bakancslista

2019.03.11. 19:45

13 ok, amiért érdemes Egerben tölteni a hosszú hétvégét

Az ország egyik leghangulatosabb városa, Eger tavasszal is számos élményt és látnivalót tartogat az ide látogatóknak. Összeállításunkból megtudhatja, hogy a sokarcú barokk megyeszékhelyen miért érdemes több napot is eltölteni.

Mellik Alexandra

Az egri Dobó tér, a háttérben pedig a Minorita templom

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Aki egy jó kávéra megpihenne, azt mindenképp a téren tegye

A Dobó István tér Eger történelmi belvárosának főtere. A barokk hangulatú téren található a minorita rendház, a minorita templom, a városháza, számos barokk lakóépület, bevásárlóközpont, és jobbnál jobb éttermek, kávézók. A közelben található egyébként az ország egyik legjobb vidéki étterme, a Macok Bisztró is.

Az egri Dobó tér, a háttérben pedig a Minorita templom Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

A téren megtekinthető továbbá Strobl Alajos alkotása, a Dobó István szobra, nem messze pedig a Végvári vitézek tere és a Gárdonyi Géza tér, ahol nemcsak a felnőttek, a gyerekek is kikapcsolódhatnak a számukra kialakított játszótéren.

A tér egyik leghangulatosabb helye, a Depresso Kávéház

A DEPRESSO EGYEDI (SPECIALTY) KÁVÉI: A legenda szerint körülbelül 6-700 éve, a mai Jemen, vagy Etiópia területén egy pásztor vette észre, hogy ha a kecskéi egy bokor piros bogyóit legelik, akkor feltűnően virgoncabbak, mint a többiek. A bogyókat elvitte egy közeli kolostorba, ahol a szerzetesek forró főzetet készítettek belőle. Később – élénkítő hatását kiismerve – a hosszú éjszakai szertartások során ezzel tartották ébren magukat.

Innen indult a kávé ismeretének és élvezetének évszázados útja, el odáig, hogy ma már minden boltban megtalálható – szinte ipari – termékké vált. A DEPRESSO más utat jár. Vissza kívánnak nyúlni a gyökerekig, a kávé eredetéig. Ismerik és különbséget tudnak tenni, a kávé növény számos alfaja között. Tudják, hogy melyik termőhely milyen adottságokkal bír, és melyik keverék milyen készítési eljárással nyújtja a tökéletes élvezetet.

Kávéik az úgynevezett Specialty Kávék kategóriájába tartoznak. Mindössze a világ kávétermelésének 5 százaléka tartozik ebbe a felső kategóriába. A besorolás azonban több jelentésű. Ezek jellemzően egyedi, azonosítható területekről származó, kézzel szüretelt, gondosan válogatott kávék. Másrészt a pörkölés és az elkészítés módja is megkülönböztetett figyelemmel történik, ahol fontos, hogy a pörkölés ne írja felül a kávé fajta és termőhelyi egyediségét, valamint ízjegyeit. Illetve az elkészítés módja igazodjon az adott fajta, vagy keverék sajátosságaihoz. Olyan ez, mint az ipari és a kézműves borkészítés közötti különbség.

Közelgő Programok

Március 15-17-ig 9-11.30

Idén minden hónapban terveznek egy kiemelt hétvégét, ahol a pezsgő és a champagne kap főszerepet! A már megszokottan finom és változatos reggeli mellé ragadjunk meg egy pezsgővel teli poharat és köszöntsük a gyönyörű napsütéses Tavaszt!

Hazai partnereik a Törley Pezsgőpincészet és a Kreinbacher pincészet. Franciaországból pedig, Piper Heidsieck és Pol Roger champagne-jait fogyaszthatjuk!

Ne felejtsenek el asztalt foglalni!

Linkek

(hirdetés)

Hősies helytállással Egerben, és egy legenda születése

Az egyik legnevezetesebb látnivaló kétségtelenül az egri vár, amelyhez fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. A hősies helytállással Eger és az egri vár legendája megszületett, s ennek tiszteletére minden nap 15:52-kor ágyúlövés dördül el a várban, és ezt a diadalt ünnepeljük minden év augusztusában a Végvári Vigasságok történelmi fesztivállal is.

A vár számos programot kínál az Egerbe érkezőknek Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A vár számos meglepetéseket tartogat, a vendégek ellátogathatnak a régi püspöki palotába, az Egri Képtárba és a Dobó István Vármúzeumban is, ahol pedig számos kiállítás is megtekinthető.

Világszinten is különleges az egri Sötétkamra

Érdemes ellátogatni a Líceumba is, mely az Eszterházy téren áll a bazilikával szemben. Az épület (bár az Eszterházy Károly Egyetem használja) az Egri főegyházmegye tulajdona. A Líceum főhomlokzatának külső kialakításában a barokk és copf stílusok az uralkodók.

