Közélet

2015.10.29. 18:30

Az élet egy nagy utazás

Szeptember végén ünnepelte 75. születésnapját dr. Bodnár László kandidátus, az egri főiskola földrajz tanszékének egykori vezetője.

Sike Sándor

Fotós: Daniel Beran

Bár a katedráról való tanítással már szakított, rendkívül aktív életet él: huszonkét eddig megjelent könyve arra sarkallja, hogy újabbak megírásában gondolkodjék.

A születésnapját nemrégiben ünneplő tanár úr más munkái mellett éppen a Gyöngyöstarjánról készülő monográfián dolgozik. Arra a kérdésre, hogy miért épp ez a település érdemelte ki az eddig már 22 önálló könyvet kiadó, számos tankönyvet önállóan vagy társszerzőként író, szerkesztő nyugdíjas főiskolai oktató és kutató érdeklődését, egyszerű a magyarázat: még az előző polgármester kérte fel erre, unszolni pedig nem kellett különösebben, hiszen 1963-ban itt kezdte tanári pályáját és három éven át tanított a faluban kezdő pedagógusként.

Ez épp elegendő ok, hogy elkészítse ezt a munkát. Távol nem áll tőle a falvakkal, kisebb településekkel való foglalkozás, hiszen kandidátusi disszertációját Heves megye falusi település-hálózatának átalakulásából írta. Ebből aztán könyv is készült 1987-ben A terület- és településfejlesztés földrajzi alapja Heves megyében címmel. Akkoriban három Zsiguli árának megfelelő összeget keresett rajta. Nem is tetszett mindenkinek, de főként az állampárt egyes képviselőinek, hiszen az még egy másik rendszer volt.
Nem állíthatjuk, hogy a tanár úrból könnyű kicsikarni bármiféle vallomásfélét, hiszen habitusa olyan, hogy élete élményeinek tömkelegét képes megosztani a hallgatósággal, de hogy a lelke mélyén rejlő, a világról vallott felfogásához közelebb kerüljön valaki, ahhoz „résen kell lenni”, nagyon kell figyelni. De aztán csak megérkeznek, ha könnyű köntösben is, az életről szóló, hitvallással is felérő mondatai.
– Egész életem egy nagy utazás volt. De nem csak a táj, az emberek is fontosak. Dél-Afrikába például Fényes Tamás, Fényes Elek leszármazottja hívott meg. Johannesburgba megérkezve Nyíri Iván és Fényes Tamás várt. Ausztráliába az olimpiai bajnok vízilabdázó Pócsik Dénes invitált. Az észak-amerikai földrészen mások mellett Vadon Lehellel együtt kalandoztunk. Most Varga János volt kollégámmal és másokkal készülünk Erdélybe. A földrajz legszebb részeit tanítottam egy életen át katedráról és könyvekben.

A főiskolai hallgatók utaztatása mindig a szívügyem volt, olyan időkben is, amikor Erdélybe járni nem volt politikailag ildomos. Miközben másokat vegzáltak egy-egy ilyen szervezett út miatt, mi „megúsztuk”, sőt sikerült betetetnem ezeket a tanulmányi utakat a tantervbe. Személy szerint pedig sokat köszönhetek a falusi turizmus nemzetközi szervezetének, hiszen 1993-tól 7 évig mindenhová ingyen vittek – sorol fel a tanár úr hirtelen néhány meghatározó momentumot az életéből, majd elárulja: összeszámolta már egy „unalmas órán”, hogy háromezer azon hallgatóknak a száma, akiket munkája során utaztatott itt, a Kárpát-medencében.

Apropó! Kárpát-medence... Miközben a tanár úr könyvet írt már Ausztrália, Afrika vagy Észak-Amerika nemzeti parkjairól, földrajzi érdekességeiről, a legtöbb munkája tágabb hazánkhoz, a Kárpát-medencéhez, illetve a még tágabb Kárpát-térséghez kötődik. Nem véletlen ezért, hogy mikor az a kérdés vetődik fel, hogy mivel foglalkozik, amikor nincs úton épp, vagy nem ír, rögtön jön a válasz:

–  Forog az agyam, mindig meditálok, mert van perspektívám. Jövőre a Kárpát-térségi esküvők és lakodalmak, kiemelten a Csángóföld lesz a könyvem témája. Készülök a Kárpát-térségi „trilógia” harmadik kötetének a megírására is, ami ezen térség borvidékeit mutatja be. Legújabb könyvem pedig december 13-án, Luca napján jelenik meg.

Névjegy:
Dr. Bodnár László
Született: 1940. szeptember 26. Monostorpály
Család: nős, gyermekei: Angéla, Orsolya
Iskolái: 1954-1958 Debrecen, gimnázium
1959-től egri főiskola, biológia-földrajz-mezőgazdasági szak; 1967-ben elvégzi a földrajz szakot Debrecenben; 1971-1974 pedagógia szak ugyancsak a Kossuth-egyetemen; 1974-ben földrajzból doktorált, 1983-ban védte meg kandidátusi értekezését
Munkahely: 1963-tól 1966-ig Gyöngyöstarján; 1966-tól járási művelődési osztály; 1973-tól megyei tanács művelődési osztálya; 1974-től egri főiskola pedagógia, 1977-től földrajz tanszéke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!