Közélet

2017.02.23. 09:03

Közgyűlés: milliárdok megújulásra

Több, mint 20 napirendi pont szerepelt az egri közgyűlési meghívóban, közte a város idei költségvetése, amelyről időkorlát nélkül tárgyalt a testület.

heol.hu

14.43
Szünet következik, a közvetítést befejeztük.

14.38
Még megy egy kis lamentálás ezen az előterjesztésbeli formai hibán, ami arról szól, szerepel-e nyomtatott betűkkel a kuratóriumi elnök neve az előterjesztésen.

Az ellenzék szerint nem szabad megszavazni, Habis László szerint eddig normálisan folyt a közgyűlés, kár lenne "most elveszíteni a fejünk". Komlósi Csaba aljegyzői állásfoglalást kér. Az így hangzik: nincs jelentőség (van ugyanis cégszerű aláírás a dokumentumon).

Szavazás: 11 igen, 3 nem, 3 tartózkodás

14.36
Habis László igyekszik leszögezni, e kialakult vita nem a startup programhoz kapcsolódik, tehát nem is tárgya az előterjesztésnek.

14.34
Farkas Zoltán azt mondja: szerinte itt és most tudják korrigálni e formai hibát.

14.32
Komlósi Csaba szerint az alapítványnak több 10 millió forint közpénzt adott a város, ennek felhasználásáról kért adatokat, de nem kapott. Hozzáteszi: valóban formai hibás volt az igénylése, de ezt is csak 4 hónap múlva közölték, s nem 15 napon belül.

Bognár Ignác szerint az előterjesztés is formai hibás, ezért nem szabad megszavazni, vissza kell vonni.

14.24
Sedon Gabriella ügyvezető azt mondja, a velenceiben a legjobb partnert találták meg, örültek, hogy sikerült együttműködni. Hozzáteszi: a közös munka ma is tart.

14.22
Farkas Zoltán kuratóriumi elnök úgy reagál Komlósi Csabának, 15 napon belül e-mailt küldött, meghívta az alapítványhoz, de a képviselő ezt visszautasította. Azt is mondja: az adatigénylést értelmezhetetlen volt, de a meghívás még mindig áll. Itt is megerősíti: a sajtótájékoztatón elhangzottak miatt jogi lépéseket tesznek.  

14.19
Tóth István arra kíváncsi miért velencei céggel kötöttek mentorálási szerződést. Komlósi Csaba itt is megkérdi, amit sajtótájékoztatón, hogy miért nem válaszoltak neki közérdekű adatigénylésre.

14.11
A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak nyújtott működési célú pénzeszköz elszámolása a következő napirend. Magyarul ez a Startup program értékelése. A kezdeményezés győztese, Csiffáry Gergely számol be a képviselőknek a munkáról. Takarmánycsírát termesztenek, kidolgoztak egy technológiát, egy két méter átmérőjű kupola alatt 40 hektárnyi földterületnek megfelelő helyen gazdálkodnak.  a programnak, illetve a HMVTA-nak köszönhetően pedig be tudták indítani a vállalkozást.

14.06
Kovács Cs. Tamás szerint támogatandó az anyag, de sosem elég a pénz, hiszen a támogatási igény kétszer akkora, mint amennyit a város tud adni. Hozzáteszi, a téma kapcsán fontos szólni a létesítményfejlesztésről, mert mindegyik megújul, vagy már el is kezdődött a rekonstrukciója.

14.02
Sportcélú támogatások következnek, közel 143 millió forint felosztásáról dönt a testület. A legtöbbet, 68 milliót, a vízilabdások kapják. Martonné Adler Ildikó kiemeli: figyelembe vették az eredményességet, illetve az utánpótlás-nevelést.


13.52
A Média Egernek nyújtott támogatás kapcsán Tóth István több Császár Zoltánt szeretne az Egri Magazinba. Habis László meg az ülésről hiányolja Császár Zoltánt.

13.40
Szavazás: 17 igen, egyhangú

13.30

13.30
Habis László szerint fontos, hogy közösségfejlesztésről is szól a stratégia. Hozzáteszi: dolgoznak azon, hogy létrejöjjön egy megállapodás az egyetemmel, ami segti e munkát. Kiemeli: a történelmi egyházakat is be kell vonni e közös gondolkodásba.

