Közélet

2017.04.12. 18:15

A hulladék mérséklésénél fő a lemondás

Milyen lépésekkel lehet csökkenteni a hulladéktermelést? E kérdésre is keresték a választ azon a szemináriumon, amelyet Kump Edina környezetkutató, hulladékspecialista tartott.

Mellik Alexandra

Fotós: AS

Fotós: AS


Hulladékcsökkentési szemináriumot rendezett a Kaptárkő Természetvédelmi és­ Kulturális Egyesület, s a Magyar Természetvédők Szövetsége a Bródy5 irodában, ahol a képzést Kump Edina vezette.

[caption id="" align="alignleft" width="651"] Hazánkban már közismert a szelektív hulladékgyűjtés, s felnő egy olyan generáció, amelyet már környezettudatosságra nevelnek Fotó: Löffler Péter
[/caption]

– A hulladékpiramis ötlépcsős – ismertette a környezetkutató. – Legalul van az a megoldás, amely a legtöbb hulladékot termeli, a hulladéklerakás. Ma hazánkban a megtermelt hulladék 67 százaléka lerakókban gyűlik. Ennek megelőzésére kell hangsúlyt fektetnünk. A piramis első három lépcsőfokán foglalnak helyet a valódi megoldást nyújtó hulladékkezelési megoldások. Az első három a megelőzés, az újrahasználat, s az újrahasznosítás, amelynek előfeltétele a hulladékok szelektív gyűjtése. Ha megelőzzük, hogy hulladékunk keletkezzen, akkor a piramis további fokain lévő megoldások már szóba sem jönnek. A cél, hogy a kommunális kukába minél kevesebb szemét kerüljön.A szakember elmondta, a hulladékmentesség nem azt jelenti, hogy hulladék egyáltalán nem keletkezik. Más az, amikor hulladékról, s megint más, amikor szemétről beszélünk. Utóbbit kénytelenek vagyunk kidobni, mert nem tudunk vele mit kezdeni. A hulladék még hasznosítható.
Kump Edina hangsúlyozta, a szelektív hulladékgyűjtés válik az utolsó lépcsőfokká a lerakás és égetés helyett.

[caption id="" align="alignleft" width="651"] A legsúlyosabb gond a hulladéklerakás, de megoldás lehet a komposztálás is Fotó: Shutterstock
[/caption]

– A szelektív hulladékgyűjtés nem arról szól, hogy mindent szelektálunk, és emiatt jelentősen megnő e hulladékok mennyisége, ellenkezőleg, csökken, hiszen a megelőzésen van a hangsúly. Lényeges, hogy megtanuljunk visszautasítani felesleges dolgokat. Gondolok a műanyag szívószálra vagy a szórólapra. Az újrahasználat túlmutat azon hogy megvesszük a PET-palackos ásványvizet, majd azt újratöltjük. Ezeket az egyszer használatos termékeket kell kiváltani hosszú távon használható eszközökre, mint egy fém- vagy üvegkulacs.

Csak azt vegyük, amire szükségünk van

– Ha valaki elkezdi tudatosan csökkenteni a hulladék mennyiségét, az előbb vagy utóbb észreveszi, hogy mennyi felesleges dologgal vette magát körbe, így a meglévő tárgyainak a csökkentésére is törekszik. Prioritássá válik, hogy csak olyan anyagokat vásároljon, amikre ténylegesen szüksége van – mondta Kump Edina. – Mindez hosszú távon jót tesz a pénztárcánknak, időt szabadít fel nekünk, vegyszerek környezetbarátra cserélése, csomagolásmentes vásárlás eredményeként az egészségünk is meghálálja ezt az életmódot, az ökolábnyomunk csökkentéséről és a Földről már nem is beszélve. Kiemelte, Magyarországon végre már közismert, mi az a szelektív hulladékgyűjtés, s felnő egy generáció, amelynél már az óvodában elkezdődik a környezettudatosság. A megelőzésben azonban még van mit javulni. – Ezzel kapcsolatban gyönyörű trendet látok kialakulni. Amióta ezzel foglalkozom, rájöttem, ez nagyon sok embert érdekel, s szeretne rajta változtatni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!