Közélet

2015.07.21. 08:40

Malária, TBC, AIDS: afrikai misszióban gyógyít az egri orvos

Afrikába ment gyógyítani egy éve az egri Markhot Ferenc Kórház infektológusa. Hogy még érdekesebb legyen, nem egyedül, hanem a feleségével, s három fiával vállalkozott a kalandra.

Guti Rita

Bár, ahogy ők mondják: afrikai szolgálatuk nem szafari, valami egészen más. Dr. Maszárovics Zoltán hamarosan visszatér az egri kórházba, ám kérdéseinket még Afrikából válaszolta meg.

– Hogyan, s főleg miért döntött úgy, hogy családostól felkerekedik másik kontinensre és miért éppen Zambiába?
– Egy konferencián találkoztam az akkori, Kalene Hill-i orvossal, aki meghívott. Már 2011-ben fizetett szabadságom terhére jártam ebben a kórházban. Megérintett a látott szükség. Isten megadta, hogy a feleségemmel és három fiunkkal hosszabb időre visszajöhessünk szolgálni. Afrika déli, erdős szavannájának eldugott részében élni és dolgozni több, mint kaland. Sőt, annak túl fárasztó és veszélyes is. Nem szabad összekeverni a trópusi fertőző betegségek, AIDS-es, TBC-s betegek gyógyítását azzal, amikor valaki egy terepjáró ablakából figyeli az oroszlánokat, elefántokat. A mi szolgálatunk nem szafari, egészen más.

– Nem néztek furcsán Önökre a munkahelyen, baráti körben, amikor megtudták, hova készülnek?
– Volt aki megdöbbent, de volt, aki lelkesen üdvözölt, többen irigyeltek is. Na, nem azért, mert így az egri kórház építkezésével járó nehézségekből kimaradtunk egy időre. Hiszen 2009. december vége, az első kórházi tervek készítése óta nekem is szívügyem a kórházunk ezen nagy lépése, átalakítása. De, amikor többször felröppent a hír – éveken át –, hogy nem valósul meg, akkor az ember elfárad. Örülök, hogy elindult a felújítás, de nem ez volt az oka a küldetésünknek, hanem egészen más.

– Közösen hozott, családi döntés volt?
– Igen, ezt a döntést nem magam hoztam, még csak nem is a feleségemmel kettesben. Hívő emberként kerestük Isten akaratát. Úgy látjuk, Ő volt az, aki ezt a küldetést ránk bízta. Úgyhogy a döntést hármasban hoztuk meg, hiszünk a személyes Isten vezetésében. De három fiunk is örömmel konstatálta, amikor elkezdtünk készülni. Mindezek nélkül vakmerőség lett volna elindulni.

– Mennyit, hogyan készültek?
– Elég sokat, hiszen tényleg nagyon messze vagyunk Magyarországtól. Még ha légvonalban nem is tűnik olyan soknak, de ahhoz, hogy Közép-Afrika erdős szavannájának eldugott részébe eljussunk, négy különböző repülőn, 12 ezer kilométert kellett jönnünk. Mindezt családostól, egy évre felcuccolva, három gyermekkel. Ugyanakkor Zambia jól megnézi, kit enged be az országba. Akkor is, ha keresztény jótékonysági, missziós munkára érkezik valaki, bonyolult procedúrán kell átesnie a bevándorlási hivatalban. Nekünk, orvosoknak vizsgával egybekötött diploma-honosításon kell megfelelnünk, hogy praktizálhassunk. Érdekesség viszont, hogy a menekültekkel szemben az ország elég nyitott. A kongói és az angolai polgárháború-háború idején tömegek lépték át a határt és menekülttáborokban éltek. Mára ez lecsengett, az emberek visszatérhettek, de a missziós kórházakban még most is ellátunk a határon túlról átjövő rászorulókat. Zambia nagyon sokszínű, hiszen 72 féle nyelv él itt, több helyen átnyúlva a szomszédos országokba.

