Közélet

2016.03.22. 20:02

A terrortámadás miatt a brüsszeli politikát okolják

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz) és Dudás Róbert, a megyei közgyűlés képviselője (Jobbik) is tagja az Európai Unió (EU) Régiók Bizottságának.

Sz.E.

Munkájuk során egy évben több alkalommal is járnak Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Kedden mindketten itthon tartózkodtak, a heol.hu megkérdezte őket, hogyan vélekednek a brüsszeli terrormerényletekről.
Szabó Róbert Facebook-posztjában így fogalmazott: „Isten nyugosztalja a terror mai áldozatait! És Isten bocsásson meg mindenkinek, akinek felelőssége van ebben – legyen az akár európai döntéshozó is –, mert én nem fogok.”

– Lehet, hogy kemény szavak, de úgy gondolom, az óvatoskodás ideje lejárt ebben a témában – mondta portálunknak a megyei közgyűlés elnöke, a EU Régiók Bizottságának tagja.

– Reggel, mikor megláttam a híreket, megfagyott bennem a vér. Évente legalább 40-szer járok azon a reptéren, és a metrót is rendszeresen használom, így nem tudom és nem is akarom magam függetleníteni az eseményektől. Mélységesen elítélem azokat, akik felelősek ezért a terrortámadásért. Már beszéltem kint élő és dolgozó kollégáimmal, akiktől megtudtam, a Régiók Bizottságának épülete le van zárva, se ki-, se bemenni nem lehet most a legmagasabb riasztási szint miatt. Azt látom, hogy erőteljes sokkhatás alatt van most az EU, hiszen a szívét érte a támadás – nyilatkozta Szabó Róbert. Hozzátette: meg kell változnia végre a brüsszeli bürokrácia hozzáállásának, ami eddig nélkülözte a józan logikát a migráció kérdésében.

– A legfontosabb csatákat most migráns-ügyben vívjuk, ami – ha beismerik, ha nem –, óriási fenyegetést jelent Európára, mivel ellenőrizetlenül jönnek a bevándorlók és nem tudhatjuk, kik vannak közöttük és milyen céllal jönnek a kontinensünkre. Az minden európai döntéshozó közös felelőssége, hogy mit engedünk meg és mi az, amit nem. A magyar álláspont egyértelmű – mondta Szabó Róbert.

– Ide vezetett a brüsszeli politika! – ezt már Dudás Róbert mondta a heol kérdésére. – Rengetegszer felhívtuk már a figyelmet arra, hogy az általuk képviselt politika az illegális bevándorlók kapcsán sok veszélyt rejt magában, főleg az, hogy ellenőrizetlenül engedték be a migránsokat Európába. Erre csak az lehet a válasz, amit mi már régen mondunk: le kell zárni Európa határait és vissza kell állítani a határőrséget – szögezte le a képviselő. Dudás Róbert azt is elárulta: legközelebb 2 hét múlva, április 7-én utazna egy kétnapos plenáris ülésre Brüsszelbe, de még nem lehet tudni, mennyiben változik a terrortámadás miatt az esemény helyszíne és időpontja.

– Pontosan annál a kapunál szoktam becsekkolni, ahol az első robbantás történt. Az ilyen esetekre nem talál az ember szavakat. A legmegrázóbb az egészben az, hogy nem lehet tudni, mikor és hol várható a legközelebb támadás, mivel azt sem tudhatjuk, mennyi terrorista érkezett Európa területére. Úgy vélem, sokkal szigorúbb óvintézkedésekre van szükség, ezért szorgalmazni fogom a komolyabb fellépést, mivel már aggályossá váltak a mindennapok az EU területén is – nyilatkozta Dudás Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!