Közélet

2016.12.27. 11:41

Rövid idő alatt sok ajándék gyűlt a fa alá a net segítségével

A legnagyobb közösségi felületnek ugyan számos hátránya van, a regisztrált tagjai nemes ügy érdekében szívet melengető tettekre képesek. Így volt ez karácsony előtt az egri, megyei felhasználók körében is, amikor hátrányos helyzetűeknek gyűjtöttek adományokat.

Verebélyi Márta

Csaknem két héttel karácsony előtt pattant ki Kazinczi Ildikó, egy egri magánszemély fejéből, hogy a megyeszékhelyi Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Kollégium, s az Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium hátrányos helyzetű diákjainak gyűjtést szervezzen.

 

– A Facebookon a Karácsonyi Ajándék nevű csoportot azért hoztam létre hogy boldoggá tegyük a hátrányos helyzetű gyerekek ünnepét – mondta el lapunknak Kazinczi Ildikó, a mozgalom kitalálója, szervezője.
– Az ötlet onnan jött, hogy tavaly már az Örömsüti-kampányban is részt vettem, amikor süteményeket sütöttünk tanulóknak. Hasonló elven most az volt a cél, hogy képességfejlesztő játékokkal, ruhaneműkkel lepjük meg a diákokat Azért e két intézményben gondolkodtam, mert úgy vélem, Egerben leginkább itt szorulnak rá a gyermekek a támogatásra. Megkerestem hát az említett iskolákat, ahol örömmel vették a segítséget. A helyi médiumok nagy része is az ügy mellé állt, így sokfelé eljutott az adománygyűjtésünk híre.
Ildikó és társai a Bródy5 Klubban várták azokat, akik bármilyen, számukra csekélységnek tűnő ajándékkal lepnék meg a diákokat. Végül jóval több felajánlás érkezett a vártnál.

 

– Meglepően sok játék – társas- és készségfejlesztő darabok is –, meleg ruhanemű, tisztasági csomag, színes papír és ceruza, filctoll, rajzlap, A4-es papírcsomag, DVD-film és még sorolhatnám, mi minden gyűlt össze. Emellett mindkét intézménynek át tudtunk adni egy-egy DVD-lejátszót is.
Az intézmények tanítói is nagy örömmel fogadták az adakozást, a Mlinkóból, a siketek iskolájából például Mandák Gabriella.

Hátrányos helyzetű fiatalok

Az oktatási esélyegyenlőség szempontjából hátrányos helyzetű (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyerekeket, tanulókat különböztetnek meg. A törvényi meghatározásban az iskolai hátrányok legfontosabb eredői a gyermek családjának szegénysége és alacsony iskolázottsággal telített hátrányos társadalmi helyzete. A két jogi fogalom tartalma 2013 szeptemberében jelentősen megváltozott : az oktatási szektorból a szociálisba került át a hátrányos helyzetű diákok besorolása, valamint az új rendelet kiterjesztette a gyermekvédelmi gondoskodásban élő „tartós neveltek” korhatárát (ez 0-25 év).

– Háromtól hat éves korig tanulnak nálunk gyermekek – közölte Gabriella –, a szakszolgálatnál kisebbek is vannak. Néhány éve beszédfogyatékos tanulók oktatását is végezzük. Nagyon örülünk az adományoknak, hasznát vesszük minden apró tárgynak és ruhaneműnek. Ildikónak, aki éjt nappallá téve várta az adományokat, nagyon hálásak vagyunk.

– A mi iskolánkban szinte minden gyermek halmozottan hátrányos helyzetű – említette Zay Noémi, az Arany János Általános Iskola tanítója. – A legtöbben sajnos oly’ nyomorúságos körülmények között élnek, hogy sokan ezt el sem tudják képzelni. Az intézményünk nem tud a gyerekeknek mindent biztosítani, így nagyon jól jött a segítség.

Az adományokat végül a tanulók színes műsorából (is) álló karácsonyi ünnepségeken kapták meg az érintettek. A Mlinkó iskola december 20-án, az Arany János intézménye december 21-én vehette át az ajándékokat. Megtudtuk továbbá: a gyermekeknek az Örömsüti-akcióból is jutott ízelítő, hiszen jólelkű háziasszonyok idén is gondoskodtak arról, hogy finom sütemények is kerülhessenek a hátrányos helyzetű tanulók asztalára.

– Sokan szapulják a Facebookot, mégis vannak a közösségi oldalnak pozitív hatásai: az azon létrehozott csoport révén másfél hét alatt gyűlt össze rengeteg ajándék, hogy szebb legyen a karácsonyotok. Ám nemcsak ünnep alkalmával ildomos segítenünk elesett embertársainkon, hanem hétköznapokon is. Nagyon jó hír: több csapat is jelentkezett, hogy az év más napjain is szervezzünk gyűjtéseket. Így a támogatás folyamatos lesz – magyarázta a gyermekeknek az ünnepségeken Ildikó. Lapunkkal megosztotta azt is: hihetetlennek tartja az összefogás eredményét. Ildikó megerősítette: jövőre is támogatják a hátrányos helyzetű diákokat, a fenti két intézményben tanulókat mindenképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!