Közélet

2017.05.05. 12:07

Tizenhárommilliárd forint az elmaradott területekre

Több mint ötven Heves megyei települést zárkóztatnának fel.

Süli K.

Újabb fordulóponthoz érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megvalósítása Heves megyében. A program következő ütemében 51 településen 82 projektnek jut majd támogatás, több mint 13 milliárd forint értékben.



Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke pénteken Egerben elmondta, továbbra is az a cél, hogy a szűkebb hazánk számára rendelkezésre álló forrás száz százalékát fel tudják használni, s ezáltal megyénk gazdaságilag fejlettebbé, élhetőbbé váljon.

Hozzátette, alapvető cél az is, hogy csökkentsék a fejlettség szempontjából kialakult területi egyenlőtlenségeket, ezért sok elmaradott településnek is jut támogatás.

A legmagasabb összeget, 2,7 milliárd forintot zöldváros konstrukcióra költ majd a megye, ebből több mint 7 hektárnyi közterület jön létre, vagy újul meg, és 3000 négyzetméternyi épületrenováció is megvalósul. Három ipari park is megújul, erre 1,8 milliárd forintot fordítanak.

Turisztikai fejlesztésre 2,5 milliárd forintot költenek, ebből 11 helyszínen alakítanak ki turisztikai látványosságot, s fejlesztik is azokat. Jelentős összeg, 1,4 milliárd forint jut óvodai és bölcsődei fejlesztésre, amelyből 125 új bölcsődei férőhely létrehozását tervezik, de 659 óvodai férőhely is megújul.

Az említetteken felül tíz új termelői piacot is létesítenek, belterületi csapadékelvezetést is fejlesztik, de az egészségügyi alapellátás korszerűsítése is sok települést érint majd, 32 rendelő újulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!