Közélet

2017.04.10. 14:12

Szeretettel az Oszmán Birodalomból

A törökök adnák az igazi egri kávét?

Ábry Zoltán

A Café Dobos a történelmi hagyományokra épít, amikor az igazi egri kávét alkotja meg. Mindehhez közvetlenül az Oszmán Birodalom jelenkori utódállamából szerezte be a gépet és a feketének valót. Na de mennyire tekintjük majd mi ezt egrinek?

Egész spéci módon készül az egries török kávé a Cafe Dobosban. Egy Törökországból vásárolt kávégépbe helyezik a turbánosoktól származó kávét. Ezt követően a gép vákuummal fölszippantja  az őrleményt, és nem csinál egyebet, mint forró vízzel összeforgatja. Majd ezt követően az őrleménnyel együtt visszaadja  a feketét a kiöntőbe.

Így kerül a csészébe az ital, melynek porcelán kalapot nyomnak a fejébe, nehogy kihűljön a várakozás alatt. Merthogy pár percig türelmesen ülünk kell fölötte azért, hogy a kávéőrlemény szépen leülepedjen a csésze aljára. Ezt követően pedig mindenféle keverés és „pörgetés” nélkül igyuk le az élénkítő italunkat a tetejéről.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egri török kávé vagy a török egri kávé? Fotó: Antal Anett
[/caption]

Az íze testes, kissé édeskés, és leginkább az étcsokoládé aromáit fedezhetjük fel benne. Cukrozni fölösleges, de a legvégén egy falat Szultánkenyérrel lep meg minket a Dobos. Hogy ez miből van, annak már személyesen kell utána járniuk a Café Dobosban.


A feladat mostantól az Öné, hogy megkóstolja ezt a kávéitalt, és szavazzon róla ITT, hogy Ön szerint, ez-e a legEGRIBB kávé a 2017. évi GasztroTavasz során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!