Közélet

2016.08.29. 20:05

Konfliktus a Zagyva partján: Kinek a városa Hatvan?

Új Fidesz alapszervezet alakult Hatvanban. Sajtóhírek szerint a Fidesz hatvani csoportjának nem lett tagja a város polgármestere és a képviselő-testület korábbi kormánypárti képviselőinek többsége sem.

Illés Anita

Új korszak kezdődik a Zagyva parti városban?

Közel egy évvel a hatvani fideszes belharc kirobbanása után augusztus 25-én megalakult a párt új helyi alapszervezete. Az alakuló ülés előtt néhány órával portálunk munkatársa telefonon kereste Köves Gábor Nándorné önkormányzati képviselőt – aki helyi híresztelések szerint már egy ideje a Fidesz helyi csoportjának újjászervezésén dolgozott -, és érdeklődött, hogy kitől tud majd tájékoztatást kérni az alakuló ülés eredményéről. A képviselő asszony mint mondta: ha valami megalakul, annak biztosan lesz majd egy vezetője, akihez bármikor odamehetnek és információt kérhetnek. Arról természetesen előre nem tudott információt adni, hogy ki lesz az új vezető.

Az alakuló ülés után a Hatvanonline Tv ">adta hírül, hogy Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár, választókerületi elnök lett újra a hatvani Fidesz elnöke. Hétfőn kerestük az államtitkárt telefonon, de nem értük el. Mint azt a Hatvanonline Tv stábjának elmondta: a Fidesz központi választmánya Kövér László elnök vezetésével úgy döntött, hogy egy új folyamatot kezdenek el és új szervezetet alakítottak. A nemrég megválasztott elnököt két alelnök: Köves Gábor Nándorné és Mezei Anna segítik a munkában – tájékoztatta a Hatvanonline Tv-t Szabó Zsolt, aki kiemelte: innentől kezdve sem Horváth Richárd, sem pedig a körülötte lévő emberek nem Fidesz tagok, párttagságuk megszűnt. A hatvanonline információi szerint a 8 tagú hatvani Fideszes városvezetésből csak Szinyei András alpolgármester és Köves Gábor Nándorné képviselő őrizte meg párttagságát.

Az államtitkár nyilatkozatában erősen bírálta a hatvani városvezetés tevékenységét: rendezetlenség és átláthatatlanság, műszaki tartalom problémák, pénzügyi gondok, hibásan beadott pályázatok, ígérgetések, amik nem valósultak meg. A felsorolt gondok alapján az országgyűlési képviselő úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezetés alkalmatlan feladatának a betöltésére. Szabó Zsolt feltette a kérdést a polgármesternek: azok után, hogy nem fideszes, nem a kormányzó párthoz kapcsolódik, nem hajtja végre a feladatokat, akar-e még károkat okozni a városnak? A politikus tudatosította, hogy hatvaniként szívén viseli a város sorsát: „Ez az én városom.  Ez hozzám kötődik. Amíg lehet alázattal, tisztelettel fogom szolgálni a városomat…”

Horváth Richárd polgármester a Szabó Zsolttal való konfliktus hátteréről elmondta: az országgyűlési képviselő célja az volt, hogy Hatvan továbbra is az irányítása alatt maradjon (korábban Szabó Zsolt polgármester is volt szerk.). Horváth Richárd hozzátette, hogy ő komolyan vette polgármesteri esküjét és nem engedhette, hogy az államtitkár személyes ambíciói, érdekei szerint szülessenek döntések Hatvanban. Így tavaly nyáron eltávolította azokat az embereket a polgármesteri hivatalból, akik nem a város érdekeit szolgálták. – Sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt szakmai csúsztatások és valótlanságok áradatát zúdította a hatvaniakra. Ez azonban eltörpül az államtitkár azon állításai mellett, melyben megmutatkozik, hogyan is tekint Hatvanra a választókerületi elnök. „Hatvan az én városom!” jelentette ki Szabó Zsolt. Nem! Hatvan a hatvaniaké! – fejezte ki nyomatékosan Horváth Richárd, aki hozzátette a lakosok nem az országgyűlési képviselő alattvalói.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kinek a városa Hatvan? Fotó: heol.hu
[/caption]

A polgármester érthetetlennek nevezte azt, hogy Szabó úgy alakította meg a hatvani Fideszt, hogy abból kizárta a városért az elmúlt évtizedekben legtöbbet dolgozó párttagokat. A pályázatokkal, a város stabilitásával kapcsolatban pedig minden vádat visszautasított a városvezető, aki a hatvaniak érdekében azt kívánja az államtitkárnak, hogy legyen nyitott a várossal való együttműködésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!