Közélet

2015.11.24. 08:07

Visszautasították, hogy közpénzt herdáltak volna el

Tizenegy millió forintért egy felületes tanulmányt kapott Járási Esélyteremtő Programtervként a gyöngyösi önkormányzat a VAGY! Egyesület szerint.

T. B.

A szervezet egy  európai uniós pályázatot vizsgált meg. A 22 millió forintos forrásból 11 millió forintot egy meghívásos, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen egy egyszemélyes vállalkozás nyert el. A Tudásaudit Kft. feladata volt a tanulmány elkészítése, valamint egyeztető és   ismertető rendezvények szervezése is.

A VAGY! szerint az elkészült dokumentum megállapításai általánosságok, számos része  szóról szóra megegyezik más települések programtervével. Több helyen slendrián, néhol vállalhatatlan a megfogalmazás. Kérdésként tették föl, miért a Tudásaudit Kft-t, a Humánfejlesztés Kft-t és a Modul Info Kft-t  hívták meg a pályázatra. A tavaly 2 millió forint bevételt elérő, kaposvári Tudásaudit korábbi pécsi székhelyére a Humánfejlesztés jelentkezett be.

A cégadatok szerint a Tudásauditot 2013. decemberében alapították, s honlapja szerint kommunikációs képzéseket szervez. Eddig két közbeszerzést nyert, a gyöngyösi, illetve pár   hónappal ezután a kiskőrösi esélyegyenlőségi terv elkészítését, utóbbit 12,8 millió forintért.

A gyöngyösihez hasonló pályázatra egyébként 1,85 milliárd forintot költöttek el országszerte, a programterveket a Türr Intézet honlapjára kell föltölteni. 

A gyöngyösi önkormányzat szerint a szakmailag komplex, speciális feladatra olyan cégektől kértek ajánlatokat, amelyeknek hasonló területen már van tapasztalata. Az elkészült   programterv elkészítésére csak a költségek tizedét fordították, a többi rendezvényekre ment el, ezek november 30-ig tartanak. A programterv elkészítése kötelező volt, előfeltétele uniós pályázatokon való indulásnak. Visszautasították, hogy közpénzt herdáltak volna el.

Ezek is érdekelhetik