A vállalat ezzel egy másik problémára is megoldást talál. A szénportüzelésű kazánok tüzelési maradék anyagait ugyanis deponálják. A közel 20 éves üzem után feltelt Őzse-völgyi depóniát hatósági előírás alapján rekultiválni kell. A 30 hektáros, teljesen sík platófelület kiválóan alkalmas fotovoltaikus erőmű telepítésére, a területen egy 15 megawattos egységet helyeznek el. Összehasonlításképpen: 2013-ban összesen ekkora teljesítményre voltak képesek a hazánkban telepített napelemek.

A projekt előkészítése 2013 elején kezdődött meg. Megszerezték a szükséges engedélyeket, például a környezetvédelmi, az erdészeti és az építési hatóságoktól, vagy éppen a Magyar  Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A meglévő engedélyekre alapozva megindultak a szükséges közbeszerzési eljárások is, amelyek közül a naperőmű kulcsrakész kivitelezéséről szóló eljárás, valamint a hálózati csatlakoztatáshoz szükséges transzformátorok beszerzési eljárása lezárult, a szerződések mostanra hatályba léptek.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Az Erőmű, fölötte pedig a tervezett napelempark Fotó: MERT Zrt.
[/caption]

A naperőmű szállítója a magyar-osztrák-román konzorcium (Wire-Vill Kft., IBC Solar GmbH, Energobit S.A.)  lett. Mindhárom cég komoly referenciákkal rendelkezik hazánkban és nemzetközi színtéren is naperőművek építésében, tervezésében és karbantartásában, az alkatrészek gyártásában.

A hálózati csatlakoztatáshoz szükséges 6/120 kilovoltos transzformátorok szállítója a CG Electric Systems Hungary Zrt. Az erőmű közel 72 és fél ezer darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből épül majd fel, amelyeket fix tartószerkezetekre rögzítenek. A
termelt egyenáramot 20 darab nagyteljesítményű inverter alakítja át váltóárammá, és a feszültség feltranszformálása után az országos 120 kilovoltos hálózatba jut a villamos energia.

A projekt részben a Mátrai Erőmű saját erős beruházásként, részben pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósul meg, melyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium a hozzájárulását már 2014-ben megadta. A projekt teljes bekerülési költsége 6,4 milliárd forint lesz. Az erőmű építése tavasszal kezdődik, 2015 tavaszától, az ország eddigi legnagyobb fotovoltaikus naperőművi egysége pedig októbertől üzemelhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!