Közélet

2017.04.12. 20:20

Habis László nyílt levele Mirkóczki Ádámhoz

Habis László Eger polgármestere reagált Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő kijelentéseire. A levelet változtatás nélkül közöljük.

HEOL


„Ön – a Jobbik országgyűlési képviselője és képviselő-jelöltje – a március 30-i, közgyűlési, majd közmeghallgatási napunkon tartott sajtótájékoztatót. Fentiek okán az Ön által elmondottakra – az éppen aktuálisan megoldandó műszaki kérdésen és a helyi vállalkozók és az önkormányzat kapcsolatát illető kijelentésein túl – nem volt alkalmam érdemben reagálni.

Jómagam a helyi önkormányzatban 27 éve dolgozom Egerért. A rendszerváltást követően 8 évig alpolgármesterként tevékenykedtem dr. Ringelhann György mellett, s az egriek megtisztelő bizalmából immár több, mint 1o éve polgármesterként szolgálom városunkat és Eger polgárait. Az Ön által igényelt „őrjöngés” távol áll tőlem, higgadtan, megfontoltan igyekszem megoldani az előttem álló feladatokat. Minden esetben támaszkodom kollégáim szakmai tudására és Eger iránti elkötelezettségére.

Megdöbbent az Ön „jól felépített”, de valójában csúsztatásokra, hazugságokra épülő, durva támadása. Ez a stílus szerencsére nem jellemző Egerben: bármilyen éles vitánk is volt eddig a Közgyűlésben, sem a Jobbik, sem a DK, MSZP és LMP képviselőtől nem kaptam ilyen hazudozó vádaskodást. Oda jutottunk tehát, hogy Ön minden egri fejlesztés kapcsán korrupciózik és visszaosztást emleget. Noha „ügyesen” kommunikál, a szövegösszefüggésből tisztán és világosan kiolvasható, hogy Ön március 30-án valójában korruptnak nevezett engem. Erre Önnek semmilyen alapja nincs, így ezt határozottan visszautasítom.

Nagy nyilvánosság előtt megfogalmazott, alaptalan vádaskodásaiért én hazug politikusnak nevezhetném Önt. A magyar közélet azonban éppen ettől a sehova nem vezető, oda-vissza mutogatástól mérgezett. Hiszem és tudom, hogy ebből az embereknek elege van. Beszéljenek hát a tények.

Az Ön állítása nem áll meg: Soha nem állítottam azt, hogy a város bármilyen javítást, helyreállítást kifizet a felelősség firtatása nélkül. Kollégáim a Szent János utcánál a feltárást rendelték meg és ennek esetleges költségéről nyilatkoztak, ám miután kiderült, hogy a hiba garanciális körbe tartozik, az önkormányzatnak ez egy forintjába sem került. Itt jelzem, hogy sem a mostani munkálatokra, sem a korábban, egy-egy ponton elvégzett, kisebb javítás, vagy csere kapcsán nem kellett egy forintot sem kifizetnünk.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A lyukas tér Fotó: Huszár Márk
[/caption]
 
Az Ön állítása nem áll meg: A funkcióbővítő belvárosi rehabilitációs program 25 eleméből 24 jelentett beruházást, fejlesztést. Az összesen ötmilliárd forintos program e 24 eleméből 22 esetben foglalkoztattunk egri, illetve heves megyei vállalkozást. Az alvállalkozói tevékenységet is ide számítva elmondhatjuk, hogy az egyik közterületi kivitelezéstől eltekintve csak egri, illetve megyénkbeli gazdasági szereplők dolgoztak. Tovább árnyalja a képet, hogy a közterületi kivitelezést végző konzorciumnak is volt egri tagja.

Az Ön állítása nem áll meg: Az egri belvárosi rehabilitációs program nem sikerpropaganda volt, hanem szó szerint nagy siker. Ezt az építőipari és turisztikai szakma is elismerte, amikor nívódíj pályázaton dicséretet kaptunk, s elnyertük az „Év turisztikai beruházása 2015” címet. Csodálatos egri értékeket óvtunk meg, illetve újítottunk meg történelmi belvárosunkban. Az egriek és a hozzánk látogató vendégek szeretettel használják az új és megújult tereket, utcákat, iskolát, közintézményeket, kerékpárutat, gyaloghidakat. Megújult a belváros teljes közműrendszere, megszépült egri műalkotások, műemlékek és emblematikus épületek sora.

