Közélet

2016.10.06. 11:34

Egy évet is késhet a Lenkey-ház felújítása

Pályázat van, pénz egyelőre nincs.

B. K.

Akár egy évet is csúszhat a hányattatott sorsú Lenkey-ház felújítása, mivel az erre benyújtott pályázatokat még nem bírálták el – tudtuk meg szerdán ifj. Herman Istvántól, a megyeszékhely önkormányzatának alpolgármesterétől, akitől arról érdeklődtünk, hogy áll jelenleg az épület felújítása.

Idén márciusban számoltunk be arról, hogy kiírták a tervezői pályázatot a Szabadság-ház projektre, amire több ajánlat is érkezett, s az ezzel kapcsolatos egyeztetés is lezajlott. A TOP-os és a Modern Városok Program forrásain kívül az Angyal István Program és a Dicsőségpont pályázatait is megcélozták, ám ezek elbírálása ezidáig nem történt meg. Tavasszal még abban bíztak a pályázók, hogy idén október 23-ra, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára sikerül a létesítményt átadni, de ez a terv sajnos nem valósulhatott meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A városvezetés abban bízott, hogy idén október 23-ra megújulhat a Lenkey-ház, ám lehet, hogy egy évet is csúszjat az átadás. FOTÓ: BERÁN DÁNIEL
[/caption]

A Szabadság-házban egyébként nem múzeumot, hanem közösségi teret szeretnének létrehozni a jövőben. A házban lenne kiállítás a szabadságharcok idejéből, de főleg az ifjúságnak, iskolai osztályoknak és a történelemszeretőknek kedveznének. Több ismeretterjesztő előadást, megemlékezést szerveznének e különleges helyszínre.

A Lenkey-házba tervezett kiállítás munkálatait a Dobó István Vármúzeum (DIV) szakemberei felügyelnék. A tárlaton Eger és a magyar szabadságküzdelmek emlékeit mutatnák be, Rákóczitól az 1848/49-es szabadságharcon és az 1956-os forradalmon át a rendszerváltásig.
A Dobó István Vármúzeum továbbra is gyűjti és várja a lakosság szabadságharcos emlékeit. A vármúzeumnak sok ilyen jellegű emléke van, két egri vonatkozású Kossuth-levél, de Knézich Károlytól és Lenkey Jánostól is vannak műtárgyaik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!