Közélet

2017.07.03. 17:00

Ha sárgul, ha barnul, valami hiányzik

Nézzük a legjellegzetesebb hiánytüneteket a teljesség igénye nélkül!

B. K.



Vas­hiány: először a hajtáscsúcs fiatal levelei, majd az idősebbek is megsárgulnak, a levélerek zöldek maradnak. Magnéziumhiány: a tünetei júliusban jelennek meg a hosszabb hajtások alapi részén, az idősebb leveleken. A levélerek között sárga foltok keletkeznek, amelyek viszonylag gyorsan elhalnak. Kálium­hiány: a tünetek az idősebb leveleken jelennek meg. A levélszélek megbarnulnak, elszáradnak, kanalasodnak.



A növényeink állapotát is befolyásolja, ha hiány, illetve többlet van valamely össze­tevőből. A tápanyaghiánynak jellegzetesek a tünetei, a növények a levelek változásával, színük, formájuk deformálódásuk, pöndörödésük, fakulásuk, lilulásuk jelzi, hogy valami hiányzik a talajból. Mivel a konyhakertben a paradicsom, paprika, uborka most kezd teremni, ezért e növényeknél figyeljünk oda a megfelelő tápanyag-utánpótlásra!



Kalciumhiány-betegségre utal a küszködő, alultáplált, satnya, sárguló levelű paradicsom vagy paprika. A nem kellő tápanyagellátás miatt a növényeink legyengülnek, a gombabetegségek könnyebben támadják meg őket – figyelmeztet Nagy Szabolcs, aki örömmel ad felvilágosítást Egerben, a Kertünk boltjában (Hatvani kapu tér) személyesen, vagy a 36/411-512-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!