Közélet

2017.04.22. 19:30

Nem sok valósult meg az ígéretekből

Pétervásárán és Noszvajon négy éve kapták a jó hírt: uniós támogatással közösségi szolgáltató központok épülhetnek. Megnéztük, mi vált valóra az ígéretekből.

Barta Katalin

Pétervására egyik legszebb épülete az 1760-ban elkészült, kétszintes, barokk stílusú Keglevich-kastély. Négy éve örömmel adtunk hírt arról, hogy újra élettel telhet meg, hiszen a város is bekerült az ország 16 kiválasztott helysége közé, ahol uniós támogatással új közösségi szolgáltató központ épülhet. Megírtuk: a projektet a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) – a térségbeli önkormányzatokkal együttműködve – valósítja meg. Országosan ehhez közel 9 milliárdos keret állt rendelkezésre.

Kíváncsiak voltunk, mi valósult meg az elképzelésekből. Megtudtuk: a tervekhez képest nem a kastélyt, hanem az egyik épületszárnyát újították fel, de ott semmiféle képzést sem sikerült elindítani.

Eged István, a város polgármestere úgy fogalmaz: sokáig az is bizonytalan volt, hogy ki és milyen formában használja majd a felújított épületszárnyat. Az önkormányzat vezetése másért is csalódott. A TKKI megjelenése előtt vagyonkezelői jogot kért az MNV Zrt.-től az épületegyüttesre, s csak azért állt el ettől, mert a TKKI bejelentkezett a több száz milliós, szépen csengő ígérettel, amit csak állami kezelésben, vagy tulajdonban lévő épület esetében valósíthatott meg. A kastélyban azonban semmiféle munkát nem végeztek. Az épület vagyonkezelői jogát is hiába kérte eddig vissza az önkormányzat az állami vagyonkezelőtől. A kastély egy helyrajzi számon szerepel a felújított épületszárnnyal, s mivel műemlék, erre nincs mód. Tavaly tavasszal derült ki az is, hogy a TKKI rajta van a jogutóddal megszűnő állami intézmények listáján.

Tehát az ígért többmilliárdos kastélyfelújítás nem történt meg, az épületszárny 150 milliós felújítása ugyan elkészült, fel is avatták 2015 októberében, ám ott érdemi tevékenység alig folyik. Felnőttképzés helyett legutóbb húsvéti játszóházat rendeztek benne. Az eredeti ígéretben az szerepelt, hogy ifjúsági foglalkoztatót, multifunkciós rendezvényteret, oktatásra alkalmas helyiségeket, egészségügyi ellátóhelyeket, gyermekfoglalkoztatót, műhelyeket és könyvtárat is kialakítanak a kastélyban, s 25-30 helyi embernek munkalehetőséget is ígértek. Mindezekből alig valósult meg valami.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A péterkeiek legszebb műemlék épülete az ígéretekkel szemben nem újult meg, s a 25-30 munkahelyből sem lett még semmi Fotó: MW
[/caption]

Eged István azóta több levélben, hivatalos fórumon is kérte a helyzet rendezését, nem sok sikerrel. Legutóbb tavaly decemberben arról kapott tájékoztatást, hogy a Keglevich-kastély nem fér bele a Nemzeti Kastélyprogramba, de ha az önkormányzatnak van elképzelése a hasznosításra, akkor majd érdemben tárgyalhatnak erről. Ám nehéz olyan épület hasznosításáról terveket szőni, ami nincs önkormányzati tulajdonban, de még vagyonkezelői jogokat sem gyakorolhat felette a helyhatóság. Az egyetlen megoldás – műemlékről lévén szó – az osztott vagyonkezelés, ám erre nem kaptak felhatalmazást.

Noszvajon sincs jó ideje képzés

Négy éve írtuk meg azt is, hogy hamarosan ismét oktatási helyszín lesz Noszvaj. Korábban a kastéllyal közvetlen építészeti kapcsolatban álló épületben működött a Kastélyszálló és Oktatási Központ. A komplexum évekig üresen állt, ám miután az önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szerződést kötött, s a helyhatóság elnyerte a jogot, hogy üzemeltesse a területet, itt is jelezte a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), hogy oktatási helyszínként gondol az újabb épületrészre. Főként álláskeresőket, alacsony végzettségűeket, megváltozott munkaképességűeket segítettek volna a felzárkózásban, ám csak néhány kurzust sikerült megszervezni. A TKKI megszüntetése után az állam nem tartotta tovább fontosnak e képzések finanszírozását. A területen a Szaktudás Kiadóház Kft. üzemelteti a Tündérkert Hotelt. Farkas József, a cég ügyvezetője úgy nyilatkozott, koncessziós szerződést kötöttek a terület használatára, s bérleményként használják a volt oktatási központot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!