Visszatérve a felkészülésre: ennek egy része már élesben, itt történt. Valamilyen szinten a helyi nyelvet is tanulnunk kellett, és ezt otthon nem lehetett megtenni. A lunda elég egzotikus nyelv, hiszen a bantu nyelvcsaládba tartozik, nem lehet Európában tanulni. Nyelvtana rendkívül bonyolult és éveket kellene itt élni a megismeréséhez, de a hétköznapi beszéd gyakori kifejezései, az orvosi vizsgálat alapvető kérdései, utasításai viszonylag hamar megtanulhatók. De csak itt, a nyelvi környezetben! Megéri, mindig nagy ovációval fogadják a kórteremben a betegek, ha egy európai orvos a nyelvükön szólal meg. Az orvoskollégák és ápolók természetesen a zambiai hivatalos nyelvet, az angolt használják.

– Lassan egy éve, hogy kinn élnek, mit adott a Maszárovics családnak ez az év ott messze?
– A családunk számára a legfontosabb, hogy ebben az egy évben is a helyünkön lehetünk. Vagyis ott vagyunk és azt tesszük, ami Isten akarata. Ez az otthoni életünkre és munkákra is kell, hogy vonatkozzon, de a nehéz körülmények, különleges helyzetek még jobban megtanítják az emberrel azt, hogy bízzon Istenben. Az élmények már csak ráadás, hiszen rendkívüli kultúrával és vidékkel ismerkedtünk meg. Klassz érzés, amikor az embert egy Európától ily távoli nép befogadja és köztük élhetünk.

– Milyen betegekkel, milyen körülményekkel találkozik egy ott dolgozó orvos?
– Afrika nagy városaiban az életszínvonal folyamatosan emelkedik. A fővárosokban gyakorlatilag bármit megvehet az ember. De a közép-afrikai országok távoli részei (az angol úgy nevezi, hogy „remote” vagy „rural” területek) nagyon jelentős orvos- és egészségügyi dolgozó hiányban szenvednek, nagy a szegénység. A falvakban nincs vezetékes víz és áramellátás. Ezen a vidéken – csak, hogy érzékeltessem – annyira kevés az orvos, mintha Egerben, az egész városban 10 orvos dolgozna és még 10 a megyében. És ez nem a háziorvosok számára vonatkozik, mert olyanok itt nincsenek, hanem a teljes ellátási spektrumra. A szakorvos ritka, általában minden orvos mindennel foglalkozik a medicus universalis (latin: általános orvos) klasszikus értelmében. Az én esetemben is, a munkámnak csak egy részét teszi ki az infektológia és a klinikai immunológia, ami itt magában foglalja a trópusi betegségeket, a TBC-t és az AIDS-et is.

A munkám jelentős része általános orvosi tevékenység, amibe a manuális (sebészet, szülészet) orvosi szakmákat is bele kell érteni. Jó néhány régen tanult kérdést, beavatkozást kellett feleleveníteni vagy éppen újratanulni. Errefelé továbbra is nagy gondot jelent a malária. Egész évben érkeznek a betegek. Sajnos gyermekeket és várandós kismamákat is elveszítünk időnként súlyos maláriában, a gyógyszeres kezelés ellenére. Nagyon kellene már az a védőoltás! Reméljük, belátható időn belül elkészül. Hasonló a helyzet az AIDS-el, amiben szintén halnak meg fiatalon betegek annak ellenére, hogy elég korszerű gyógyszerekkel rendelkezünk, amik itt is hozzáférhetők. Ráadásul a fertőzés miatti immunhiányos állapotban tör előre a TBC. Ennek a baktériumnak az ellenálló képessége olyan, hogy már az első kezelésnél négyféle TBC elleni gyógyszert kell adni.

