Közélet

2017.04.03. 16:07

Százezerbe kerülhet a kutak bejelentése

Egy friss tervezet több vízgazdálkodási jogszabályon változtatna.

Tari Ottó

Az egyik ilyen az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól. A jelenlegi rendelkezések szerint az ilyen kutak ásásához, fúrásához jegyzői engedély szükséges, ám a módosítások után az üzemeltetéshez és a fennmaradási engedélyezéshez be kellene jelenteni, hogy a tulajdonos hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba vagy a locsolóhoz. Meg kellene határozni a kút maximális vízhozamát is.Sokan nem tudják, mennyibe kerül az eljárás a kúttulajdonosoknak, ezért megkértük Schottner Norbert lőrinci jegyzőt, hogy pontosítsa az adatokat. A szakember elmondta: a házi vízkutakat – függetlenül a típusuktól, kialakításuk, használatbavételük időpontjától – a hatályos jogszabályok alapján nem bejelenteni, hanem engedélyeztetni szükséges. Amennyiben a kút vizét épülettel rendelkező ingatlanon ivóvízként is szeretnék használni és a vízhasználat éves mennyisége nem éri el az évi 500 köbmétert, akkor az engedélyező hatóság a helyi jegyző.

A költségek házi ivóvízkút engedélyezésekor: engedélyhez szükséges határozatok eljárási illetéke ötezer forint, közegészségügyi szakhatósági hozzájárulás 23 ezer 900 forint, akkreditált laboratóriumban végzett vízvizsgálat 20–50 ezer forint, tervezési díjak minimum 40 ezer forint. Ezek alapján legkevesebb 90 ezer forintba kerül az eljárás. Ha csak öntözésre használ valaki házi kutat – függetlenül az elhasznált mennyiségtől –, az engedélyező hatóság a területileg illetékes vízügyi hatóság. Az engedélyezés legkevesebb 100–150 ezer forintba kerül.
Ezek a jelenleg érvényben lévő jogszabályok.

Az ellenérzéseket az váltja ki, hogy 2019 januárjától több százezres bírságot kell fizetnie annak, aki a határidőig elmulasztja az engedélyeztetést. Vannak, akik azért kifogásolják a változtatásokat, mert azok szerintük visszamenőleges hatályúak, de sokan attól is tartanak, hogy a későbbiekben meg is adóztatják a kutakat. Az is gondot jelent, hogy számos helyen nincs kiépített ivóvízhálózat.

Felülvizsgálják a tervezetet

Felülvizsgálja a kormány a kutak fenntartási engedélyéről szóló jogszabályt, illetve az ezzel kapcsolatos költségek mértékét – jelentette ki Lázár János a legutóbbi kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormányfő utasítást adott a szabály felülvizsgálatára, s erről már az e heti kormányülésen tárgyalnak. Hozzátette: többen jelezték, hogy ez olyan súlyos kérdés, amivel foglalkozni kell. A jogszabály felülvizsgálatával Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánost bízta meg. A kútadó bevezetését firtató kérdésre a miniszter határozottan azt válaszolta: szó sem lehet róla.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!