Mirkóczki Zita talált egy weboldalterv sort, 960 ezer forinttal. Kérdi, hány weboldalról van szó.

13.25
Orosz Lászlóné szerint mélyebb tartalmú az anyag, mint egy sima kulturális koncepció.


13.23
Rázsi Botond szerint sok minden befolyásolja majd, mi valósul meg a koncepcióból, hiszen a koncepciók értelemszerűen vázlatosak, de úgy látja, már az is erénye, hogy a címében is ott a közösség.

13.20
Komlósi Csaba szerint egy korszerű, most divatos hívószavakat tartalmazó anyag született, de egyetért azzal, hogy sok benne az általánosság.

13.18
Mirkóczki Zita alapvetően fontosnak tartja a stratégiát, annak létrejöttét. Szerinte viszont kevés benne a konkrétum, nagy általánosságokról szól. - Szigetszerű fejlesztéseket érzek benne, de nem látom a kohéziót - mondja, hozzátéve: az állami kézben lévő volt pedagógiai intézetet is be kellene vonni a stratégiába.

13.16
Csákvári Antal szerint fontos szem előtt tartani az ütemezést, illetve azt, hogy a civileket is minél inkább be kell vonni a munkába.

13.08
A város kulturális stratégiája kapcsán Martonné Adler Ildikó azt mondja: a dokumentum széleskörű egyeztetés eredménye. Kiemeli: alulról jövő javaslatokból született az anyag, ami külön erénye. Az alpolgármester szerint az, hogy a város sikerrel szerepeljen az Európa Kulturális Fővárosa pályázaton, elengedhetetlen e stratégia.

12.48
Szusszanás, pontosabban, pörgés, mert a csekély összegű támogatásokról, illetve a tavalyi költségvetési rendelet módosításáról szóló előterjesztést vita nélkül szavazza meg a többség. A bérlakások bérleti díjának emelése (7,4%) kapcsán Mirkóczki Zita azt mondja, nem támogatja, mert aki rászorul, nem tudja kifizetni. Habis László kitér rá: a bérleti díjak csak a költségek 60 százalékát fedezik, szükséges gondolkodni a megoldáson.
Szavazás:
13 igen, 2 nem, 2 tartózkodás

12.42
Azokról a módosító indítványokról szavaz a testület, amelyet az előterjesztő Habis László nem fogadott el. Egyik sem kap többségi támogatást.
A költségvetés egészéről szavaz a testület: 12 igen, 2 nem, 3 tartózkodás

12.13
Bátori István idegen nyelvű kiadványos javaslatára igent mond a polgármester, ahogy a kutyafuttatós, és biciklipumpás javaslatot is befogadja előterjesztőként (Teqball nem a költségvetésből lesz, ha lesz). Magazint az a kismama kaphat, aki szeretne, erre különítenek el pénzt. A sikeres egriek program kialakítására 2,5 milliót tud elképzelni Habis László, viszont a Merengő utcai járda megépítésére most nem lát mozdítható forrást. Egyetért a Városgondozással, valamint a belvárosi épületek homlokzatával kapcsolatos javaslattal egyetért, de forráshiány miatt "nem tud igent mondani" a polgármester. A fiatal vállalkozókat segítő programra pályázati forrást is kellene keresni - mondja Habis László, majd hozzáteszi: a pénzmaradványi szakaszra érdemes lenne megalkotni a kereteket. 

12.08
Az Egal-Egrix kialakítása kapcsán azt mondja, egy civilszervezet volt a projektgazda, ezért nem volt az önkormányzatnak beleszólása az ügybe.
A részvételi költségvetéssel kapcsolatban kifejti: az alapot az Integrált Fejlesztési Program adja, aminek kialakításába széles réteget vont be az önkormányzat.

12.02
Habis László reagál. Azt mondja, igyekezett ott lenni a bizottsági üléseken, és meghallgatni a javaslatokat, de most 40-60 milliós módosító javaslatokat már  nem tud rögtönözni, a legnagyobb, amire igent mondana, az a 4 milliós kutyafuttató.
- Az egymilliárdos keret úgy néz ki, hogy pontos helyrajzi számokat kellett megadni, és ütemterveket, most már nincs lehetőség a támogatási szerződés módosítására, ezért nem lehet behozni új dolgokat. Abban az esetben lehet szó cseréről, ha valamit mégsem lehet megvalósítani - húzza alá.

