Közélet

2015.11.25. 19:00

Féltucat kint, tucat bent - egri közgyűlés

Kis bojkottal kísért ülést tartott szerdán Eger közgyűlése, melyen többek között újabb öt évre kinevezték Blaskó Balázst az egri színház élére.

S. S.

Sok szempontból eltért a megszokottól a megyei jogú város szerdai közgyűlése, hiszen nem csütörtökre esett az ülés, s ezen a napon délutánra közmeghallgatást is meghirdettek.

Az érdemibb másság pedig az volt, hogy az ellenzéket alkotó „hatos” – Mirkóczki Zita, Földvári Győző (Együtt–DK–MSZP), Bognár Ignác, Tóth István (Jobbik), Komlósi Csaba (LMP) és Császár Zoltán (független) – elhagyta az üléstermet annál a napirendnél, amely a január elsejével működését kibővített formában – az EVAT Zrt. égisze alatt – folytató törzsház ügyét, egyebek között az alapító okiratának módosítását volt hivatott megtárgyalni. A bojkottálók, bár a terembe visszajöttek, távol tartották magukat a következő előterjesztés, a régi – az EVAT Zrt., a Termálfürdő és a Média Eger Kft.-k alkotta – törzsház első háromnegyed évi beszámolójának vitájától is. Arra, hogy miért utasítja el a közgyűlési kisebbség a törzsházi integrációt, és miért tartja azt üdvözítőnek a többség, az a szombati megyei napilapból kiderül.

Voltak természetesen az ülésnek „hagyományos” elemei is: a városi rendőrkapitányhoz intézett kérdések, valamint a napirend előtti hozzászólások. A rend őreinek vezetőjéhez ezúttal kérdést intézett maga a polgármester, Habis László is, aki azt tudakolta, jut-e több energia a jelenlegi helyzetben az adventi időszakban való fokozottabb odafigyelésre, hiszen a rosszban sántikálók ez idő tájt aktivizálni szokták magukat. A rendőrkapitány válasza szerint igen, jut.

Napirend előtt Orosz Lászlóné tanácsnok Eger értékeit méltatta, egyebek között egy közösségi portálról vett idézettel, amelyben a posztolója azt fejtegette, hogy milyen jó ide turistaként vissza-visszajönni, de még jobb az itt élőknek. Ezután Komlósi Csaba emlékezett meg a harmadik köztársaság első elnökéről, Göncz Árpádról és kért egyperces néma felállást, amit a jelenlévők teljesítettek.

Az Egri Térségi Integrált Szakképzési Központ első háromnegyed évi beszámolója kapcsán a kívülállók akár egy mini parlamentbe is képzelhették magukat, hiszen hamar a kormány által életre hívott Szakképzési Centrumra, onnan az ellenzék szerint már agonizáló KLIK-re terelődött a szó, mégpedig olyan módon, hogy második KLIK-nek aposztrofálták az új képződményt. Habis László meg is jegyezte, hogy érdemes lenne arról vitatkozni, ami a napirenden szerepel. Arról azonban nem vitatkoztak, hanem egyhangú igenekkel elfogadták a beszámolót.

Kisebb fenntartásokat fogalmazott meg az ellenzék a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázata kapcsán. Főként azt nem értették, hogy miért csak egy pályázó, a jelenlegi színidirektor, Blaskó Balázs nyújtotta be a pályázatát. Az észrevételek ellenére tizennégy igen vokssal – öt esztendőre – ismét bizalmat kapott a teátrum vezetésére a Jászai-díjas színész.
Ugyancsak vitát kavart a belváros közlekedését szabályozó rendelettervezet.

Ezek is érdekelhetik