Közélet

2017.04.21. 17:57

Hét borvidékéről 143 bort neveztek

Tizenkettedik alkalommal hozták el nedűiket a termelők az Aranytőke 2017 Borszemlére.

S. S.

A szemlét három kategóriában – kistermelői, kereskedelmi és Olaszrizling – rendeztek pénteken.
A mostani megmérettetésre 148 minta érkezett – tudtuk meg az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend nagymesterétől. Tuza Ferenc a heol kérdésére elmondta: minden második évben rendeznek országos, sőt nemzetközi versenyt, s a „köztes” esztendőkben, mint ez a mostani is, kisebb léptékű borvidékit.
– Borvidéki ugyan a mai esemény, de több területről Gyöngyösről, a Balaton-felvidékről, sőt még egy horvátországi településről is érkeztek minták, amelyeket öt bizottságban, vakon bíráltak el – mondta el a nagymester.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] A vakbírálás a hagyományos 100 pontos rendszerben történt Fotó: Berán Dániel
[/caption]

04.23.

Az idei Borszemlére 7 borvidékéről összesen 143 bort neveztek.

A napokban lezajlott szemlén a legjobb Olaszrizling és egyben a legjobb fehérbor díját is a Mátrai Molnár és Fia Pincészet 2016-os évjáratú Abasári Olaszrizling bora hozta el, míg a legjobb vörösbornak járó elismerést az Egri Korona Borház 2015-ös Kékfrankosa nyerte. A szemle legjobb rozéborának a St. Andrea Szőlőbirtok Szeretettel Egri Pinot noir 2016 -os borát választották.

Az Aranytőke Borszemle egyedisége, hogy a kereskedelmi borok mellett a kistermelőknek is lehetőséget kínál a megmérettetésre. A bírálat során 3 arany, 15 ezüst és 2 bronz minősítést adtak a termelőknek, míg a kereskedelmi kategóriában 21 aranyérmet és 21 ezüstérmet ítélt oda a zsűri.

Az ünnepélyes díjátadót április 29-én 16 órától tartják az Egri Csillag Weekenden, Egerben, a Dobó téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!