11.50
Gál Judit szerint sértő a feltételezés, hogy nem beszél az emberekkel (Komlósi részvételi költségvetéses felvetésére reagál). A képviselőnő azt mondja, zsákba gyűjti fontossági sorrendben az észrevételeket, úgy jár a polgármesterhez.

11.40
Csákvári Antal szerint ez egy soha nem látott mértékű fejlesztéseket tartalmazó költségvetés, ami lehetővé teszi, hogy valamennyi városrészben történjenek beruházások.

11.30
Rázsi Botond úgy véli, a Kulturma működése látható, utal az adventi időszakra, de hozzáteszi: az EVAT beszámolójából minden fillér felhasználása kiolvasható. Szól az ifjúsági zenei program sikeréről, s arról, hogy nem kérdés a folytatás. Nagy örömnek tartja a Berva lakótelep rehabilitációját.

11.26
Lombeczki Gábor két fejlesztést emel ki: a Ráchegy utca megújulását, illetve a Vallon utcai üzletsor előtti járdaszakasz rekonstrukcióját, akadálymentesítését. Van javaslata is, a Cseh Tamás Program mintájára egy fiatal vállalkozókat támogató programot indítana.

11.18
Gál Judit szerint a költségvetés nem kis dolog. Javasolja: adjon a város ajándékot a friss házasoknak. Talán ennél is fontosabbnak tartja, hogy a rászorulók kapjanak karácsonyfát az ünnepre.
(Nyilván felsorolja a körzetében felújítás előtt álló utcákat is)

11.12
Mirkóczki Zita szerint egy ekkora főösszegű költségvetés remek lehetőség a városnak. Ugyanakkor szerinte, ha levonjuk a pályázati pénzeket, akkor, ami marad, az igen karcsú. Kíváncsi arra is, mi az útfelújítások ütemezése, mert a lakosság türelmével nem lehet visszaélni, s abban sem biztos, lesz-e elég cég ennyi munkára. Azt javasolja, hozzanak létre egy programot, ami a belvárosi ingatlanok szigetelését szolgálja - 40 millió forintot különítene el erre.

11.10
A DK-s képvisel azt mondja, érdemes lenne felfüggeszteni az Uránia Mozi felújítását, és inkább egy többfunkciós termet kellene létrehozni.

11.02
Földvári Győző egyetért a fejlesztésekkel, de a hitelfelvételt kockázatosnak tartja. A Kulturmának javasolt 110 milliót sokallja, mert nem látja, mire használják a pénzt. Szól arról is, elvileg már a 2015-ös költségvetésben kellett volna szerepelnie a Vécsey-Nagyeged utcai buszmegálló pár, de azóta sem történt semmi. Módosító javaslata, hogy ennek kialakítása kerüljön be a büdzsébe. Még egy indítványa van: vegyen egy lombszívót a Városgondozás!

10.55
Tóth István szerint szép, kerek főösszeg és pozitív, hogy jelentős a fejlesztési kiadás. "Az ördög a részletekben lakozik" -ezért elmondja, mi baja a részletekkel. A rác templom felújításának örül, de a volt Egal rekonstrukciójának már kevésbé. Azért, mert az 2006-ban készült el, szerinte ha 10 év alatt lenullázták, akkor most is az lesz a sorsa. A Kulturma-nak juttatott 110 millió szerinte ne támogatásként szerepeljen, hanem legyen valami ellenértéke. (Meglepődtünk volna, ha a képviselő nem javasolja a Merengő utcai járda megépítését. Meglepetés nincs, ugyanis javasolja. Szerinte nonszensz lenne, ha egy ilyen főösszeg mellett nem vállalnak be egy 10 milliós tételt.)

10.50
Komlósi Csaba, ahogy tavaly ilyenkor, most is jelzi: létezik a részvételi költségvetés megoldása, azaz fontos lenne bevonni a lakosságot az előkészítésbe. Hozzáteszi, az ellenzéki képviselőket sem vonják be a munkába, ő nem is kísérletez módosító indítvánnyal, mert úgyis leszavaznák. Szól arról is, a város stratégiákat fogad el, de ezek a költségvetésben ritkán köszönnek vissza.Szucsik György magazinelőfizetéses javaslatát jószándékúnak érzi, de feleslegesnek.

