Közélet

2017.02.10. 13:30

Imatermet szenteltek fel Bélapátfalván

A bélapátfalvi kápolna védőszentje Szent Erzsébet lett.

H. B. E.

Ünnepi szentmise keretében Katona István nyugalmazott egri püspök és Szabó József címzetes apát szolgálatával szentelték fel a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona imatermét, amelynek védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet, a betegek és rászorultak védelmezője lett.

Az intézmény székhelyén száznyolcvan férőhelyes idősek otthona, fogyatékos személyek átmeneti otthona és szolgáltató központ működik. A fogyatékosok otthona részleg korábbi százötven lakója az elmúlt évben családias házakba, támogatott otthonokba költözött a városban és a környező településeken.



Az intézmény felszabadult helyiségeiben közösségi tereket, könyvtárat, zenei próbatermet rendeztek be. Megvalósult a hosszú évek óta dédelgetett terv is, egy kápolna kialakítása az épületben. A lakók számára nagyon fontos történés ez, hiszen egészségi állapotuk miatt körülük keveseknek adatik meg, hogy a település templomába járjanak szentmisékre, vagy imádkozni. Az imaterem kialakítására, berendezésére a forrást az intézmény költségvetése és a Jó Szándék Alapítvány támogatása biztosította.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Katona István és Szabó József közös miséje Fotó: Tóth Balázs
[/caption]

Az ünnepi szentmise alkalmával Katona István püspök hangsúlyozta, hogy a templomok, kápolnák az isteni jelenlét és az istentisztelet sajátos helyeként milyen nagy jelentőséggel bírnak az emberek életében. Beszédében Szent Erzsébet életét, nemes cselekedeteit állította példaként a résztvevők elé. Kiemelte annak fontosságát is, hogy a gyermekek, idősek, betegek segítői áldozatos munkájuk során Jézus szemével lássanak, Jézus szívével érezzenek.

Zenei fohászok

A szentmisén Szabó József címzetes apát, Bélapátfalva plébánosa megköszönte az imaterem létrehozását az intézményvezetőnek és munkatársainak. Az összefogás megteremtette a lehetőséget, hogy méltó helyen tudják a hitéletüket gyakorolni mind az időskorú, mind a fogyatékossággal élő lakók. Az eseményt St. Martin szaxofon- és pánsíp művész, a bélapátfalvai intézmény és a fogyatékossággal élők elkötelezett támogatójának zenei fohászai zárták.

Katona István és Szabó József közös miséje Fotó: Tóth Balázs -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!