Közélet

2017.06.25. 09:00

Román Gáborné lett az Északi lakótelep csillaga

Újra megválasztották a Felsőváros Csillagát. Az idei nyertes is komoly szakmai múlttal és jelennel rendelkezik.

Verebélyi Márta

Fotó: ateszmfoto

A Nemzedékek terén szombaton negyedik alkalommal derült ki, ki érdemli a Felsőváros Csillaga címet. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ, azon belül a Lakossági Információs és Szolgáltató Iroda (LISZI) és a Forrás Alapítvány által szervezett színes programon sokan várták, hogy a három jelölt közül ki lesz a nyertes. Ahogyan el is hangzott: aznap minden a helyiekről, helyieknek szólt.

Barta Norbert fertálymester nyitotta meg az eseményt, köszönetet mondva a LISZI-nek és a Civil Alapnak, az utóbbi szintén támogatója volt a nagyszabású, közkedvelt rendezvénynek. Ezután a jelölteket - dr. Herczeg László háziorvost, Román Gáborné nyugalmazott közművelődési szakembert és Pócsik Attila újságírót, a Hírlap szerkesztőjét - emelte ki, egyúttal elmondta róluk: mindhárman megérdemelten kerültek az esélyesek közé.

A győztes bejelentése előtt a közönség megtudhatta azt is, hogy a Csillag jelöltjei olyan személyek lehetnek minden évben, akik helyi kötődésűek, azaz a Felsővárosban élnek, és akikre szakmai teljesítményükért vagy a közösségért végzett munkájukért büszke a helyi lakosság.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Román Gáborné (balra) készül a faültetésre Fotó: Márkus Attila
[/caption]

A jelölteket a színpadra hívták, majd kihirdették a Felsőváros Csillagát: Román Gáborné kapta a megtisztelő címet. Az előző Csillag, Balogh András, a Gárdonyi Géza Színház színművésze adta át az elismerést. Beszélgetés következett a győztessel.

- Eltelt 45 év, ami igazán összesűrűsödött: 1972-ben költöztem a Felsővárosba, akkor vettem át a diplomámat, mentem férjhez, kaptam meg az állásom, mondhatnám, belenőttem a felnőtt életbe - mondta el a közönségnek Román Gáborné.

- Jelenleg a Civil Érték Nonprofit Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Egyesületnél dolgozom, valamint tagja vagyok az Egri Civil Kerekasztalnak. Gyerekekkel mindig is örömmel foglalkoztam, emberekkel szívesen találkoztam. Hogy mik a terveim? Jó egészség és az, hogy kamatozzon a civil munka értéke pályázatok útján - fogalmazott a Csillag, s megköszönte a közönség bizalmát. Szavazni egyébként interneten, a LISZI Facebook-oldalán lehetett: magasan a közművelődési szakember nyerte a megméretést.

A hagyományokhoz hűen idén is ültetett fát a Nemzedékek terén a felsővárosi csillag.

Az eredményhirdetés és az faültetés után gazdag műsor kezdődött: verset mondott Réti Árpád színművész, majd görög táncházban vehettek részt az érdeklődők. Az Egri Fertálymesteri Testület férfikara énekelt a vendégeknek. Zenés műsor következett helyi művészekkel: Asztalos István dalcsokrát adta elő Borhy Tamás fertálymester hegedűs kíséretében.

Már négy csillaguk van

Először 2014-ben rendezték meg a Felsőváros Csillaga versenyt, akkor Barta Dóra Harangozó-díjas táncművész, érdemes művész kapta meg a címet. Egy esztendővel később Missura Lajost választották a lakók nyertesnek: a kisbolt vezetője a Szelektív Birodalom megálmodója is. Tavaly pedig Balogh András, az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze lett a díjazott. Idén Román Gábornéval bővült a Felsőváros Csillagainak köre. Mint ahogyan az előző évek első helyezettjeire, rá is méltán büszke lehet a városrész.

A Felsővárosi Ki mit tud? díjazottjai is készültek előadással, majd Tarsoly József Eger hegybírója tartott borbemutatót. A közönség tagjai operettválogatást is meghallgathattak, a gyerekeket pedig népi ügyességi és óriásjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal várták. A rendezvény végül a Nemzedékek terén rendezett események hagyományos programjával, közös szalonnasütéssel, jó hangulatban zárult.
Kepala: Román Gáborné, a legújabb Csillag is ültetett fát a hagyományokhoz hűen. A szakember sokáig a Forrás Gyermek- és Ifjúsági Háznak volt a munkatársa Fotó: Márkus Attila

Román Gáborné (balra) készül a faültetésre Fotó: Márkus Attila -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!