Közélet

2017.04.06. 19:45

Májusban elkezdődik az M25-ös autóút építése

A több ütemben épülő autóút 2020 elejére készül el, ezzel Eger is bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba.

MTI

Karcagi Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója tájékoztatta az MTI-t: az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházás során 19 kilométernyi új nyomvonalú 2x2 sávos út épül, közvetlen csatlakozással az M3-as sztrádához, különszintű csomópontokkal és egy új szakasszal, Andornaktálya elkerülő útjával. Az érintett települések ezáltal mentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, a környezeti ártalmaktól és a tranzit forgalom okozta balesetveszélytől is – erről itt írtunk korábban.Az andornaktályai elkerülő út kivitelezése, valamint a 252-es számú főút rekonstrukciója májusban megkezdődhet, ennek az ütemnek a kivitelezése nettó 5,4 milliárd forintba kerül.
A napokban megjelent kormányhatározat a korábbi - kizárólag az előkészítési feladatokat tartalmazó - uniós támogatás forrását bővítette ki az M25-ös északi ütemének és az andornaktályai elkerülő útnak, valamint a 252-es számú főút rekonstrukciójának kivitelezési költségével 13,6 milliárd forintra.
Az előkészítés 4,6 milliárd forint értékben többek között a tervezést, az engedélyeztetést, a területszerzést és a régészeti feltárásokat tartalmazta az M25-ös autóút teljes nyomvonalán.
A 4 kilométer hosszú északi ütem kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van a NIF Zrt.-nél, eredményes eljárás esetén nyáron ott is megindul az építkezés. A befejező, 15 kilométer hosszú déli ütemre vonatkozó kiviteli közbeszerzési eljárás várhatóan májusban jelenhet meg - ismertette az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!