Közélet

2016.04.11. 10:00

Azbesztkár: újabb ember halt meg

Újabb mezoteliómás beteg hunyt el azok közül, akik pert indítottak az állam ellen azért, mert a kialakult betegségük összefüggésbe volt hozható a selypi azbesztszennyezéssel.

T. B.

Lapunk korábban már több alkalommal is beszámolt a veszélyes anyagnak minősíthető azbeszt által előidézett szennyezésről, ami – sajnálatos utóhatásként – jelentős mértékben veszélyezteti a Hatvanhoz közeli város, Lőrinci és környékének a lakosságát. Azt is megírtuk már az előző években cikkeinkben, hogy különösképpen az egykori selypi cementgyár dolgozóit fenyegeti a megbetegedés veszélye, hiszen ők közvetlenül is érintkeznek az ott mindennap szálló ártalmas porral.

Dr. Igyártó Gyöngyi, a károsultakat képviselő ügyvéd lapunknak a múlt hét végén elmondta, a hónap elején meghalt ügyfele nem vállalta a nyilvánosságot, a 41 esztendős férfi két gyermeket hagyott hátra. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a Népszava szerint az ÁNTSZ még 2014-ben egészségügyi válsághelyzetet hirdetett azon a környéken, s a terveknek megfelelően egy intézményközi bizottságot is föl kellett volna állítani a helyzet alapos kivizsgálására. Ez azonban azóta sem történt meg, az ügyvéd pedig emiatt az ombudsmanhoz fordult.

Az azbesztkárokkal kapcsolatos perek egyébként folyamatosan zajlanak, május elején három ügyfele bírósági tárgyalására is tanúkat idéztek be az egykori cementgyári dolgozók közül.

T. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!