Közélet

2017.04.27. 22:44

Agancs után kutakodók riasztják fel a nagyvadakat

A vadász úgy tudja, illegális felvásárlók veszik meg a szarvasok fejdíszét.

S. S.

Autóval közlekedők jelzése szerint az év többi időszakához képest tavasszal jócskán megszaporodnak a közutakra tévedő, ott pedig hamar balesetveszélyt előidéző szarvasok. Volt olyan is, aki feltételezte: az elhullott agancsokat kereső „kincsvadászok” késztethetik a vadakat erre a szokatlannak mondható viselkedésre.
Kérdésünkre Szigili Dénes, a Verpeléti Vadásztársaság tagja elmondta: bizony könnyen okozhat ilyen viselkedést a trófea után kutakodó ember. Hozzátette: fontos kiemelni, hogy a törvény szerint az agancs a vadászati jogosultat illeti, tehát amennyiben más viszi el, lopást követ el. A vadász információi szerint, ezeket az agancsokat illegális felvásárlók veszik meg átlag 8000 forintos kilónkénti áron, hogy késnyelet, dísztárgyakat, esetenként pedig még bútort is készítsenek.
 

 
Hallomásból úgy tudja, hogy az illegális felvásárlóknál egy-egy leadott elhullajtott szarvas fejdísz értéke változó, a jobb minőségű darabért akár az 15 ezer forintos kilónkénti árat is megadják a kereskedők. Azt, hogy milyen csatornákon legalizálódik ez eltulajdonított tárgy, a verpeléti vadász nem tudta megmondani. Azt viszont határozottan állította, hogy az agancsvadászok az élőhely megbolygatásával is károkat okoznak, nem csak a lopással.
– A hiedelemmel ellentétben gyógyászati hasznosításra az érett agancs egyáltalán nem alkalmas. Ellenben igaz ez a még barkás, a vadról élő állapotában levágott trófeára: afrodiziákum készül belőle. Ezt tenni azonban sokkal súlyosabb bűncselekmény – mondta a szakember, aki kérdésünkre elárulta, hogy az így megcsonkított vad agancsa a következő esztendőben ettől még ki fog nőni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!