Közélet

2017.04.04. 20:08

Nagy mozimozaik: vetítések a vásznon

Filmet nézni, moziba járni – talán kijelenthető – mindenki szeret. Erre megyénkben településenként más és más lehetőségek vannak...

heol.hu

Pókember, Thor, Batman, Gru és az Utolsó Jedi: ezekre a filmekre biztosan sokan váltanak majd jegyet idén megyénk nagyobb mozijaiban. Az egri Agria Mozi és Kertmozi, a gyöngyösi Cinema Bridge és Hatvanban a Jam Garden vetítései időről időre sokakat vonzanak. Nagyobb városaink kínálata mellett ezúttal kitekintést teszünk Heves és Pétervására mozis múltjára, kínálatára is.
Megtudtuk: a vetítések ma már gyakran különleges programokkal is kiegészülnek, így Egerben például idén is lesz Slow Film Fesztivál, amely a helyi fiatal alkotók filmjein kívül az ország határán túlról érkező alkotók produkcióit is bemutatja. Júniusban pedig újra jön a Mozihét, amikor egy héten át kedvezményes áron „nézhetnek” a filmbarátok.

Mozikörképünket Egerben kezdtük, ahol jelenleg az Agria Mozi három teremmel várja a látogatókat. Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője elmondta: a kínálatot a legnagyobb népszerűségnek örvendő filmek jelentik, amik az országos bemutatóval egy időben érkeznek a városba, de a premier előtti vetítés sem ritka. Nyáron a városban kertmozi is várja a látogatókat. A balatoni régiót leszámítva kevés város tud ilyen szolgáltatást nyújtani a helyieknek, az oda érkező turistáknak. Már az is tudható, hogy idén június közepétől, a nyári szünet kezdetétől várják a vendégeket a Szépasszony-völgybe, a Márai Központba, ahova tavaly költözött át a kertmozi.
Berényi Tamástól tudhattuk meg azt is, hogy a gyöngyösi mozinak is egri cég szolgáltatja a filmeket. A Cinema Bridge is a premier napoktól kezdi a vetítést a helyi bevásárlóközpontban található két termében.
– Idén is remek filmek kerülnek a vászonra, s nagy öröm, hogy láthatunk rengeteg jó magyar alkotást is. A családok számára is kimondottan tetszetős az idei felhozatal, sok animációs produk­ciót vetítünk, és a képregény feldolgozást kedvelők is több alkalommal láthatják majd kedvenceiket – közölte, hozzátéve: az egri mozi kínálatában emelett idén is ott lesz a Slow Film Fesztivál, júniusban pedig újra megszervezik a Mozihét nevű programot.Hevesen is van igény mozis élményre, bár már évtizedek óta nem rendelkezik a város „stabil” mozival. Ha valaki közösségi filmnézésre és nagy kivetítőkre, különleges hangzásra vágyott, kénytelen volt kocsiba ülni. Ám ezen pár éve változtattak, és a program azóta is nagy népszerűségnek örvend.
Balogh Margótól, az önkormányzat sajtóreferensétől megtudtuk: havonta állomásozik Hevesen egy országot járó mozgó mozi a helyi művelődési házban, ahol a legújabb gyermek-, családi, és akciófilmekkel várják a 2 és 3 dimenziós élményre vágyókat. Ezen túl pedig nyaranta retró kertmozival is kedveskednek a lakosságnak, akiket hűs koktélokkal csábítanak az művelődési ház melletti parkba. Hatvanban a nyári időszakban Jam Gardenben várják a filmek szerelmeseit.
 

 

Péterkén nincs, Poroszlón van

Pétervásárán már az 1930-as években is működött mozi. A Bakos-féle vendéglő kocsiszínében alakítottak ki erre alkalmas helyiséget. Kezdetben nagy népszerűségnek örvendett a mozgóképvetítés, s 1992-ig a Heves Megyei Mozi­üzemi Vállalat működtette a mozit. – Ekkor azonban oly’ mértékben csökkent a látogatottság, hogy kénytelenek voltak megszüntetni a szolgáltatást – tudtuk meg Eged Istvántól. Megyénkben 33 könyvtár, információs és közösségi helyen vannak könyvtár mozi programok, de a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum is büszkélkedhet mozival.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!