Közélet

2017.01.27. 08:01

Dr. Beck György: Munkára, nyelvtudásra, nyitottságra van szükség

A Vodafone Magyarország Zrt. elnöke úgy véli, az informatikának és a telekommunikációnak köszönhetően szép lehet az új világ, de vannak problémák, amelyeket meg kell oldani.

Tóth Balázs

Fotós: Huszar Mark

Fotós: Huszar Mark

Dr. Beck György volt az egri BizLounge második vendége. A matematikus végzettségű ceglédi üzletember az utóbbi két és fél évtizedben a Digital Equipment Corporation, a Compaq, majd a HP hazai leányvállalatát is vezette. 2007-ben lett a Vodafone hazai leányvállalatának vezetője. Az esemény előtt mi is feltehettük kérdéseinket.

– Mennyire tartja fontosnak a fiatal vállalkozókkal való kapcsolattartást, mennyi új ötlettel találkozik ilyenkor?

– Ez egy igazi win-win szituáció, mindenkinek szüksége van a másikra. Remélem, tudok olyan dolgot mondani, ami a fiatalok számára fontos, érdekes. Legalább ennyire fontos a Vodafone számára is, hogy minél több fiatalnak tudjuk elmondani üzenetünket. Most kitört egy jó értelemben vett háború a tehetségekért. A fiatalok lényegesen gyorsabban tudnak reagálni a világ változásaira.

– Egy nagy cég vezetőjeként milyen tanácsokat tud adni kis- és középvállalkozóknak?

– Az egyik alapelvem, hogy a betett munkára szükség van. A másik, hogy nyitottnak kell lenni a világ változásaira. Pont az informatika, a távközlés a vezére ennek a digitális átállásnak, az egész új világnak. Fontos, hogy a világ kinyílt, s ha valaki 1-2 világnyelvet beszél, egy pillanat alatt megsokszorozódnak a lehetőségei.

– Hogyan látja most a magyar informatikus-képzést?

– A képzés jó, de nem elég. Egyszerűen olyan átalakulásban vagyunk, ahol lényegesen több szakemberre lenne szükség. Vannak kezdeményezések, például Miskolcon Vinnai Balázsé. Az összes nagy egyetemmel vannak megállapodásaink, részei vagyunk a dolgoknak saját jól felfogott érdekünkben is.

– A hazai mobiltelefónia milyen kihívások előtt áll?

– A standard, korábbi mobiltelefonálás, sms-ezés más lett az új internet alapú gép-gép kapcsolatok kialakítása miatt. Mindenhol informatikát, távközlést találunk. Százhúsz százalék a mobiltelefonos penetráció, tehát nem ebben van a növekedés. A gép-gép kapcsolatokban viszont igen. Két nagy projektben vettünk részt a pénztárgépek NAV-hoz kötésében és a használatarányos útdíjfizetésben, mindkettőben 70-80 százalékos a részesedésünk. Nem azért, mert nagyon okosak vagyunk itthon, hanem mert a Vodafone globálisan is korán rájött erre, s mikor igény volt rá, be tudtunk szállni. Millió lehetőség van energiatakarékos dolgokra használni is. Ehhez szükség lesz magyar fiatalokra is.

– Jó irány ez?

– Igen, a távolságot legyőztük. De magával hozza, hogy sok munkahely meg fog szűnni, elemzők eszerint húsz év alatt a jelenlegiek fele. Ezeket vagy robotok, vagy internet alapú megoldások fogják helyettesíteni. Az alapkérdés az: úgy oldjuk meg, hogy még több munkanélküli lesz, vagy a klasszikus nyolc óra munkát felváltja a hat óra és megosztjuk a lehetőségeket. Egyik alapja a gazdasági változásnak a „share economy”. Ha bármikor odahívhatok a házam elé egy autót, akkor nincs szükségem sajátra, s emiatt egészen izgalmas gazdasági változások elé nézünk. Lényegesen kreatívabb dolgokat kell kitalálni, s a szolgáltató iparban még többen tudnak elhelyezkedni. A több szabadidő miatt szórakozni, tanulni fognak az emberek, vagy kultúrával foglalkoznak. Érdekes és szép világ jöhet, ha okosan csináljuk.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Beck György úgy gondolja, hamarosan jön az ötödik generációs hálózat Fotó: Huszár Márk
[/caption]

– Mik a Vodafone Heves megyei tervei?

– Még több fiatalt bevonzani. Sales egységünkben és osztott ellátóközpontunkban is további bővülést tervezünk, embert keresünk. Növekvő igények vannak, a harmadik és negyedik generációs hálózatok után jön az ötödik hamarosan. Minél hamarabb ki akarjuk építeni, a lehetőséget minél többeknek eljuttatni.

– Mikor várható hazánkban az 5G megjelenése?

– Nyolcmilliárd mobiltelefon van a világon, de 2030-ra 50 milliárd gép lesz összekötve egymással, ez pedig fantasztikus mennyiségű frekvenciát, adatátviteli sebességet igényel. Ezt a mostani negyedik generáció nem tudná megoldani. Most zajlanak az első kísérletek Németországban, Svédországban és Kínában, hazánkban körülbelül öt-hat év múlva jelenhet meg a technológia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!