Közélet

2015.11.09. 18:07

Állítja: Aba Sámuel sírhelye fölé épült a háza

A nyolcvanhét éves Dér József állítja: az abasári Bolttetőn álló, az 1950-es években saját kezével is épített háza Aba Sámuel sírja fölött magasodik. Hogy a sírbolt feltárható legyen, a házáról is lemond.

Sike Sándor

A mátraalji faluban élő, most 87 esztendős egykori egerszóláti téeszelnök, Dér József könyvben írta meg élete történetét Libás Jóska világa címmel. A kötet egy példányával meg is ajándékozott, amikor vendégül látott az abasári Bolttetőn az 1950-es évek elején épített házában. Beszélgetés közben – mintegy mellékszálként – szóba jött a ház, amiről nem kevesebbet állított a tulajdonosa, mint hogy Aba Sámuel sírhelye fölé épült.

A legnagyobb szobában ültünk épp, és Dér József meg is mutatta azt a helyet, ahol a padlót megdübögtetve üreges kongás érkezik válaszul. Később körbevezetett az épület körül, megmutatva a régészek által már feltárt egykori, rotunda típusú templom maradványait is, amelyet tetővel fedtek le, hogy védjék a már kiásott falakat.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dér József az Aba Sámuel-kori templom régészek által kiásott falait mutatja. Szerinte hamarosan folytathatják ezen a helyen az ásatást.
[/caption]

– A régészeti feltárást, amíg itt élek, nem lehet folytatni, de én lemondok róla, azzal a feltétellel, hogy kapjak egy lakást Budaörsön, a gyerekeimhez közel, egy olyat, amellyel Miska macskámmal együtt el tudok lenni. A régészek pedig tárják fel a sírt, amelyben Aba Sámuel nyugszik. Mert abban biztos vagyok, hogy az ő maradványai lehetnek itt alattunk egy kőlappal fedett szarkofágban. Ezer százalékig biztos vagyok benne – mondta a házigazda.

„Most 87 évesen nem kis feladatra vállalkoztam. Talán sikerül, talán nem, de jó szándékkal teszem, törvénytisztelő emberként, ezzel szolgálom szeretett hazámat, szeretett falumat, ahová mindennap hazajöttem 26 éven át, közel napi 45 kilométer távolságból az egerszóláti termelőszövetkezet elnökeként. ... Tisztában vagyok vele, mekkora trauma mindenki számára, hogy ilyen idős korban házamat eladva szeretett falumból elköltözzek.” – írja könyvében Dér József, aki mintha csak ma történt volna, mesélte el hogyan találtak rá előbb egy kőszarkofágra benne egy imára kulcsolt kezű, tehát katolikus ember csontvázára, majd további kettőre úgy 60 esztendeje, amikor a házának az alapjait ásták.

– A bátyámat küldtem el a kőműves mesterhez, hogy jöjjön, mert elértük a boltozatot. A terület alatt köztudottan pincék húzódtak a régmúltból. Eljött János bácsi, a mester, beugrott a gödörbe, megkopogtatta, azt mondta: „Itt nem pinceboltív, hanem kősír van. Adjatok egy csákányt!” Felfeszített egy lapos követ, hát ott volt egy sír. A munkát abbahagytuk, szóltunk, akiknek kell. Már másnap megjöttek a régészek. Azt mondták, ez temető volt.

Menetrend szerinti busszal érkeztek, s mivel ritkák voltak a járatok, nem sok idejük maradt. A következő napokban még további két sírra bukkantunk, de azt mondták, hogy lehet építkezni tovább. Ezeket a csontokat, amelyek hófehérek voltak már, az alapon kívül egy közös sírhelyre temettük át akkor – mesélte vendéglátónk, aki ennek a pontos helyét meg is mutatta.

A ház építésének időszakára így emlékezik a Bolttető lakója: „... ezen a területen szeméttelep volt. Szó sem volt még akkor arról, hogy Aba Sámuel sírja itt lehet. Ebben az időben én voltam a falu DISZ-titkára, a többi ifjúsági titkárral mi koszorúztuk meg Aba Sámuel sírját, amelyről most azt mondják, a házam telke alatti pincében volt az emléktáblája az 1950-es években. A helye ma is megvan egy vájatban.”

Ötven százalékra tehető az esély

Az 1970-es évek elejétől több egri régész – Besze Tibor, Fodor László, Kozári József – vett rész feltáráson a Bolttetőn. Többen egri főiskolai hallgatókkal is dolgoztak. Dr. Kozári József, az Eszterházy Károly Főiskola történész tanára kérdésünkre előbb tréfásan felelte: 50 százalék esélye, hogy Aba Sámuel nyugszik a ház alatti sírban: vagy ő, vagy nem. De nem kizárható, hogy előkelőség csontjait őrzi valamelyik sír. Kerültek elő kősírok akkor is amikor ő részt vett az ásatáson. Folytatni kellene a feltárást, vagy konzerválni a kiásott templomrészt, mert a föld jobban védi, mint a levegő a most tetővel fedett falakat.

Ezek is érdekelhetik