Közélet

2017.04.01. 14:32

Előbb Andornaktálya örülhet az M25-nek

Húsz kilométernyi, közvetlenül az M3-ashoz csatlakozó úttal, illetve egy Andornaktályát elkerülő új, a gyorsforgalmihoz csatlakozó szakasszal kapcsolják be Egert Magyarország gyorsforgalmi úthálózatának vérkeringésébe.

Sike Sándor

Fotós: Gal Gabor

Nemcsak a megyeszékhelyen, de a környező településeken élők is gyakran teszik fel a kérdést az M25-ös út megépítésének várható időpontjáról. Bizonyos munkálatok ugyan már láthatóan folynak, de tudható: többször voltak változások a műszaki tartalomban és a határidőkben. Ezért is kérdeztük a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) illetékeseit: mai állás szerint mire számíthatnak az egriek? Kíváncsiak voltunk, mikor teheti az elkészült első útszakaszra a négy kerekét az első autó, és arra is, mit fognak az építésből érzékelni a déli városrészben élők.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Andornaktálya felszabadulhat a Mezőkövesd és az M3 autópálya irányából érkező tranzitforgalom alól Fotó: Gál Gábor
[/caption]

– Mintegy húsz kilométernyi új nyomvonalú, 2x2 sávos úttal közvetlen csatlakozással az M3-as sztrádához, külön szintű csomópontokkal, új hidakkal a Laskó- és az Eger-­patak felett, valamint Andornaktályát elkerülő új, a gyorsforgalmihoz csatlakozó útszakasszal kapcsoljuk be Egert Magyarország gyorsforgalmi úthálózatának vérkeringésébe. Az érintett települések tehermentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és a tranzitforgalom jelentette balesetveszélytől is. Az M25-ös autóút csatlakozása az M3 autópálya Rekettyés pihenőjétől Füzesabony felé mintegy 2 kilométernyire valósul meg teljes értékű, külön szintű csomópontként – fogalmazott Karcagi Orsolya, a NIF kommunikációs igazgatója.

A szakember jelezte: az M25-ös autóúthoz csatlakozó, 2502-es úti átkötés is kiépül, így Andornaktálya felszabadul a Mezőkövesd és az M3 autópálya irányából érkező, napi mintegy tízezer járművet jelentő tranzitforgalom alól. Ez a 3736 méter hosszú átkötés mintegy 3 kilométer hosszon új nyomvonalú, 2x1 sávos út lesz, s részben kapaszkodósávval épül, úgy, hogy a 2502-es, Andornaktálya–Mezőkövesd összekötő meglévő szakaszához csatlakozik. Utóbbi 700 méteres szakaszán korrekciót is elvégeznek. Ehhez kapcsolódóan az Eger-patak mellett 850 méternyi zajvédő falat létesítenek, a kivágott fák helyett pedig csereerdősítenek.

Három ütemben építik meg az utat

Az M25-ös autóút építése három ütemben valósul meg. Elsőként a mezőkövesdi összekötő andornaktályai átkötésének és az egri, úgynevezett K2-es út rekonstrukciójának kiépítése történik. Ezt az M25-ös autóút „Északi üteme” követi az említett andornaki átkötés csomópontjától Egerig, 4 kilométeren. A kiviteli tervdokumentációk és a környezetvédelmi engedélyek, építési engedélyek rendelkezésre állnak. A kiviteli közbeszerzési eljárás során érkezett ajánlatok bírálata folyamatban van, eredményhirdetés ebben a negyedévben várható. A harmadik ütemben az M25-ös autóút „Déli üteme”, 15 kilométer hosszon, az M3-as és az andornaktályai átkötési csomópont közötti szakaszon épül. Az engedélyek itt is rendelkezésre állnak. A közbeszerzési eljárás dokumentációjának összeállítása folyamatban van, az ajánlati felhívás megjelenése ebben a negyedévben várható.

A beruházás része a Mezőkövesd felől jövő 2502-es út új szakasza, valamint a 2501-es Eger–Füzesabony összekötő utak kereszteződésében egy új körforgalmú csomópont megépítése Andornaktálya és Nagytálya között. Ezzel együtt e két út mai, Andornaktályán belüli csomópontjának átépítése is megtörténik. A falu belterületén pedig forgalomcsillapító beavatkozások lesznek. Három műtárgy épül, egy különszintű csomópont és két híd. A kivitelezés várhatóan májusban kezdődik.

– Az M25-ös autóút a K2-es út csatlakozásánál ér majd véget, az ott kialakítandó egysávos körforgalom előtt. A körforgalom a Kistályai út irányába egy direkt ággal épül ki. A 252-es számú városi főút (K2) pedig a 25-ös főút Mátyás király út végi csomópontjáig folytatódik. Itt a meglévő útszakasz burkolatmegerősítése, -korszerűsítése történik. Az autóút megépítésével bekövetkező forgalmi átrendeződés miatt szükséges a meglévő K2-es és a 25. számú főút találkozásának átépítése körforgalommá. Kiépül még a 25-ös és a Faiskola út közötti párhuzamos kerékpárút is – közölte Karcagi Orsolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!