Közélet

2017.04.11. 12:01

A mi esőembereinkért emelte kardját Dobó

Idén is kék lufikkal vonultak fel Egerben azok, akik autista – vagyis, ahogy ők fogalmaznak – különleges gyermeket nevelnek, s azok akik szeretnek, vagy ismernek ilyen gyermeket, felnőttet.

Juhász Henrietta, Mellik Alexandra


A baráti társaság az egri BEN - Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesület „vezetésével” sétált idén is végig Egerben a Széchenyi úton egészen a Dobó térig, ahol a kivilágított Dobó szobor várta őket – így csatlakoztak immár évről-évre a városban a „Ragyogj kéken” kampányhoz. A szobor előtt kivétel nélkül minden évben Bartos Erika, a BEN Egyesület alelnöke köszöntötte a séta résztvevőit, akiknek évenként más és más műsorral is készültek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kék lufikkal sétáltak az autizmus világnapján Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Sokan vagyunk, akik számára április másodika nem csupán egy kellemes tavaszi vasárnap délután, hanem egy kicsit különlegesebb nap. Mi ezt már megszoktuk, hiszen az életünk is különleges, egy szempontból mindenképp, nevezetesen, mi mindannyian szeretünk, nevelünk, tanítunk, ismerünk legalább egy különleges gyermeket, akiért most itt vagyunk – ekképp kezdte köszöntőjét Bartos Erika. Elmondta: a séta az egymással való találkozásra is kiváló alkalom, és ilyenkor a gyerekek kívánságait repítő kék lufi mellett  gyönyörködhetnek a Dobó szoborban.

– A kapitány egy évben egyszer, ezen a napon, a mi esőembereinkért emeli kardját és ragyog kék színben – jegyezte meg Erika. Azt is megosztotta a programon jelenlévőkkel, hogy tavaly elindult egy kezdeményezés, melynek célja, hogy Egerben is külön általános iskolai osztály induljon autista tanulók számára.– A kezdeményezés többek között a szülők, a befogadó iskola, egyesületünk és az országos szövetség összefogásának eredményeképp került a döntéshozók elé és reméljük, hogy az akadályokat legyőzve az elképzelés belátható időn belül megvalósul – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy néhány nappal ezelőtt jelent meg az autizmusról és az autizmus spektrumzavarokról szóló legfrissebb országos szintű egészségügyi irányelv, melynek célja, hogy az érintettek és családjaik ellátása és életminősége javuljon.

Ezek a törekvések Bartos Erika szerint azt jelzik, hogy nem engedjük el az autista embertársaink és családjaiknak a kezét.

A felvonulást megelőzte egy kötetlen kerekasztal beszélgetés, amelyen az autizmussal érintett családtagok megoszthatták egymással tapasztalataikat. A beszélgetésen részt vett Balázs Mária autizmus-specifikus pedagógus, Barczi Bennett Edina zenepedagógus, Péter Gáborné pedagógus és dr. Taskó Tünde szakpszichológus.Az ülésen a szülőktől megtudtuk, miben más autista gyermeket nevelni, s azt, hogy az autizmus tulajdonképpen egy spektrumzavar, amelynek az egyik oldalán azok az emberek állnak, akik közül sokan nem is rendelkeznek diagnózissal. Ők nagyon enyhén érintett, magasan funkcionáló autisták, s vannak azok a gyermekek, a másik véglet, akik teljesen önmagukba fordulnak. A beszélgetésen az is kiderült, kutatások alapján 68 emberből egynél valamilyen formában megfigyelhető az autizmus, amely több fiút érint mint lányt.

A családok beszámolóiban elhangzott, nekik alapvetően három dologgal kell megküzdeniük. Amiben az autizmus megjelenik, az a szociális készségek zavara, a kommunikációs problémák, és a rugalmas gondolkodásmód zavara. A szülők elmondták, ez időnként akár előny is lehet, hisz'' vannak kiváló képességekkel rendelkező autizmussal élő emberek, akik kiemelkedő dolgokat vittek végbe. A helyi egyesületnek húsz tagja van, azonban azt, hogy a városban az autizmus hány embert érint, nem lehet megmondani. A kávéházi beszélgetés során a szülők többsége úgy fogalmazott, nem egyszerű feladat autistát nevelni. Elmondták, az első pillanatok a legnehezebbek, amikor a gyermeknek kiderülnek a tünetei. Sok szülő már az elején képes azt felismerni, s keresni annak módját, miként tehetnék könnyebbé a család életét. Tapasztalataik szerint azonban vannak olyan szülők is, akik úgymond a homokba dugják a fejüket, tagadják a valós helyzetet, s titkon attól rettegnek, a közösség képes lesz-e elfogadni gyermeküket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!