–  Gondolom, van azért vidámabb oldala is az ottani életnek...
– Persze. Nemrég Zambia elnöke (Edgar Lungu) látogatta meg a missziós állomásokat az ország végében. Így mi is találkozhattunk vele, pár percet beszélgettünk. Elmondtam, hogy a Hungarian sausage, vagyis a magyar kolbász hazájából vagyunk itt. Jót nevettünk. Érdemes ugyanis tudni, hogy a magyar kolbász, sütni való formájában – Hungarian sausage néven – az ország módosabb vidékein, városaiban nagyon közkedvelt. Nincs olyan nagyobb fogadás, esküvő, hogy ne szolgálnának fel ezt is. Mégsem ismerik a név eredetét. Most már az elnök is beazonosította. Úgyhogy meg is hívtam egy füst alatt Magyarországra.

A másik kedves esemény még tavaly karácsony előtt történt. A két nagyobbik fiunk egy misszionáriusok és helyiek számára működtetett iskolába jártak. A decemberi ünnepek közeledtével egy kulturális műsor keretében meg kellett érkeznie a télapónak is. Az igazgató megkérdezte, vállalom-e? Miért ne? Adtak ruhát, szakállat és batyut a hátamra. Úgyhogy a télapó azon az estén magyar akcentussal beszélt. Elértem karrierem csúcsára, télapó voltam Afrikában. Ezt azért nem sokan mondhatják el magukról Magyarországon!

 – Ne maradjon ki Éva, a feleség se! Mivel telik az ő ideje Afrikában?
– A keresztény missziók, így a mi küldetésünk elsődleges célja sem az egészségügyi ellátás, még ha a feladatok nagy részét ez is teszi ki, hanem hogy Jézus Krisztust képviseljük. Küldetésünk, hogy a Biblia tanítását, vagyis Isten szavát közel hozzuk, megismertessük az emberekkel. Ez a kórházban is megtörténik a helyi gyülekezet keresztényeinek közreműködésével, de Éva, a feleségem külön is foglalkozik helyi gyermekekkel egyfajta klub keretében. Énekelnek, olvasnak a Bibliából, játszanak. Közben rendszeresen befoltozza a nadrágjukat. Mondtam is a helyi gyerekeknek nevetve, tanulják meg magyarul: „szakadt gatya”. De talán említenem sem kell, hogy ilyen eldugott helyen a család ellátása, táplálása jelentős feladat. Itt nem ugrik le az ember a sarki éjjel-nappaliba. Nagyon előre kell gondolkodni, hiszen otthon alapvetőnek számító dolgokat sok száz kilométerről kell hozatni terepjáróval vagy repülővel.

– Lassan hazafelé készülnek?
– Nemsokára letelik az egy éves küldetésünk. Amikor valaki hosszabb időre eljön valahonnan, akkor rést hagy maga után. Idővel már a rés is változik és mi magunk sem vagyunk ugyanazok, nem illünk bele. De azért remélem, sikerül újra megtalálni a helyünket nemcsak a kórházi munkában, de egész családunknak: Eger életében is.

Névjegy:

Név: Dr. Maszárovics Zoltán

Nős, három fiúgyermek apja.

Hivatása: orvos

Szakterületei: infektológia és klinikai immunológia

Hite: keresztény

Vallási közössége: keresztyén testvér gyülekezet (http://www.mktgy.hu)

Hobbija: olvasás-írás

Kedvenc műfaj: napló

Nős, három fiúgyermek apja.

Hivatása: orvos

Szakterületei: infektológia és klinikai immunológia

Hite: keresztény

Vallási közössége: keresztyén testvér gyülekezet (http://www.mktgy.hu)

Hobbija: olvasás-írás

Kedvenc műfaj: napló

A kislány már gyógyul, állapíthatta meg frissen végzett ápolójának segítségével Maszárovics doktor a zambiai kórházban. Hamarosan újra Egerben gyógyít. FOTÓ: BEKÜLDÖTT -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!