Közélet

2015.04.22. 11:02

Visszaállítanák az egri vár XVI. századi állapotát

A Dobó István Vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás lapunknak elmondta, a tervek szerint mire fordítják majd az ígért 6 milliárd forintot.

Szomszéd Eszter

Április elején járt Egerben Orbán Viktor kormányfő, aki akkor egyebek mellett bejelentette, hogy az egri várban a jelenleg is zajló fejlesztésen túl egy további 6 milliárd forintos turisztikai beruházás valósul meg. Úgy fogalmazott: „uniós forrásokból újítjuk fel azt a várat, amely anno megvédte Európát.” E nyilatkozat azóta sokak érdeklődését felkeltette, találgatnak, vajon mire is költik majd ezt az ígért összeget.

– E támogatásnak a megítélése természetesen konkrét elképzeléseken alapul – szögezte le kérdésünkre a Dobó István Vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás. – Már másfél éve annak, hogy megkezdtük a vár teljes építészeti rekonstrukciójának megtervezését, régészek, történészek, idegenforgalmi és önkormányzati szakemberek dolgoztak együtt, s e dokumentumokat természetesen eljuttattuk a döntéshozóknak is.

Berecz Mátyás múzeumigazgató kifejtette: a várhatóan jövő évben induló fejlesztés alapfilozófiája az, hogy minél hitelesebben visszaállítsák a vár XVI. századi állapotát.

– A vár mint nemzeti emlékhely a török ellenes harcok kultuszhelye, ezért érthető, hogy ezt a korszakot választottuk – mondta. – A Dobó korabeli várból azonban nem sok maradt meg, mivel egy része az ostromokban pusztult el, másik része pedig az 1552-es várvédelem után megindult építkezések során alakult át. Ezért úgy döntöttünk, hogy a rekonstrukció során a székesegyház és a gótikus palota előtti területen a XVI. századi állapotokat állítanánk vissza, az erődítés és a falak egy része pedig a Rákóczi-szabadságharc időszakát mutatná.

A jelenleg zajló felújítási munkák – mint megtudtuk – ez év végéig befejeződnek. A hatmilliárdos beruházás pontos kezdő időpontja még nincs meg, de annyi bizonyos, hogy a tervező munkákhoz hamarosan hozzálátnak, mivel lényeges, hogy azok mind régészeti, mind történelmi, mind építészeti, mind pedig idegenforgalmi szempontból átgondoltak legyenek.

Berecz Mátyás a tervekről részletesen is beszámolt: az alsó várudvar fejlesztése során felépül a Varkoch-kapu rekonstrukciója az egykori felvonóhíddal együtt, valamint a várfal belső oldalán a faszerkezetes gyilokjáró.

– A kapubástya tömbje újra meghatározóvá válik a vár látképében, és ezzel párhuzamosan készül el a kétszintes középkori Kaszárnya rekonstrukciója a korabeli hadmérnöki felmérések és későbbi ábrázolások alapján. A Zászlódomb alatti mesterséges belső teret (a régi trafóházat) hasznosítjuk, illetve bővítjük. A felszínt megemelve növeljük a belső tér belmagasságát, ahol Európában elsőként egy 3D gömbpanoráma vetítőtermet alakítanánk ki – magyarázta.

Mint megtudtuk: cél az is, hogy a gótikus püspöki palotát teljes felújítsák, illetve hasznosítsák a tetőterét. A palotaudvaron is történnek változások. Itt a korabeli környezet főként a XIX. századi barakk bontásával (4-es épület), majd a részben alatta található egykori Provizori Palota rekonstrukciójával és a középkori dézsmapince hasznosításával valósulhat meg. Előbbi épület egykor Dobó István palotája volt, ezért a várkapitányt és korát bemutató reprezentatív kiállítás kap benne helyet. A székesegyházról sem feledkeztek meg: az épület homlokzatának részleges rekonstrukciója is elkészül, hogy érzékelhetővé váljon egykori, monumentális tömege. A gótikus szentély és a Sándor-bástya közötti terület a XVI. századi földtöltés magasságában zöldtetős fedést kap, melynek belsejében az egri vár építészeti múltját bemutató régészeti kiállítás nyílna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!