Közélet

2015.10.22. 17:10

Lengyel menekültek, s egri vendéglátóik emlékeznek

A lengyeleket és a magyarokat még mindig szoros kapocs köti össze, két jó barát, ahogyan a mondás is tartja. A kötelék és a szimpátia az együttműködésnek, szeretetnek és emlékeknek is köszönhető.

Verebélyi Márta

Egy egri stáb tagjai górcső alá vették azt az időszakot, amikor lengyel menekülteket segítettek a hevesi megyeszékhelyen élők. Ismeretterjesztő filmet készítettek, amelynek immár leforgatták a bővített verzióját is. Ám a munkálatok ezzel sem érnek véget, hiszen a témát nem aknázták még ki teljesen, az alkotók szeretnék, ha egy lengyel-magyar stáb dolgozna tovább együtt.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Hevesy Sándor filmjén megörökítette a lengyel menekültek egy csoportját az egri várban
[/caption]

A második világháború idején, 1939 szeptemberében lengyelek tízezrei érkeztek Magyarországra a német támadás után, sokan Egerbe is. A Dobó István Vármúzeumban akkor kaszárnya működött, a lengyelek egy része is ott szállt meg. Az akkori eseményeket filmkockák örökítették meg, amelyeket 2013-ban egy egri stáb tagjai felhasználtak, és dokumentumfilmet készítettek belőle.

A téma még mindig tartogat meglepetéseket: a napokban kapta meg a bővített verziót a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége. A Testvérek a vérzivatarban című dokumentumfilmet Hevesy Sándor 1939-es tekercse alapján készítette Kamrás Lajos (filmrendező), Bátori Tamás (operatőr, vágó) és Király Gábor (operatőr, vágó), Rittenbacher Ödön, az Egri Lengyel Önkormányzat elnökének közreműködésével.

Az első rész Hevesy Sándor volt egri főmérnök képkockáin kívül visszaemlékezéseket is tartalmaz. Dr. Csank István, dr. Benyó Ágnes, Szántó György és Aranka Biegun beszélnek 1939-es emlékeikről, s a készítők bemutatnak olyan egri épületeket is, ahol az egykori menekültek laktak. Akadtak, akik ideiglenes menedékhelyként tekintettek a városra, de voltak olyanok is, akik a második világháború hat évében végig itt maradtak. A film első részéből kiderül, hogy a lengyelek nagyra értékelték a magyar nép – köztük az egriek – megértését nehéz helyzetükkel kapcsolatban.

A tekercset Kamrás Lajos, a film rendezője találta meg, aki a dokumentumfilm bővített verziójáról a Hírlapnak így beszélt:
– A Hevesy-féle felvételből indultunk ki, történelmi helyekből és szituációkból. Az első film már elkészült, amikor hazánkban járt a lengyel államfő. A forgatás 2013-ban kezdődött, s még mindig van feldolgozatlan része a témának. A mi szakterületünk a filmtörténeti dokumentumok feldolgozásának metódusa. Úgy fogalmaznék, a film készíti saját magát...
Az alkotóktól lapunk megtudta: történészek is foglalkoznak a témakörrel, a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat kialakulásával. A mű új változata minőségileg és szakmailag is bővül, lengyel publikációkat is tartalmaz, ezenfelül a lengyel és a magyar oldalon is létezik kutatógárda, fordításokat is készítenek, egyéni sorsokat dokumentálnak.

Kamrás Lajos kérdésünkre elmondta, a film alacsony költségvetésű, ezért főleg Egerben és a környékén forgattak.
– Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy egy lengyel és egy magyar stáb is forgasson párhuzamosan. A lengyel konzul támogatásával készítjük a filmet, ez egyfajta erkölcsi támogatás is. A bővített verzió végül három új sorsot mutat be, hasonlóképpen, mint az első rész. Az új megszólalók megerősítik az első részben elhangzottakat – közölte a rendező.
A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségéhez már eljutott a film, amely hamarosan a helyi médiában lesz látható. A lengyel konzul kapcsolatai révén a lengyel médiában is levetítik. Az alkotók terve az, hogy az országos médiában is megjelenhessen a felvétel. Az sem kizárt, hogy moziban is vetítik majd, s a legismertebb videómegosztó oldalon, a YouTube-on is megtekinthető lesz. Az első film ott szintén, Testvérek a vérzivatarban címmel.

A lengyelek pozitívan élik meg, hogy az egriek foglalkoznak a témával, és az első dokumentumfilm felvétele alatt hálás lengyel hozzászólások is olvashatók. Kamrás Lajostól és Bátori Tamás operatőrtől megtudtuk, hogy alkotásukat külföldi filmfesztiválokra is megpróbálják eljuttatni, köztük Lengyelországba is, feliratozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!