Közélet

2016.07.06. 19:12

Tanárok, diákok, szülők demonstráltak szerdán a Dobó téren

Az egri Keri jövőjéért, vezetőváltásért tüntettek a megyeszékhely fő terén szerdán délután. A demonstrálók szerint a politika megbélyegezte a volt igazgató-helyettest.

G. R.

– Félek, soha ennyire még nem féltem, de nem félek félni, mert az iskoláért folytatott küzdelemben csak a félelmeinket veszíthetjük, s egy jobb iskola, a gyermekeink jövője a tét – ezekkel a mondatokkal zárta beszédét szerda délután a Dobó téren Hadházi Róbertné, az egri Keri volt igazgatóhelyettese.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Hadháziné mellett demonstráltak. Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Mintegy százötven-kétszáz, többségében fehér pólót viselő ember azért gyűlt össze a megyeszékhely főterén szerdán, mert nemrégiben nemcsak, hogy eredménytelenül zárult a középiskola tagintézmény-vezetői pályázata, de a régi, már nyugdíjas igazgató megbízatását további egy évre meghosszabbította a fenntartó. Az egyedül érvényesen, ám mint utóbb kiderült, eredménytelenül pályázó Hadháziné mellett álltak ki a térre kollégái, tanítványai.

– Azzal, hogy még csak meg sem indokolták, miért volt eredménytelen Hadházinének a tanári kar elsöprő többsége által támogatott pályázata, a tantestületet, a diákok és a szülők véleményét vették semmibe. Sajnos ez az igazságtalanság nem egyedi eset ma az országban – ezt már Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője tette hozzá az egri megmozduláson. Ugyanitt Törley Katalin, szintén a Tanítanék szervezőjeként úgy fogalmazott: az egri iskola vezetői pályázatának eredménytelenné nyilvánításával a kormány nem akar mást, mint haladékot, hogy megfelelő kádert találjon a feladatra.

– A mai politika megbélyegezte Hadházi Róbertnét azért, mert tavasszal kockás inget húzott, hogy felhívja a figyelmet mai magyar oktatás problémáira. Ma bűnnek számít, ha valaki a megoldandó problémákat felveti – mutatott rá Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki szintén a demonstráció szónoka volt.

A fehér pólós tanárok megmozdulásán egy volt és egy jelenlegi diák, illetve a szülői munkaközösség képviselője is szólt az egybegyűltekhez. Arról beszéltek, miért elviselhetetlen az a légkör, mely jelenleg az Egri Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Mezőgazdasági Szakközépiskolában uralkodik. Szavaik szerint a feszültség és a szorongás határozza meg a hétköznapjaikat. Változást szeretnének, ezért aláírást is gyűjtöttek a téren, hogy ne maradhasson további egy évig a régi igazgató, Prof. dr. Vasas Joachim az intézmény élén.

A rendezvény végén a diákok egy koszorút helyeztek el Dobó István szobrán. Ezen az olvasható: MG: élt 103 évet, Keri élt 37 évet.

Ezek is érdekelhetik