Az Ön állítása nem áll meg: A megújított Dobó térről Ön kijelentette, hogy „menetrendszerű a probléma” és a Szent János utca sarkán feltárt hibára utalva úgy fogalmazott: „ez a beszakadás már a sokadik”. Ez nem igaz. Ön is jól tudja, hogy tavaly az „eltévedt tűzoltóautó" minden gond nélkül közlekedett a téren, egészen addig, amíg a természetesen nem 16 tonnás teherbírásúra tervezett szökőkútba hajtott. Az igazság tehát az, hogy a megújult, teljesen akadálymentes tér sem „menetrendszerűen”, sem „sokadik” alkalommal nem szakadt be, most először jelentkezett hasonló probléma a Szent János utcánál, melyet azóta már garanciálisan javított a kivitelező.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Egy évvel ezelőtt egy tűzoltóautó alatt szakadt be a tér Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

Az Ön állítása nem áll meg: A parkolóház építésével kapcsolatban teljesen abszurd összegekkel vagdalkozik. A 2009 őszi eljárás során egyetlen kiviteli ajánlat sem érkezett, amely akár csak megközelítené az Ön által emlegetett 346 milliós összeget. Projektcégünk, az Egri Városfejlesztési Kft. két ajánlatot kapott, az egyiket egy egri vállalattól, mely ajánlat több mint 400 millió forinttal magasabb (!) az Ön által említett, „kulcsrakész 346 milliós”, légből kapott összegnél. Az Ön állítása nem áll meg ott sem, hogy a parkolóház használhatatlan lenne. Nem kellene az egri parkolóház ügyét most már sokadik alkalommal olcsó és öncélú, politikai vita tárgyává tennie.
Végül a belvárosi rehabilitációs programmal kapcsolatban meg kell, hogy ismételjem korábbi reagálásomat, hiszen az Ön állítása nem áll meg itt sem.

Az általam vezetett egri önkormányzat a vállalkozások, ezen belül az építőipari cégek jó partnere. Nem csak a belvárosi rehabilitáció során, hanem olyan nagyberuházásainknál, mint a Termálfürdő, a Szépasszonyvölgy, a Vár felújítása, vagy éppen a kerékpárút-építés és a hozzá kapcsolódó, kiegészítő munkák, egri vállalkozókkal dolgoztunk! Hasonlóan egri vállalkozás végezte a munkát a Koszorú utca csaknem 100 milliós felújítási programjánál, vagy a városi bölcsődék, orvosi rendelők felújításánál. Ahol nyílt eljárást írt elő a törvény, ott természetesen az egrieknek más cégekkel is versenyezniük kellett.

Az Ön által említett munkánál a kivitelező konzorcium (melynek egyébként egri tagja is volt) szlovákiai céget is bevont alvállalkozóként. Fel kell, hogy hívjam a figyelmét: furcsa dolog az, amikor egy magyar ember a Felvidékről érkezett nemzettestvéreinket szlováknak nevezi.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Erdély és Délvidék a földön hever Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Az Ön állítása nem áll meg: Az Országzászló emlékmű ügye civil kezdeményezés volt, melyhez helyi vállalkozások is anyagi és természetbeni támogatást, kivitelezői felajánlást nyújtottak. Eger Önkormányzata összesen 36 millió forinttal járult hozzá a költségekhez. Az Országzászló egy társadalmi ügy és komoly összefogás eredménye volt, a téli időszakban bekövetkezett hibákat pedig még március 15-e előtt, tehát az Ön sajtótájékoztatóját megelőzően orvosolták a szakemberek, amint erre az időjárás alkalmat adott.

Tisztelt Képviselő Úr, Kedves Ádám!

Eger Önkormányzatát a harmadik választási ciklusban, a városunk iránt érzett elkötelezettséggel vezetem. Munkámban a megfontoltságra és higgadtságra törekszem. Több évtizedes közigazgatási tapasztalat birtokában mondhatom, hogy az „őrjöngés” nem erénye egy közszereplőnek, nem válna a városunk javára, ha úgy tennék, ahogyan azt Ön a sajtótájékoztatóján követelte.

Egyúttal határozottan kérem, hogy városunk érdekében hagyjon fel a legnagyobb részben helyi vállalkozók által végzett egri fejlesztések folyamatos támadásával és negatív minősítésével! Kollégáimmal együtt szeretnék továbbra is nyugodt légkörben dolgozni szeretett városunk történelmi jelentőségű fejlődéséért, egri munkahelyek teremtéséért, az egriek jövőjéért, hiszen a választópolgárok 2014-ben ezzel bíztak meg engem. Az a célom, hogy erőmet, időmet, tudásomat Eger szolgálatára fordíthassam, ebben áll a feladatom és polgármesteri felelősségem.
Határozottan kérem, hogy vegye észre: sem az Ön által mantraszerűen emlegetett „egri városvezetés”, sem az általam képviselt önkormányzat nem indul országgyűlési választásokon. Én magam 2010-ben voltam országgyűlési képviselő-jelölt, helyhatósági választás pedig 2,5 év múlva lesz. Bármi is tehát a célja a napokban elindított kommunikációs kampányával, az egriek érdekében csak remélni tudom, hogy ezt a hangnemet nem kívánja 2019 őszéig fenntartani. Durva vádaskodása, igaztalan állításai Önt minősítik, az Eger Önkormányzatánál végzett munkáról pedig nem Ön dönt, hanem 2,5 év múlva az egri választópolgárok.

Eger, 2017 . április 12.

Üdvözlettel:
Habis László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!