Közélet

2017.04.02. 15:06

Ha tehetjük, töltögessük rendszeresen a burgonyát!

A burgonya vetésekor figyeljünk oda a „pétisózásra” is, mivel a túlzott mennyiségű nitrogén késlelteti a gumókötést, s a tenyészidő meghosszabbodik, azaz később takaríthajuk be, így a vírusoknak való kitettség is növekszik.

B. K.

A szakértőnk szerint az egyoldalú és túlzott nitrogén ellátás emellett rontja a burgonya minőségét és eltarthatóságát is. A sikeres termesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű fémzárolt vetőgumó. A burgonyát bakhátasan termesztjük, a gumóknak pontosan a bakhát közepén kell elhelyezkedniük, különben nem tudjuk elkerülni a későbbi taposási károkból, a bakhát kopásából eredő gumósérüléseket, a felszínre kerülés miatti gumózöldüléseket. A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés, ez elősegíti a gumókötést, valamint megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön. „Gyomirtó” hatása sem elhanyagolandó, a két- háromszori töltögetéssel a vegyszeres növényvédelem költségeit és a környezetterhelést is csökkenthetjük.

Akik nem akarnak kapálással vagyis biovédekezéssel gyomirtást végezni, lehetőségük van ültetés után, kelés előtt szelektív gyomirtóval kezelni a területet a bakhát feltöltése után. Ha hűvös az idő, a burgonya sokáig elfekszik a talajban, így célszerű várni a kémiai gyomirtással, hogy a kijuttatott szer még hatásosabb legyen, és az állomány ne legyen majd gyomos. Érdemes akár naponta figyelni, hogy a gumó a talajban mennyire hajt, és a kezelést akkor elvégezni, amikor a hajtás már a talaj felszínéhez közel van, de a burgonya hajtásai 3-4 centiméterrel a talajszint alatt legyenek még.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!