Közélet

2016.05.30. 08:22

Több hotel is Mészárosé lehet

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, s egyben vállalkozó az egyik emberén keresztül üzemelteti a Lifestyle Hotelt és a Salirist, de a Hunguest szállodák is érdekelhetik. Lapunk ennek járt utána.

Tóth Balázs

Ahogyan a Salirisről szóló, egy hónappal ezelőtt megjelent cikkünkben is említettük már, aznap, amikor az egerszalóki szálloda címére fióktelepet jegyzett be a nemrég üzemeltetővé előlépő Event-Immo Kft., úgy a mátrafüredi Lifestyle Hotel Mátra címén is fióktelepet létesített, majd április közepén annak az üzemeltetését is átvette.

A Lifestyle Hotel Mátra tulajdonképpen a Quaestor-vagyonhoz tartozott, s le is foglalták a többi vagyonelemmel, köztük a győri stadionnal, továbbá a számlákon maradt pénzzel együtt, bár amikor ezt közzétettük, akkor a szálloda vezetése ezt cáfolni igyekezett.

A hotel nem a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez és annak cégláncolatához, hanem a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. portfoliójába tartozott, amelynek ügyeit a Kvantál Zrt. viszi. A Lifestyle Hotel Mátra tulajdonosa és korábbi üzemeltetője a Bérc Hotel Kft. (ez május elseje óta végelszámolás alatt áll, miután április közepén a szálloda üzemeltetését kiszervezték az Event-Immo Kft.-nek), amelynek birtokosa a Quaestor Invest Zrt., amelynek részvényesei a Quaestor Pénzügyi Zrt. és a Tarsoly házaspár. A pénzügyi részvénytársaság tulajdonosa pedig a liechtensteini Insula Management volt.

A Quaestor Invest felszámolója a budapesti Sonten Kft., éppen ezért őket kellett keresnünk. Arról érdeklődtünk például, hogy bár a társaság végelszámolása idén február 24-én zárult le, s fordult át felszámolásba, hogyan jegyezhette be telephelyként a Hotel Mátrát a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester „emberének” érdekeltségébe tartozó Event-Immo Kft. február 23-án. Mike Ferenc, a cég ügyvezetője, egyben a Quaestor Invest és a Bérc Hotel Kft. felszámoló-biztosa azonban ígérete ellenére, többszöri megkeresésünk után sem válaszolt kérdéseinkre. Így nem nyilatkozott arról sem, hogy miért pont az Event-Immo Kft.-nek adta üzemeltetésbe a szállodát, s azt sem tudtuk meg, írnak-e ki pályázatot, ha feloldják a vagyonzárat.

A szálloda vezetése a 24.hu megkeresésére annyit közölt, a váltás oka az volt, hogy a korábbi üzemeltető cég már nem tudott olyan színvonalú szakmai munkát végezni, amely pozitív irányba mozdította volna el a szállodai szolgáltatások minőségének a fejlődését.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Lifestyle Hotel Mátra az információk szerint a Quaestor talán egyetlen befejezett szállodabiznisze, s ily módon a legpiacképesebb vagyonelemének számít. Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

A Bérc Hotel 1991-től tizenöt éven át, egészen 2006-ig a Magyar Iparszövetség Szociális és Kulturális Alapítványáé volt, majd 2008. februárjáig a bezárt szállodát megvásárló Quaestor Invest volt a tulajdonos, azt követően a Bérc Hotel Ingatlanhasznosító Kft.-hez került, szintén adásvétel útján. A szállót felújítás és átalakítás után 2011-ben nyitották meg újra, Lifestyle Hotel Mátra néven, unikumként a Quaestor-csoportban, hiszen a cégcsoport tulajdonában több, nem ritkán évtizedek óta üresen álló szálloda volt, s bár mindegyikkel voltak terveik, azok nem valósultak meg. A Quaestor legpiacképesebb vagyoneleme a Lifestyle Hotel Mátra.

Az Unicredit Bank 2010. áprilisában jegyzett be vételi jogot a szállodára 14,7 millió euró értékben, amelyet 2014-ben töröltek, de ismét bejegyeztek, s ez 2019. márciusáig érvényes. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly március 31-én, jóval a Quaestor-botrány kirobbanása után vette zár alá az ingatlant, a Budai Központi Kerületi Bíróság pedig tavaly októberben zárolta a szállodát vagyonelkobzás céljából, nagyjából egymilliárd tízmillió forint értékig.

További szállodákhoz juthat Mészáros

A 168 Óra című hetilap szerint Mészáros Lőrincet érdekelheti az eladó Hunguest Hotels szállodalánc. Ehhez tizenkilenc szálloda tartozik Magyarországon, ebből kettő Heves megyében, az egri Flóra, illetve a galyatetői Grandhotel Galya. A Figyelő arról ír, hogy Mészáros bizalmasa, Csík Zoltán amellett, hogy az Event-Immon keresztül üzemelteti a Salirist és a Hotel Mátrát, megjelent a korábban a Buda-Cash tulajdonosaihoz tartozott Optimus Nyrt.-ben. Ezé a cégé az osztrák Holiday Resort Kreischberg-Murau. Mészáros egyébként nemrég megnyitotta egy kis szállodáját Óbarokon, s hotelt építene Alcsúton.

Négymilliárdos követelés a Salirisen

A május eleji állapot szerint a Saliris tulajdonosa egyelőre a felszámolás alatt álló Szalók Holding, s az Alpine Hungária Építő Kft.-nek van egy majdnem négymilliárd forintos vállalkozói díjkövetelése. A Magyar Fejlesztési Bank másfél- és tizenötmilliárd forintos keretbiztosítéki jelzálogjoga tavaly áprilisban a pénzintézethez tartozó Magyar Követeléskezelő Zrt.-hez, majd idén február 19-én a Hórusz Faktorházhoz került. Utóbbi az Átlátszó szerint felszámolás alatt álló cégeket vehet meg Mészáros Lőrinc megbízásából, akit az ügyletekben Csík Zoltán képviselne. Ő az Event-Immo Kft. egyik közvetett tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!