Közélet

2015.02.13. 08:03

Teljesen egyedül maradhatnak gondjaikkal a rászorulók

Egy frissen kihirdetett EMMI-rendelet jelentősen szigorítja, kik is azok, akik jogosultak a házi segítségnyújtásnak nevezett szociális ellátásra.

Barta Katalin

Fotós: Getty Images/VStock RF

Akárcsak másutt az országban, Heves megyében egyre több az olyan idős, beteg, magányos ember, aki segítségre szorul, ám idegenkedik az intézményes idősotthoni ellátástól, netán képtelen azt megfizetni. Számukra és hozzátartozóik számára is érdekes lehet az a hír, miszerint idén január közepétől a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét jelentősen megemelte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Magyar Közlönyben megjelentgetett változás azt jelenti, hogy a jövőben sokan eleshetnek azon lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapok során boldogulni.

Pétervásárán a nyolcvannégy éves Szepessy Istvánné évek óta egyedül él, mivel gyermekei, unokái az ország távolabbi városaiban dolgoznak. Margitka néni otthonában jó ideje már csak járókerettel tud közlekedni, hallása, látása erősen megromlott, 14 fajta gyógyszert szed naponta. Házi szociális gondozója naponta felkeresi. Mint az idős asszony meséli, előfordult már olyan eset, hogy elveszítette eszméletét, s ha a gondozója nem nyit be hozzá, ki tudja, honnan és mikor kapott volna segítséget. Az őt látogató gondozónő a városban Margit nénin kívül naponta 15 idős személyt keres fel az otthonukban. Vannak, akiknek csak bevásárol, a hivatalos ügyeiket intéz, felíratja és kiváltja a gyógyszereiket, de akadnak olyan gondozottjai is, akiket fürdet, etet, ápol. A térség 17 településén jelenleg 23 hozzá hasonló szakember gondoskodik 211 idős férfiró. asszonyról.

A Pétervásárai Kistérségben egyébként az elmúlt pár év alatt 30 százalékkal nőtt a gondozást igénylő, egyedülálló idősek száma – tudtuk meg Lajtosné Lécz Erzsébettől, az „Aranykapu” Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetőjétől. A korábbi 156 idős személyhez képest jelenleg több mint kétszáz emberről gondoskodnak rendszeresen a központ szakemberei. A rászorulóknak igény szerint bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereiket, segítenek a háztartás körüli teendőkben, szükség esetén pedig házi ápolást is nyújtanak. Az e szolgáltatásokat igénybe vevők – jövedelmüktől függően – jelenleg 100-650 forintot fizetnek óránként a szolgáltatásért. Mint megtudtuk, közülük 120-an a maximális 650 forintot fizetik.

Az idén január közepén életbe lépett új szabályozással egyébként jelentősen emelhetnék az óránkénti ápolási díjat, mindez azonban irreális. Lajtosné azt mondja,  az emelésnek egyenes következménye lenne, hogy a leginkább rászorulók nem igényelnék a gondozást, azaz teljesen magukra maradnának egészségügyi és más gondjaikkal, ez pedig senkinek nem lehet az érdeke.

Egerben jelenleg hat, idősek klubjára épülő gondozási központ (belvárosi, nyugdíjasház, lajosvárosi, északi városrészi, zellervári, felnémeti) keretében nyújtják az önkormányzat fenntartásában ezt a szolgáltatást 200 olyan személynek, akik főként a napi tevékenységek ellátásához kérnek segítséget, többe között a személyi higiéné biztosításához, az ápoláshoz, bevásárláshoz, gyógyszerbeszerzéshez, egyéb ügyintézéshez – tudtuk meg Külvári Anikótól, az Egri Családsegítő Központ igazgatóhelyettesétől. Jelenleg az intézményi térítési díj házi segítségnyújtás esetén 655 forint óránként, az ellátottanként megállapított személyi térítési díj pedig 11 sávban 0 és 655 forint között oszlik meg. Az átlagos személyi térítési díj 360-420 forint óránként.

Hatvanban a Szivárvány Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Intézményfenntartó Társulás keretein belül házi segítségnyújtásban 50-55 embert látnak el havonta, maximum 600 forintos óránkénti díjért. A szolgáltatás igényelhetik Boldogon, Heréden, Nagykökényesen és Kerekharaszton is.

Gyöngyösön a Kistérségi Humán Szolgáltató Iroda berkein belül hat gondozó közel 100 idős embert keres fel naponta az otthonában. Itt 640 forint a térítési díj plafonja, és a legtöbben ezt a tarifát is fizetik.

Ki jogosult mostantól a segítségre?
Azt, hogy ki számít házi segítségnyújtásra szorulónak, egy miniszteri rendelet szabályozza. A szükséges segítség mennyiségéhez a táblázat területenként pontszámokat rendel egy ötfokú skálán. Például az öltözködésnél 0 pontot számolnak, ha az érintettnek ezzel nincs gondja, 1 pontot jelent, ha minimális segítségre szorul, 4-et pedig, ha az öltözés jelentős segítséget vagy felügyeletet igényel. Az összpontszám alapján dől el, napi óraszámban kifejezve mekkora az érintett ember gondozási szükséglete: napi 1, 2, 3 vagy 4 óra, ennél is több, vagy egyáltalán semmi. Eddig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, most csak 20-tól fog járni.

A legszegényebbeknek ingyen is járhat
A házi segítségnyújtás legfeljebb napi 4 órás lehet, és a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez állami normatívát kap. Helyhatósága válogatja, hogy a rászoruló embereknek fizetniük kell-e a segítségért, és ha igen, mennyit. Az Abasári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társuláshoz tartozó hét településen 250 idős ember igényel házi segítségnyújtást. A szolgáltatásért nekik eddig sem kellett fizetniük, mivel az önkormányzatok átvállalták ennek költségeit. Ez a gyakorlat idén sem változik – tájékoztatott Héli Andreától, a társulás vezetőjétől.

Barta Katalin A jó szó néha többet ér mindennél. Az egyedülálló, idős emberek megyénkben is egyre többen igénylik a házi segítségnyújtást, ami akár életmentő is lehet. FOTÓ: MEDIAWORKS -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!