Közélet

2017.07.03. 20:00

Egyre népszerűbb a térség megmaradt kisiskolája

Soha nem volt arra korábban példa, hogy a mátra­ballai kisiskolában azért kellett beiratkozni szándékozó gyermeket elutasítani, mert betelt a létszám.

Barta Katalin



Arra már csak az idősebbek emlékeznek, amikor még felső tagozat is működött a ballai iskolában. A gyermeklétszám csökkenésével, az intézmények átszervezésével évtizedek óta csak az alsó tagozaton folyik oktatás. Miközben a Pétervásárai járásban sorra zártak be az ehhez hasonló intézmények (idén például Erdőkövesden, Istenmezején), Mátraballán egyre nő a kisiskola népszerűsége – tudtuk meg Dudás Róbert polgármestertől.



Hosszú évek óta idén fordult elő először, hogy szeptembertől maximális létszámmal, 27 kisdiákkal kezdik a következő tanévet.
Köszönhető ez a szakértő tanároknak, a családias hangulatnak, az odafigyelő nevelésnek. Megtudtuk, hogy a korábbi években többnyire a helyi gyermekek töltötték meg az iskolapadot, ám az utóbbi években megváltozott ez a tendencia. A ballaiak mellett a környék számos településéről választják a kisiskolát, mert a szülők úgy érzik, hogy gyermekük számára itt biztosított a nyugodt légkör, a tanulás és a sokoldalú fejlődés lehetősége.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A mátraballai kisiskolában maximális létszámmal kezdődhet a tanév Fotó: Beküldött
[/caption]

A településen mindig is egyetértés volt abban, hogy szükség van a kisiskolára, így akkor sem merült fel a bezárás gondolata, amikor hatalmas anyagi áldozatot hozott az önkormányzat az intézmény fenntartásáért.
Néhány éve kevesen gondolták, hogy mára az a helyzet állt elő, hogy a beiratáskor nem tudtak minden jelentkezőt fogadni, mivel az engedélyezett létszámmal kezdik a szeptembert. Erre korábban még nem volt példa.
A helyiek bíznak abban, hogy ez a tendencia folytatódik, hiszen vallják, hogy a település jövőjét alapjaiban meghatározó tényező, hogy működik-e általános iskola helyben, és ha igen, akkor mindenki számára megfelelő módon zajlik-e az oktatás.

Tény, a jelenlegi helyzet önmagáért beszél, épp ezért mind az önkormányzat, mind a szakmai vezetés eltökélt a további fenntartásban, így továbbra is helyben tanulhatnak a kisgyermekek.

Hasonlóan eltökéltek az óvodai oktatás kapcsán is. Mint azt a falu első emberétől megtudtuk, nyertes pályázatot tudhatnak maguk mögött, amelynek köszönhetően a nyár folyamán teljes energetikai korszerűsítést végeznek az intézményen. Régóta vártak erre a lehetőségre, szeptembertől viszont minden igényt kielégítően tudják fogadni a kicsiket.

Jó hír, hogy az óvoda iránt is egyre több környékbeli településről érdeklődnek. A népszerűség titka a kiváló pedagógusgárda, s a felkészült asszisztensek, kisegítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!