A Líceum épülete számos „csodát” rejt Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Itt található egy csillagvizsgáló torony is, a híres Egri csillagda és Varázstorony, amely a Líceum toronyépületének 4. szintjén kezdődik, s csak lépcsőn közelíthető meg. A váróterembe érkezve megismerkedhetünk a Naprendszerünket meghatározó törvényekkel, az űrutazás kezdeteivel, az első Holdra szálló legénységgel. A Varázsteremben szó szerint kézzelfoghatóvá válnak a fizikai jelenségek.

A Panoráma terasz lélegzetelállító kilátást kínál

Érdekesség, hogy Eger legmagasabb épülete ugyan a főtéren látható minorita templom, a város dimbes-dombos elhelyezkedése miatt mégis szinte lenézünk a Líceum teraszáról erre az épületre. A torony csúcsán találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát. Lényegében egy hatalmas fényképezőgép közepében állunk, ahol tükörrendszerrel kivetítik a város élő képét egy asztal lapjára. Az egri Sötétkamra világszinten is különleges, ez a kontinens legrégebbi működő ilyen készüléke!

Gyönyörű andalgás a természetben

Eger egyik leghangulatosabb parkja a Szmrecsányi Lajos Érsekkert. Ha valakinek egy kis sétához támadna kedve, mindenképpen ezt a kertet ajánljuk.

Az Érsekkert minden évszakban lenyűgöző látványt nyújt Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A park megközelítőleg 12 hektáros. 1990-ben a rendszerváltás után a Népkert névről Érsekkert névre változtatták a nevét, majd 2019. január 31-én Szmrecsányi Lajos Érsekkert lett a neve.

A minden évszakban tündöklő kert számos programnak ad otthont. Ilyen például a Bikavér Ünnep, Magyarok Vására, Kéklámpás nap, Erdészeti nyílt nap.

A fürdőrom a hódoltság különleges színfoltja volt

Már több száz éve Egerben található a Valide Szultána fürdőrom. Az egykori gőzfürdőnek igen érdekes a múltja­, volt már gabonaraktár, s pékség is működött benne.

Az egykori gőzfürdőt 1958-ban kezdték el feltárni, az állagmegóvása pedig 2013-ban zárult le
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A gőzfürdő a becslések szerint maximum száz évig működhetett, amíg a török megszállás tartott, azt követően pedig csaknem tucatnyi alkalommal cserélt gazdát. Ha Egerben jár, érdemes megtekinteni.

Kései feltárás

A gőzfürdő feltárására 1958-ig kellett várni, ekkor kezdte meg ugyanis a helyszín­ vizsgálatát Gerő Győző, az oszmán építészeti emlékek egyik legnevesebb hazai kutatója. Korábban már Rómer Flóris, a hazai régészet atyja­ is foglalkozott az épülettel, 1863-ban vázlatrajzokat készített róla, de az ásatásokat Gerő Győző, majd Fodor László vezette. ­Mivel sokszor átépítették a fürdőt, sok ráépült falrészletet le kellett bontani, az épületegyüttes állagmegóvása pedig 2013-ban zárult le.

Szemet gyönyörködtető műalkotások a kápolnában

Eger legújabb idegenforgalmi és kulturális látványossága különleges élményt kínál! Az Egri Érseki Palota egész évben különleges programokkal várja látogatóit, akik bepillanthatnak a főpapi élet mindennapjaiba: a könyvtárba, ruhatárba, dolgozószobába és kincstárba. Mindezt 21. századi köntösben, történeti enteriőrök segítségével tehetik meg.

Egyre szélesebb körben ismerik Egerből az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontot
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hagyományteremtő céllal tavaly szeptemberben először nyitotta meg kapuit a látogatók előtt az Egri Érseki ­Palota több száz éves múltra visszatekintő Érseki magánkápolnája, amelyre sokan voltak kíváncsiak.

A mennyezeti freskó id. Storno Ferenc alkotása Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Az érseki palotát ­Erdődy Antal Gábor püspök építtette, ő még csak egy egyemeletes, kicsiny kápolnát emeltetett, Eszterházy Károly idejében nyerte el a jelenlegi formáját.

Eger madártávlatból

Aki a megyeszékhelyre látogat, mindenképp tekintse meg az egri minaretet, amely az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke. Magyarország három ép minaretje közül a legmagasabb és a legjobb állapotú.

Az egri minaret valószínűleg a 17. század elején épült Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A torony belsejében csigalépcső vezet fel közel száz, keskeny, magas lépcsőfokkal. Tériszonyosak ha tehetik, inkább csak lentől csodálják meg.

Aki a jó borokat szereti...

...az mindenképp látogasson el a Szépasszonyvölgybe, amely Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. A közel 200 pincét számláló völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével.

