Közélet

2017.03.20. 11:30

Indul a kátyúzás: van rá 360 millió

Szűkebb hazánkban a balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi és főutakon, majd a 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be.

M. Z.

Lezárta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a november 10-e óta tartó téli útüzemeltetési időszakot. A tavaszias időjárás beköszöntével így újra a kátyúzási, javítási munkákra helyezik a hangsúlyt a társaság szakemberei. Heves megyében a munkákat ütemezetten végzik, a tavalyihoz hasonló forrásból, azaz mintegy 360 millió forintból. A balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi és főutakon, majd a 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kapacitás véges, így az észlelt, de még ki nem javított kátyúkra táblával hívják fel a figyelmet.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, a megjelenő burkolathibák miatt szükséges a fokozottabb figyelem. Megtudtuk: a kátyúkról az információkat az útellenőrök szerzik, akik járják az országot, de a lakossági bejelentéseket is köszönettel veszi a közút kezelője, és a jelzéseket igyekeznek beépíteni az előzetes ütemtervükbe.

– A kátyúzási, lokális javítási munkákra a közút idén nettó 9,95 milliárd forintot költhet el országszerte, ez mintegy 146 ezer tonna aszfalt felhasználását teszi lehetővé. Heves megyében tavaly 4280 tonna hideg, illetve meleg aszfalt bedolgozását végeztük el, mintegy 362 millió forintnyi saját forrásból. Az idei évben is hasonló mennyiségben tervezünk kátyúzási munkálatokat – közölte érdeklődésünkre Velkei Lilla, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályának vezetője.

Hozzátette: szűkebb hazánkban a közutak állapota megfelel az országos átlagnak. Elárulta: a leginkább károsodott útszakaszok a 2134-es számú Kerekharaszt–Heréd összekötő út, a 2402-es Selyp–Gyöngyöspata összekötő út, a 24142-es Szücsi bekötő út, a 2416-os Gyöngyös–Verpelét–Eger összekötő út Abasár és Domoszló közötti szakasza, a 2406-os Szurdokpüspöki–Gyöngyös összekötő út, a 24113-as Mátraszentistván bekötő út, a 32111-es Pély bekötő út, a 33101-es Mezőtárkány bekötő út, 33102-es Egerfarmos bekötő út, 24132-es Vécs bekötő út, valamint a 24131-es Kisnána–Vécs bekötő út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!