Közélet

2015.11.27. 06:05

Beteg embereket tartanak bizonytalanságban

Eldurvult az orvosi ügyelet körüli vita a térségben. A mátraderecskeiek az orvosi rendelő ajtaján olvashatják: december 1-től nekik nem jár a szolgáltatás.

Barta Katalin

– Nézzen már utána a Hírlap, hogy mi lesz a mátraderecskei betegekkel december 1-től! – hívta szerkesztőségünket egy idős néni a minap, aki a háziorvosi rendelő ajtaján olvasta azt a rövid felhívást, miszerint december 1-től a Farmavizit Kft-nek nem áll módjában Mátraderecske térség orvosi ügyeletét biztosítani.

Természetesen azonnal felhívtuk a község polgármesterét, Forgó Gábort, hogy miféle megállapodásról van szó. Elmondta, hogy a nyár óta húzódó Recski Központi Orvosi Ügyelet körüli nézetkülönbség áll a dolog hátterében. Akkor lapunkban is beszámoltunk arról, hogy hosszas vitát követően az ügyelet ellátására közbeszerzési eljárás során keresnek szolgáltatót. Az eljárás jelenleg is folyamatban van, viszont a mostani megbízott szolgáltató, a Farmavizit Kft. vezetője, dr. Csiki Katalin sérelmezi, hogy az OEP-finanszírozáson felüli önkormányzati hozzájárulást (Mátraderecske esetében havi 165 ezer forint) az önkormányzat három hónapja nem utalja át a társaság számlájára. Furcsállja, hogy a társasággal szerződésben álló többi hat település rendszeresen fizeti a létszámarányos kiegészítést, csupán Mátraderecske tagadta ezt meg. Úgy véli, hogy a kintlévőség miatt így december 1-től nem köteles a szolgáltatást ellátni.

Erről értesítette a betegeket, s ezzel egyidejűleg az ügyvédje segítségével végrehajtási eljárást kezdeményeznek az immár 975 ezer forintra nőtt tartozás miatt. A doktornő elmondta azt is lapunknak, hogy december 1-jén délután négy órakor újabb egyeztetésre hívták a mátraderecskei képviselők azzal a céllal, hogy békés úton rendezzék a félreértéseket. Megerősítette, hogy valóban ő tette közzé a felhívást, azonban orvosként, az esküjéből és a lelkiismeretéből adódóan ezután is godoskodik betegeiről. Jogos jussához azonban mindenképp szeretne hozzájutni.

Facebookon üzent a doktornő a helyieknek

November 22-én dr. Csiki Katalin az internetes közösségi oldalon is közzétett egy felhívást. Ebben az áll: „Én mint Recsk központi orvosi ügyelet üzemeltetője, (Farmavizit Kft ) tettem közzé azt a felhívást, mely szerint 2015. december 01-től megállapodás hiányában nem áll módomban a Mátraderecske térség orvosi ügyeletét biztosítani. A törvény szerint az orvosi ügyelet biztosítása az adott térség önkormányzatának feladata. Ezt a feladatott 2015 május 08.-án aláírt megállapodás szerint a Farmavizit Kft átvállalta. 2015. október 19.-én kelt nyilatkozatomban, melyet az illetékes hatóságnak megküldtem, ezt a megállapodást felmondtam.

Forgó Gábor polgármester a tartozás okáról annyit mondott, hogy az önkormányzat birtokában nincs olyan aláírt szerződés, se megállapodás, ami alapján átutalhatnák a fent követelt összeget. Mátraderecske csupán azt a szerződést ismeri el, ami arról szól, hogy az OEP által biztosított hozzájárulást átengedi a társaságnak. Ezt kézjegyükkel ellátták, a megállapodás a birtokukban van, ám más írásos egyezség nem létezik. A község első embere azt is hozzátette, hogy egy pár hónappal ezelőtti tanácskozáson – amelyre meghívták a doktornőt is – a környékbeli polgármesterek jelenlétében felajánlotta, hogy Mátraderecske – a közbeszerzési eljárás lezárultáig – hajlandó megfizetni a plusz önkormányzati hozzájárulást, amennyiben ezt szerződésben rögzítik és aláírják a felek. Erről a fórumról azonban a doktornő úgy távozott, hogy kijelentette: semmilyen szerződést nem hajlandó aláírni.

Forgó Gábor hozzátette, ebben a történetben az a legelkeserítőbb, hogy kiszolgáltatott, beteg emebereket tartanak bizonytalanságban és félemlítenek meg.
– Hozzám jönnek a derecskei lakosok, hogy akkor most ki fogja őket ellátni, ha éjszaka, netán hétvégén rosszul lesznek. Nem tudok rá válaszolni. Ha a doktornő kijelentette, hogy ő erre nem hajlandó, kénytelenek mentőt hívni. Mégegyszer hangsúlyozom, hogy felajánlottuk a fizetést, ám az elutasított szerződés hiányában ezt nem tehetjük meg, mivel ezzel törvénysértést követnénk el.

Ezek is érdekelhetik