10.47
Gál Tibor is örül az utcák megújulásának. Ötlete is van, egész pontosan javaslata: sikeres egriekre építene havi kampányt. A program révén megismertetné a sikeres egrieket, és a sikeres Egert.

10.40
Stefán Zoltán a Kertész utca és a Sas út felújítását emeli ki a a költségvetés kapcsán. Előbbin ugye egy új körforgalmat is kialakítanak a Hadnagy utcai kereszteződésnél, és kerékpárúttal is kiegészül a szakasz.

10.26
Szucsik György azt szeretné, hogy a kismamák kapjanak féléves magazinelőfizetést a várostól.
Bátori István javasolja: készüljön idegen nyelvű kiadvány, amely bemutatja a város értékeit.
(Mindketten elmondják, hogy mely utcák újulnak meg az egymilliárdos csomag részeként a körzetükben. Minden bizonnyal így lesz ez minden felszólalónál)
Orosz Lászlóné a Baktai utcát mérföldkőnek nevezi a város életében.

10.17
Kovács Cs. Tamás először az anyag kidolgozóinak mond köszönetet. Ő is szól az egymilliárdos csomagról, illetve kiemeli új óvoda épül a Kertész utcai korábbi hajléktalanszálló helyén. Hozzáteszi: indul a nemzeti úszó- vízilabdaközpont kialakítása. ">Teqball pályát javasol a strandra és a Felsővárosba. A kerékpárúthoz pedig pumpák kihelyezését szorgalmazza. Kutyafuttató kialakítását is javasol: az Érsekkert lenne a helyszín.

10.14
Martonné Adler Ildikó szerint Eger kulturális életét tekintve történelmi időszakban van - utal az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra. Szól arról, megújul a vár, látogatóközpont jöhet létre a Dobó utca 30-nál, s megújulnak a közművelődési terek, lehetőség nyílik múzeumok felújítására, például a Ziffer Galéria rekonstrukciója is megtörténhet. Külön szól az egymilliárdos állami támogatásról, amelyet út- és járdafelújításra fordít a város.

10.10
A polgármester szól arról is: a remények szerint két új óvoda épül majd a városban, a lakótelepi óvodák energetikai korszerűsítését szeretnék megvalósítani. Az Uránia Mozival kapcsolatban megjegyzi, elhúzódó tervezési munkálatok vannak, de referencia nélküli céget nem akartak megbízni.

10.05
Habis László a naperőmű kapcsán azt mondja, a keretösszeg 1,3 milliárd forint, az előkészítés időszaka pedig háromszor olyan hosszú, mint maga az építés. Kiemeli: alapfeltétel volt, hogy legyen rácsatlakozási pont a villamoshálózatra, s ne kelljen túl sok kábelt lefektetni. A helyszín a Felsővároshoz közeli domboldal, a Cifrakapu utca mögötti területre készül megvalósíthatósági tanulmány. A termelt árammal a város nem léphet ki a piacra, s közvilágításra sem lehet használni, de a teljes intézményhálózat villamosenergia-felhasználását megoldaná az erőmű.

10.03
Tóth István hagyná is az "aprópénzt", s mindjárt egy nagyberuházásra kérdez rá, a naperőműre.
Mirkóczki Zita is kérdez: nem látja, mely óvodák energiahatékonyságát fejlesztik, mit szeretnének egészsésügyi alapellátás fejlesztése címén tenni a város.
Földvári Győző arra kíváncsi, szerepel-e az anyagban az Uránia Mozi felújítása.

10.01
Habis László azt kéri a testülettől, támogassák a költségvetést, aztán pedig lássanak hozz a megvalósításához.

9.57
Habis László hozzáteszi: 190 millióra emelik a Volán támogatását, ami 40 millióval több a tavalyinál. - Az előző évi eredményes gazdálkodás forrásaiból már most bekapcsolunk közel félmilliárdot az egyensúly biztosítása érdekében, illetve 400 milliós fejlesztési hitel felvételét is terveztük a költségvetésben. 