A borok kedvelőinek biztosan elnyeri tetszését a hangulatos völgy
Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

 

A pincetulajdonosok egyre nagyobb létszámban alakítják át, újítják fel, szépítgetik borházukat és pincehomlokzataikat. Az esztétikus utcabútoroknak, ápolt zöldterületeknek, kialakított szalonnasütőknek, szabadidős rendezvényeknek köszönhetően egyre több hazai és külföldi vendég kedvence a Szépasszonyvölgy.

A szépasszonyvölgyi pincékben kóstolható leggyakoribb borok

Egri Olaszrizling: Üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehér száraz bor.

Egri Leányka: Rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes fehérbor. Száraz, félszáraz és félédes borként forgalmazzák.

Egri Muskotály: A friss muskotályszőlő illatát és zamatát magában hordozó félédes fehérbor.

Egri Chardonnay: A szőlőfajta adta lehetőségekkel élve az üde, friss, reduktív, gyümölcsös borok mellett újabban megtalálhatóak a barrique (új, kiégetett tölgyfa hordó) erjesztésű-érlelésű borok is.

Egri Kékfrankos: Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró vörösbor. Üde savas jellege az idősebb boroknál finom ízharmóniában oldódik föl.

Egri Cabernet Sauvignon: Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillattal bíró hosszan tartó ízű, gazdag zamatú száraz vörösbor.

Egri Bikavér: Élénk, rubinszínű, illatában a gyümölcsösséget és az érleltséget komplexen magában hordozó, savaiban férfiasságot mutató, bársonyos harmóniájú száraz vörösbor. Az Egri Bikavér szabályzata szerint előállításához legalább három, a Hegyközség rendtartásában engedélyezett szőlőfajta borának házasítása szükséges.

Az édesszájúak kedvence lehet a közismert „marcipánmennyország”

A Kopcsik Marcipánia a Művészetek Háza 2005-ben megnyitott kiállítóhelye a Harangöntő-házban. A kiállítás Kopcsik Lajos cukrász Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder, cukrász világ- és olimpiai bajnok cukrászmester (és tanítványainak) munkásságát mutatja be: a legkülönfélébb használati és dísztárgyak, élőlények marcipánból megformált másolatait, illetve alakjait.

A csodás, monumentális épület, amelyet nem lehet kihagyni

Az egri Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház az Egri főegyházmegye katedrálisa, Magyarország egyik legnagyobb temploma, amelyet 1837 májusában szenteltek fel.

Sokan látogatják meg a bazilikát Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hetente több ezren látogatják meg a bazilikát, amely esküvői szertartások közkedvelt helye is lett. Ön miért is hagyná ki?

Mestermű a bazilika alatt

Hild József egyik legnagysze­rűbben megtervezett és kivite­lezett műve a ­székesegyház kriptája, amely pontosan a főkupola alatt helyezkedik el, s három részből áll. A ­belső részben az egri püspökök nyugszanak Telekessy ­Istvántól kezdve, de itt található Pyrker érsek szíve is. Ő korábban ­Alsó-Ausztriában, Lilienfeldben volt ciszter apát, a testét ott temették el, de a szíve Egerben nyugszik. A következő helyiségben az egyházmegyei főpapok nyughelye található, a külső részben pedig szerzetesek és civilek nyugszanak.

Hollywoodi hatás az Egri sétálóutcában

Nemrég valósították meg a város egyik legimpozánsabb tervét: hírességek utcáját alakítottak ki a belvárosban, új látványossággal gazdagítva Egert, és felhívva a figyelmet az értékes emberekre.

Kovács Katié lett az első csillag Fotó: Nemes Róbert / Heves Megyei Hírlap

Az Egri Csillagok Sétánya az Érsek utca lett, ahol a városhoz kötődő személyek kapnak egy-egy emlékkövet. Az első csillagot Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő tudhatja magáénak. A művésznő az átadón elmesélte: a Hollywoodi sétányon lépkedve még azt gondolta, neki ilyen soha nem lesz, végül merész álma mégis megvalósult. Nézze meg Ön is, és érezze át azt a bizonyos hollywoodi hatást.

Az egri Abbey Road: élvezzük az időutazást a legendás, világhírű zenekarral

Az Egri Road Beatles Múzeum kihagyhatatlan látnivaló, feledhetetlen program! A 450 négyzetméteren, a pincétől az emeletig majd 2000 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt egy évben 55 ország képviselője tette tiszteletét.

Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek tekinthetők meg gombnyomásra, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok tekinthetők meg.

Kelet-Közép Európai régió egyetlen Beatles gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében Fotó: Korsós Viktor / Heves Megyei Hírlap

Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe.

Az igazi egri hangulat és egy kis történelmi időutazás

A 2017-es évben, a „Modern Városok” programnak köszönhetően valósult meg Eger egyik legkiválóbb fejlesztése, a Várfalsétány, amely szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A sétány végén egy különleges élménnyel is gazdagodhatunk, itt áll ugyanis egy török kávézó, ahová utunk végén betérhetünk. Ezt követően sétánkat a barokk, történelmi egri belvárosban folytathatjuk.

Várfalsétány Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában