Közélet

2016.08.07. 08:22

Kezdődik a matekozás

Már elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, több helyütt pedig már a felszerelés kiosztásának időpontja is megvan. A tanszerek, felszerelések megvásárlása azonban még a többségnek hátravan.

Szomszéd Eszter

– Gyere kislányom, apád már fizetne! – hallatszott az egyik belvárosi írószerboltban. Hiába volt már tele a kosár, a gyermek még mindig talált volna olyan eszközt, amire szerinte feltétlenül szüksége van szeptembertől. Azt hiszem, nem kell tovább magyarázni: a vágyaknak csak a pénztárca szabhat határt az iskolakezdés előtt. Így van ez minden esztendőben. Tanszervásárral foglalkozó üzletek már nyár közepétől akciókkal próbálják becsalogatni a vevőket.

Gulyás Szilvia, az egri Széchenyi úti Merkúr Papírbolt vezetője kérdésünkre elmondta: az igazi roham még nem kezdődött el, arra számítanak, hogy augusztus utolsó két hetében érkeznek hozzájuk a legtöbben.
Megkértük, foglaljuk össze, mennyibe kerül, ha egy első osztályos van a családban, és minden felszerelését szeretnénk megvásárolni.

– Kezdjük ott, hogy az igények rendkívül sokfélék, így a végösszeg mindenkinek más, de most szeptemberig nálunk is jár a kedvezmény. Elsős gyermeknek általában dobozos iskolatáskát keresnek, ezeknek az ára körülbelül 14-15 ezer forint. A szülők általában ragaszkodnak ahhoz, hogy a táskához passzoló tolltartót és tornazsákot válasszanak. Tolltartóból is sokféle van: emeletes, egycipzáras, kétcipzáras, a praktikusságot szem előtt tartva. Grafit és színes ceruzákból csak a jobb minőséget árusítjuk, itt nem feltétlenül törekszünk az olcsóságra: a készletek 700 forinttól kezdődnek.

Ilyenkor mindig azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy szánjanak ezekre magasabb összeget, mert a gyerekeknek meg kell hozni a kedvét a tanuláshoz, és ehhez a színes, minőségi eszközök nagyban hozzásegíthetnek. A füzetek ára 100 forinttól kezdődik, de ha valaki mesefigurásat szeretne, az már több száz forintba is kerülhet – magyarázta a boltvezető. Egy első osztályosnak ezeken kívül még szüksége van festékekre – vízfestékre, temperára –, ezek már 500 és 1500 forint körül elérhetők. Aztán ott vannak a hangjegyfüzetek, a betűkirakó, a számolópálca, a korongok, a papírcenti, a logikai készlet, a radír, a ragasztó, a könyv- és füzetborítók, mappák, sorolhatnánk a végtelenségig. Ám nem kell megijedni, a legtöbb írószerboltban az eladók már rutinosak, és segítenek a tanszerek útvesztőjében eltévedt szülőknek.

Ballagó Zoltántól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egri tankerületének igazgatójától megtudtuk: több helyen már megkezdődött a tankönyvek kiosztása. Augusztus 1-jén kezdődött a kiszállítás, az utolsó szállítás időpontja augusztus 24. Az intézményeknél a tankönyveket tételesen átvizsgálják, és ha probléma adódik – hiányos vagy esetleg sérült a csomag –, akkor jegyzőkönyv készül, és augusztusban még korrigálják a megrendeléseket, hogy szeptemberben már minden diáknak megfelelő felszerelése legyen.

Kékesi László, a Kemény Ferenc Sportiskola és Általános Iskola igazgatója elmondta, mivel elsőtől negyedik osztályig mindenki ingyen kapja a tankönyveket – nemcsak az, aki rászorul vagy nagycsaládban él –, csak 5-től 8. osztályig kell fizetni tankönyvcsomagért. Ezek ára változó, minden évfolyamnak másféle. Az iskola pedig a tartós tankönyvek beszerzésén kívül a könyvtárfejlesztésre is szán pénzösszeget. 

Iskolakezdési támogatás az önkormányzattól

Egerben helyi rendelet szabályozza az önkormányzat által nyújtott iskolakezdési támogatás mértékét és meghatározza a jogosultak körét is: azok, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban/kedvezményben részesülnek – általános iskolától a főiskolás/egyetemista korig – 4 ezer forint/fő támogatást kapnak a várostól, készpénzben. Szintén az önkormányzatnál vehető át az az egyszeri, 5800 forintos Erzsébet-utalványos juttatás, melyet a Magyar Állam biztosít. Ez automatikusan jár azoknak, akik 2016. augusztus 1-jén gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. A támogatásokat a humán szolgáltatási irodán, a szociális csoportnál lehet igényelni a Kossuth u. 28. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!