9.51
A polgármester szól arról is, egyelőre egy GINOP pályázat is szerepel a tervezetben, a vár 428 millióval.
- A feladat összetettségét és bonyolultságát erősítette, hogy, ahogy növekszik a város adóerőképessége, úgy csökken a központi támogatás. Nagy kihívást jelent a gazdaság minden szereplőjének, így az önkormányzatoknak is a minimálbér, és a szakmai bérminimum emelkedése, ami a dolgozók kétharmadát érinti. Az ismert okoknál fogva jelentős forrásnövelést tervezünk a városüzemeltetésben.

9.47
Jön a költségvetés. Habis László ismerteti: rendkívül magas a főösszeg, közel 24 milliárd forint. A költségvetés közel fele fejlesztési felhalmozásról szól. A TOP-hoz 6,1 milliárd kapcsolódik, a Modern Városok Programjához 2 milliárd. A kis- és középberuházások értéke 1,2 milliárd.
- A felújítások 1,6 milliárdot tesznek ki - mondja, kiemelve, ebben van út, járda, hídfelújítás is. - Bármelyik képviselő előállhat 10-15 reális javaslattal, de tudomásul kell venni, mindenre ebben az esztendőben nem kerülhet sor. Van bennem aggodalom, hogy miként leszünk képesek megvalósítani mindezt, úgy, hogy az egri magas- mélyépítő vállalatok szerephez jussanak. Páratlanul gazdag fejlesztési, felújítási sorozatról van szó, amiben vannak önerős fejlesztések, mint egy új melegvíz kút ügye, vagy többféle sportlétesítmény fejlesztés. Hozzá kell tenni: e fejlesztések nem luxusberuházások, hanem a város lakosságát, diákságát segítik.

9.45
Szavazás: 17 igen, egyhangú

9.44
Habis László tudomásul veszi a hozzászólást, emellett fenntartja a javaslatát.

9.41
Bognár Ignác szerint a sajtó ingoványos terep, ma nem létezik objektív tájékoztatás. Ő inkább intézményt nevezne el Mészáros Györgyről, vagy egy sétányt az Érsekkertben.

9.33
Első napirend: új kitüntetést alapít a város, a Mészáros György-díjat. Habis László felidézi: az elismerés emléket állít az írónak, publicistának, kutatónak. Mészáros Györgyöt 56-os tevékenysége miatt 10 év börtönre ítélték, ebből több mint 5 évet le is töltött. Tudományos kutatása világhírűvé tette, a rendszerváltást követően a képviselő-testület tagja is volt. Mészáros György 25 esztendeje hunyt el, a róla elnevezett elismerést minden évben a Magyar Sajtó Napjához kapcsolódó ünnepségen adják majd át.

9.29
Kovács Cs. Tamás szól napirend előtt. A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapjára hívja fel a figyelmet. "Az, hogy mi itt szabadon tanácskozhatunk, nem ajándékba kaptuk" - fogalmaz, hozzátéve: ismerni kell a múltat, hogy ne gyökértelen, cél nélkül kóborló tömeg legyünk.

9.27
Bátori István azt kéri, figyeljenek oda a rendőrök a lakó- pihenőövezetek nyugalmára, mert például a Puky Miklós utcában sok az átmenő autó. Erdélyi Gábor ígéri: ellenőrizni fognak ezen területeken.

9.25
Erdélyi Gábor rendőrkapitány megköszöni a hozzászólást, de hozzáteszi, a rendőrségnek nincs ráhatása a jelzőlámpák működésére, csak javaslatot tehetnek a közútkezelőnek.

9.23
Habis László szól arról, tegnap az Egri Rendőrkapitányság évértékelőjén vett részt, korábban a katasztrófavédelemnél járt hasonló eseményen. Kiemeli: beszámolóval készülnek a képviselőknek.

9.20
A rendőrkapitánytól lehet kérdezni. Bognár Ignác jelzi: a Kisasszony Piacnál ésszerűbb (vagy észszerűbb?) lenne a záróvonalat szaggatottra cserélni. Beszél a Szvorényi úti csomópontról is, szerinte alig lehet balra kanyarodni. Több ilyen példát is kiemel.

9.16
Habis László javasolja: időkorlát nélkül tárgyaljanak a költségvetésről. Mindenki egyetért.

9.06
Szinte minden képviselő megérkezett már a díszterembe, hamarosan kezdődik az ülés. (Sőt, van kávé is. Rendkívüli népszerűségnek örvend)

A büdzsétervezet főösszege 23 milliárdos, kétszer annyi, mint tavaly. Izgalmas vita várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!